Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ nie znalazłem w wyszukiwarce, jak również na etykiecie produktu, konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, zakładam nowy ku temu wątek.

Sprawa dotyczy preparatu na pasożyty Preis Carely (Coly) - https://www.clarias.pl/preis-carely-coly-naturalny-lek-na-pasozyty-250ml-p-2002.html 
preis.thumb.jpg.0bdc5375303a3357839c1df791774b89.jpg

Moje pytania:
1. Czy można ten preparat stosować profilaktycznie, co jakiś czas, (jak np. Microbe Lift Herbtana i Artemiss)? - Jeśli tak, to w jakich dawkach i częstotliwości - czy zgodnie z instrukcją na etykiecie, czy może mniejsza dawka? A może nie zaleca się profilaktyki? 
2. Producent nakazuje stosowanie preparatu w wodzie o twardości węglanowej poniżej 8. Ja w baniaku mam TWW=10, wielu z nas pewnie też. - Czy to nie wyklucza stosowania? Lub, inaczej, czy stosowanie preparatu w wodzie powyżej 8 TWW osłabia jego działanie, bądź niweluje całkowicie? 

Opublikowano

Na pytanie 1 odpowiem tak:  Preparat profilaktycznie stosujemy przy wpuszczaniu nowych ryb, profilaktyka przy stabilnym zbiorniku i zdrowej obsadzie jest IMHO zbędna, szkoda kasy.

Na drugie pytanie zna odpowiedź producent ;) napisz może ci odpowiedzą.

Opublikowano
29 minut temu, iquitos68 napisał:

Dawkowanie podane jest na etykiecie.

Moje pytanie nie dotyczyło "standardowego" leczenia, lecz profilaktyki (działania zapobiegawcze). 

Nie mniej, kolega @eljotsłusznie podpowiada. 
W międzyczasie napiszę do producenta.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

"... Na 100 l wody 15 ml.
Następnego dnia dodać te samą dawkę i leczenie jest zakończone.
... Leczenie należy powtórzyć po 8 dniach celem zabicia pasożytów w stadium larw." 

Czy to znaczy, że po 8 dniach lek należy podać tylko raz czy  powtórzyć 9 dnia?