enetland Opublikowano 10 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2017 HEJ Przygotowuje właśnie pierwsze akwa malawi. Zbiornik dł. 200cm wcześniej zamieszkiwały dyski. Co sądzicie o budowaniu konstrukcji z kamieni filipinskich czy gotowych takich kamieniach ? Drogie dość ale kupiłem w mrówce 4 kamienie jak pięść po 3,99zk/kg zapłaciłem 31zł więc tylko trochę drożej wychodzi. Jako podłoże chce wykorzystać biały jak śnieg piach z allegro. Biały piasek dolomitowy w granulacji 1-1,5 mm. Podnosi pH wody, daje odczyn zasadowy, idealny dla biotopu Malawi i Tanganiki. Dobrze będzie to wyglądało ?
GOLUMN Opublikowano 10 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Wapień filipiński chyba nie bardzo do Malawi.
deccorativo Opublikowano 10 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 10 Grudnia 2017 6 minut temu, enetland napisał: Zbiornik dł. 200cm wcześniej zamieszkiwały dyski. Co sądzicie o budowaniu konstrukcji z kamieni filipinskich czy gotowych takich kamieniach ? Ja sądzę że to najgorszy z możliwych wyborów. Nawet całkowity brak kamieni na początku bez ryb jest lepszym rozwiązaniem - nic nie kosztuje a lepiej wygląda . Ale jak tobie się podoba to do 200cm trzeba ze 50kg tego filipińczyka kupić - to lekki kamień.. A nie ma pod Siedlcami na polu kupy otoczaków ? za darmo i do woli. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2017 ...pamiętaj o jednej sprawie. Ten kamień tylko na początku będzie biały i jeżeli zależy Ci na tej bieli to niestety długo się nią nie nacieszysz.
MDRAGON87 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Godzinę temu, enetland napisał: Jako podłoże chce wykorzystać biały jak śnieg piach z allegro To też odradzam, z 4 lata temu miałem. Nawet po roku będzie robił białą wodę jak ruszysz dno.... no i najdrobniejszą kupkę widać.... co do wapienia to jak koledzy piszą najgorsza z możliwych opcji Edytowane 10 Grudnia 2017 przez MDRAGON87
enetland Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 10 Grudnia 2017 To jak zrobić z tymi kamieniami? Chciałbym aby wyglądało naturalnie, lekko zaglonione. Jakie kamienie użyć? Byłem na składzie kamieniarskim to nic fajnego nie mieli, sam tłuczeń malutki. Co z tym piachem dolomitowym, jest ok, nie porani pyszczków ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) ..zajrzyj do naszej galerii w dziale AKWARIA . Może tam znajdziesz inspiracje? Edytowane 10 Grudnia 2017 przez AndrzejWalb 1
enetland Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #8 Opublikowano 10 Grudnia 2017 1 minutę temu, MDRAGON87 napisał: To też odradzam to jaki urzyć ? Z dyskami miałem z Obi do piaskownic, bo nie zatwardzał ale był ochydny, szaro-żółty.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Teraz, enetland napisał: Z dyskami miałem z Obi do piaskownic, bo nie zatwardzał ale był ochydny, szaro-żółty. ....kolor będzie zależał od oświetlenia. Ja mam ten z OBI czy Kastoramy. Całkiem inaczej wygląda przy 18000K ( tak mam w stopce ) a inaczej przy 6500K ( ten sam piasek jest wtedy żółty).
enetland Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #10 Opublikowano 10 Grudnia 2017 swietlówki wymieniłem na 2x 39W 10000k i 80W 15000k.
Rekomendowane odpowiedzi