Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy w/w zbiorniku mogę umieścić po haremie 1 samiec 4 samice

-Aulonocara lwanda red

Oraz Aulonocara jacobfreibergi hongi orange

Ewentulnie co można połączyć z 1 opcją?

Pozdrawiam (ps czytalem propozycje połączeń ale nie mogę znaleźć magicznej tabeli o aulonocarach o ktorej wspmniano w kilku postach).

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 21.11.2017 o 11:31, Karolhunter napisał:

Aulonocara lwanda red

może być 

Aulonocara jacobfreibergi hongi orange

akwarium chyba trochę za małe

czytalem propozycje połączeń ale nie mogę znaleźć magicznej tabeli o aulonocarach o ktorej wspmniano w kilku postach).

Odpowiem Ci cytując fragment artykułu (w pierwszym poście wątku) o wyborze obsady w 200cm:

W dniu 11.09.2016 o 00:38, tom77 napisał:

Dla niepoprawnych Pawiolubów, chcących w ramach rybki "E" (coś extra) przemycić następnego grzebacza amatora, a których i tak nic przed tym nie powstrzyma  -  tabelka krzyżowania się Aulonek:

http://www.malawicichlids.dk/html/aulomix.html

I nie chodzi tu tylko o to, że rybki z tej samej grupy produkowały by bastardy.  Jest więcej różnic, a przecież o to nam chodzi. Większość Aulonek proponowanych  w naszym artykule (wśród rybek „B”), jest z grupy Stuartgranti, z wyjątkiem B4 (z grupy Chitande). Grupa Jacobfribergi, to statystycznie rybki trochę większe i trochę bardziej agresywne. Grupa Aulonek piaskowych to statystycznie ryby już znacznie większe. Jeszcze jeden szczegół – po wpuszczeniu do akwarium różnych gatunków pawi, można mieć problem z identyfikacją, które samice są które.

Powyższy szwedzki link wrzucił kiedyś na nasze forum Jjacek.

Ewentulnie co można połączyć

Polecam lekturę wątku (nie artykułu:)):

Pozdrawiam

Opublikowano

Jacobfreibergi są większe i dość mocno agresywne, tak jak napisał już Tomek więc tą opcję raczej bym odradzał. Łączenie Aulonocar w takim zbiorniku również. To dość spokojne ryby, ale najbardziej tłuką się właśnie między sobą, a przestrzeni nie masz dla nich zbyt wiele ;) Pomyśl raczej o połączeniu haremu Aulonocar z jakimś innym niewielkim gatunkiem Non-Mbuna.

Opublikowano
Jacobfreibergi są większe i dość mocno agresywne, tak jak napisał już Tomek więc tą opcję raczej bym odradzał. Łączenie Aulonocar w takim zbiorniku również. To dość spokojne ryby, ale najbardziej tłuką się właśnie między sobą, a przestrzeni nie masz dla nich zbyt wiele  Pomyśl raczej o połączeniu haremu Aulonocar z jakimś innym niewielkim gatunkiem Non-Mbuna.

Dziekuje zs rady

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, z racji że znalazłem chwilę na ponowne studiowanie zagadnienia przed założeniem akwa, chcąc odszukać ten duński wątek wyrzuca brak owej strony ;/ Pozdrawiam