Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Od dłuższego czasu walczyłem u siebie z ustawieniami cyrkulatora Jebao RW-4 tak żeby kupy nie zalegały w zakamarkach gruzowiska kamieni.
Zmiana tryb pracy z ciągłej na falowanie W2 lub ELSE idealnie poradziła sobie z tym problemem.
Jedyny minus jest taki, że RW-4 przy pracy ciągłej (ze stałą prędkością) jest niesłyszalny (nawet w trybach W1 i C) , a na trybach o zmiennej szybkości wirowania (W2 i ELSE) zaczyna buczeć.
Jest to mega irytujące, bo jest to jedyny dźwięk jaki wydaje moje akwarium i jak chce wieczorem obejrzeć jakiś film to muszę zmienić ustawienia cyrkulatora.
Dodam, że cyrkulator czyszczę regularnie co kilka tygodni.
Czy to jest normalne zachowanie RW-4?
Czy też tak macie?

Opublikowano

Wydaje mi się, że to buczenie spowodowane jest zmienną charakterystyką pracy urządzenia na danych trybach. Wirnik musi zostać wprawiony w ruch i zaraz potem przyhamowany, moim zdaniem to buczenie to właśnie praca silniczka, który jest zmuszony do innej częstotliwości pracy niż w trybie ciągłym, w którym nie jest tak bardzo obciążony... U siebie też zaobserwowałem, że na zmiennych trybach jest słyszalny, ale używam na trybie ciągłym więc mi to nie przeszkadza...

Opublikowano
18 godzin temu, MatiK napisał:

Wydaje mi się, że to buczenie spowodowane jest zmienną charakterystyką pracy urządzenia na danych trybach. Wirnik musi zostać wprawiony w ruch i zaraz potem przyhamowany, moim zdaniem to buczenie to właśnie praca silniczka, który jest zmuszony do innej częstotliwości pracy niż w trybie ciągłym, w którym nie jest tak bardzo obciążony... U siebie też zaobserwowałem, że na zmiennych trybach jest słyszalny, ale używam na trybie ciągłym więc mi to nie przeszkadza...

To niestety potwierdza moje przypuszczenia :-(
Czyli pozostaje tylko bezgłośna praca w trybie ciągłym.
Trochę szkoda, bo skoro już płacimy za dodatkowe funkcje cyrkulatora to chciałoby się z nich skorzystać :) 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 23.11.2017 o 11:51, egon44 napisał:

Posiadam Rw-4 już ponad rok czasu i cały czas pracuje cicho ale sprawdź czy kabel nie wydaje renozansu bo na początku też z tym miałem problem...

Witam, jak rozwiązałeś swój problem?

Opublikowano
5 minut temu, elespero napisał:

Witam, jak rozwiązałeś swój problem?

Owinąłem kabel cienkiej grubości gąbką w miejscu w którym styka się on z pokrywą.

Opublikowano
23 minuty temu, egon44 napisał:

Owinąłem kabel cienkiej grubości gąbką w miejscu w którym styka się on z pokrywą.

Ja właśnie kombinuje z moją jebao i to nie wina kabla, gdy pompa nie styka się z szybą to jest błoga cisza. Podkładałem już przeróżne rzeczy ale nic nie pomogło..