Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, akwa chcialbym wbudowac w mebloscianke, bez pokrywy, oswietlenie zamontuje np do bocznych scianek lub gornego podnoszonego blatu ktory bedzie nad akwarium, a obudowa bylaby plyta wiorowa, tylko czy woda nie bedzie zbyt parowac i plyta nie nasiaknie? chociaz jesli w domu byloby 20C a w akwarium 24 to parowac mocno nie powinno, ale czy moze to miec jakis plyw na plyte? i czy 24C to nie za malo dla pyszczakow

Opublikowano

Mi z pokrywą dość dużo paruje także bez podejżewam, że jest tego więcej. Preferuję osobiście jednak pełne obudowy ze względów estetycnych jak również parowania, wyskakiwania ryb, umiejscowieniu świetlówek itp.

Co do płyty to nie rozumiem do końca gdzie i jak chcesz ją umieścić. Jakbyś mógł jaśniej.

Opublikowano

Temperaturę oszywiscie wypada podkrecic na 25-26(imo best) stopni. Co do parowania, oczywiscie ze bedzie parowac, nawet ,jak w pokoju bedziesz mial zero stopni. Woda paruje caly czas, bezwzględnie od temperatury, wiec przydalo by sie przykryc akwa np szklem, tak, zeby odparowana woda wracala zawsze do akwa(bez kontaktu z materialem wodochlonnym)

Opublikowano

Ja mam akwa wbudowane w regał przestrzeń nad akwa mam zasłonieta otwieranymi drzwiczkami , z tego co zrozumiałem ty planujesz przodu nad akwa taki blat podnoszony do góry, co do samego parowania to jest ale płyta ma się bardzo dobrze, fakt ze u mnie jest dogrzewana HQI ale problemem jest bardziej woda jaka się moze wychlapywać z akwa kiedy ryby szaleją i która bedzie spływaćna styku np bocznych szyb i boków twojej meblościanki bo jak wody będzie więcej to dojdzie do dołu i płute zaatakuje w miejscu styku z podstawą gdzie nie majuż jednolitego laminatu i tam może zacząc Ci puchnąć, dlatego mimo wszystko polecam w takim rozwiązaniu szyby nakrywowe.

Opublikowano

hmm, no chce zrobic mebloscianke ale do wysokosci okolo 110cm

wiec na tej wysokosci bedzie plyta ktora spelnia role blatu, a nad akwa bedzie podnoszona jak maska w aucie :)

myslalem o 15cm wolnej przestrzeni miedzy plyta a akwarium i w tej przestrzeni podwiesic swietlowki np do "maski" :)

a czy jesli poloze szybe, a nad nia dam oswietlenie to szyba nie bedzie miala wplywu na oswietlenie?

Opublikowano

coś tam ta szyba zawsze światła zatrzyma dlatego pisąłem o dwóch rurkach oświatleniowych a ile zatrzyma to tak jak meth napisał - zalezy od czystoci boz wierzchu kurz bedzie a od środka będzie atakował nalot z kamienia. Te 15 cm to imho ciut mało, przercież musisz tam rękę wsadzic czasem trzeba filtrem pomanewrowac itd.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze mars

Te 15 cm to imho ciut mało, przercież musisz tam rękę wsadzic czasem trzeba filtrem pomanewrowac itd.

Te 15 cm to naprawdę mało, ja tę górną płytę co jest nad akwa przerobiłbym jako ściąganą lub przesunął do góry. Meble mają to do siebie, że w przeciwieństwie do akwa dają się w łatwy sposób przerobić kilkakrotnie.