Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Smith a czego uzywales do wlotu i wylotu wody w denitratorze i czym je uszczelniales? mozesz podac fachowe nazwy, bo ja z tymi nazwami mam problem, a sobie w necie poszukam co jest mi potrzebne

Opublikowano

od srodka wystawala koncowka z gwintem ( zwykla pvc 1/2 cala )

od gory jako przejscie na waz uzylem koncowek z obi PEX zlaczka skrecana 16mm 1/2cala GW

i tyle :-)

trojnik tez kupilem w obi - przelotowy z odejsciem z zaworem i do tego koncowki j.w.

zrobie ci fotki jutro

Opublikowano

Ten opis deni kubełkowego , to najlepsze opracowanie jakie czytałem.

Po przeczytaniu napaliłem się i zafunduję sobie takie cudo. Postanowiłem jednak zrobić mix Mariusza i Roberta ze względu na wymiary szafki.

Zrobię go z rury 160 ale zasilanie i odpływ będzie u góry.

Wysokość chciałbym wykonać jak największą lecz jak wspomniałem ogranicza mnie szafka.

Biorę się za robotę bo dość mam wysokiego parametru NO3.

Opublikowano

A tak przy okazji czy ten filterek wewnętrzny jest konieczny , czy wcześniej czy później robią się strefy martwe.

Gdzie go umieścić i którędy zasilanie?

Opublikowano

Muszę wam powiedziec że zrobilem taki denitrator półtora roku temu, i pewnie działał by do dziś, gdyby nie fakt że sie rozszczelnil i zalał mi podłoge, czy mnie tak zirytował że wysłałem go na banicje, i stał na dworze przed domem przez rok, a osttanio zaniosłem go do garażu. Oto fotki z budowy:

http://starykot.ovh.org/denitrator.html

Kot.

Opublikowano

Sorki ze tak pozno ale w tym linku masz moja wersje budowy denitratora.

(troche mniejszy od starego kota :wink:)

wersja rozbieralna, czyli zawsze mozna otworzyc co by zerknac co i jak

na jednym zdjeciu widac glowice do mielenia woda w denitratorze. :mrgreen:

IMG_5359.JPG

Opublikowano

Zastanawiam się czy umieszczenie głowicy filtra w dolnej części deni nie da lepszego efektu mieszania wody.

Kolejne pytanie to lepiej zasypać biobalami czy keramzytem?

No i ilość cukru na start czy wrzucenie większej ilości kostek cukru przyśpieszy dojrzewanie bakteri , im większa rura tym chyba więcej cukru :?:

Oczywiście pierwszą partię produktu z deni zamierzam pozbadaniu wylać. Chyba będę tę wodę wylewał póki parametry się nie ustabilizuję.

A może sie myle. :?: