Skocz do zawartości

Akwarium 300l start

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Omen34 napisał:

Czy da rade grzalka 200W eheim jager w moich 300l? 

Ja zawsze stosowałem 1W - 1L . Takze już się pogubilem.

Dane producenta pokazuja akwa od 300-400l  ma ktos doswiadczenie z tymi grzałkami

To czy grzałka da radę nie zależy jakiej firmy tylko ile ma na prawdę wat  mocy czyli ile ciepła wytwarza  i jak duży baniak oraz delta C  czyli róznica między oczekiwaną temperaturą wody w baniaku a temperaturą  w pomieszczeniu gdy jest w nim najzimniej. Znaczący wpływ mają także inne żródła ciepła czasami nawet znacznie podnoszące temperaturę w akwarium jak świetłowki, stare mało wydajne pompy wody, cyrkulatory.

Wpływ na moc grzałki mają też straty ciepła jakie są w akwarium - np. aluminiowe pokrywy, nadmuch powietrza na taflę by skroplin nie było.  Dlatego w tabelce jest przed litrażem znak  mniej lub  i tu pojemność.

Podawanie że u mnie taka wystarcza jest bez sensu bo u pytającego może być zupełnie i wszystko inaczej.

Nie minął nawet tydzień od publikacji na tym forum tabelki dobierania grzałek a już są znowu pytania o grzałkę.

Ale ja cierpliwie ponowię  i zrobię jeszcze w trzecim miejscu :D

HTB15P4tQpXXXXaLaXXXq6xXFXXXP.thumb.jpg.95f5ec877b26ac1724be9c8abb38c40d.jpg

HTB1DIxlfznD8KJjSspbq6zbEXXa3.thumb.jpg.90a32963fde81bb536fc2b220d95aeeb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Do mojego akwa wybrałem jednak polecany przez was cyrkulator Jebao tylko powiedzcie jaki bedzie odpowedni RW-4 czy RW-8?

A na akwa czekam już miesiąc i nic.:angry:

Edytowane przez Omen34
Opublikowano
W dniu 14.12.2017 o 20:20, Omen34 napisał:

Do mojego akwa wybrałem jednak polecany przez was cyrkulator Jebao tylko powiedzcie jaki bedzie odpowedni RW-4 czy RW-8?

Zbiornik ma wymiary 120x50x50?

Jeśli tak to brałbym RW-4

RW-8 zrobi tobie pralkę w akwarium na 1 biegu.

Opublikowano
A na akwa czekam już miesiąc i nic.:angry:
RW-4 mam w 450l i daje radę bez problemu.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
21 minut temu, Omen34 napisał:

Jak obiecałem wczoraj panu AndrzejGłuszyca 

..na forum używamy formy per TY:)

Gnejs to bardzo wdzięczny  kamień szczególnie jak obrośnie okrzemkami. Przy dobrze dobranym oświetleniu tworzy naprawdę fajny klimat. Ja bym jeszcze próbował inaczej ustawić  kamienie..coś mi osobiście nie leży w tym ustawieniu. Niby fajnie pod mbunę ale ja bym jeszcze inaczej spróbował  je ułożyć aby być pewnym efektów wizualnych:)

....warto obniżyć prefilt ( mechanik)  poprzez dołożenie jednej rurki  między korpusem a pompą. Nie oznacza to ,że teraz jest źle..ale paprochy ( odchody) będą raczej bardziej dołem pływać. Aby się o tym upewnić to podczas pierwszego czyszczenia gąbek lub waty (  nie wiem co dałeś)  zwróć uwagę jak rozkładają się zanieczyszczenia czyli : czy bardziej jest brudny wkład z górnego czy dolnego modułu.

..... nie wiem czy dobrze widzę ale czy pompa ma przyssawki bez amortyzatorów? Powinna mieć z amortyzatorami.

Opublikowano

dzisiaj zamówiłem media i bakterie jak przyjdą to wstawię zalane już wodą.

Parametry wody zmierzyć przed podaniem bakterii czy to bez znaczenia?

Opublikowano (edytowane)

Kamienie zacne ale te płaskie na dnie znikną kiedy dasz piasek, może dołóż kilka na sztorc? Przydałoby się też tło na krótki bok z prawej, bo chyba stoi przy ścianie. 

EDIT: Aha, prefiltr posprejowałbym akrylową farbą na czarno, lepiej wygląda niż ten szary.

Edytowane przez hilux
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.