Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.12.2017 o 19:25, deccorativo napisał:

Zrobię dopiero :(- są ważniejsze tematy  bo zaraz baniak sklejony a ja nie gotowy z belką i stelażem.

Ja tez chetnie zobacze filmik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam jeszcze przemyślenie odnośnie filtracji i mam nadzieję że @deccorativo- konstruktor tejże filtracji da nam odpowiedź.

Nurtuje mnie sprawa czyszczenia tego filtra.Chcąc wyczyścić tą gąbkę, wyłączamy filtrację otwieramy szybkowar i podmieniamy na czystą?

Czy wyciągamy całą konstrukcję przez odłączanie węży i idziemy z nią w inne miejsce?

Nie ukrywam że chodzi mi głównie o możliwość rozlania wody po otwarciu "parzoka" nie ruszając go z miejsca. Jasna sprawa że można go ułożyć na "czymś" żeby nie zalewać szafki czy podłogi. Chyba że jest jakaś opcja odlania częściowo wody z filtra aby jej nie rozlewać po otwarciu.

Opublikowano
7 minut temu, mareckee napisał:

Nie ukrywam że chodzi mi głównie o możliwość rozlania wody po otwarciu "parzoka" nie ruszając go z miejsca.

Owszem u mnie prażok wyjeżdza ze stelaża abym nie musiał nurkować pod akwarium a ponieważ dekiel zamykający prażok jest niżej niż krawędzie samego garnka więc po zakręceniu obu zaworów otwarcie pokrywy nie może spowodować by nawet kropla się wylała na podlogę.

W przeciwieństwie do narurowca i każdego korpusu który też ma blisko zawory ale głowica korpusu jest pełna wody i odkręcenie kubka zawsze spowoduje ulanie się wody. I to jakoś nie przeszkadza. Tylko nieliczni piszą o podłożeniu szmaty pod otwierany korpus.;).

Na temat noszenia do łazienki wypełnionego wodą z pompą ważacego niemal 20kg prażoka już pisałem - nosimy tylko gąbki i watę.

Na razie temat stoi bo stelaż, blaty, obudowa stelaża i baniak oraz tło jest na pierwszym planie .

Opublikowano
3 minuty temu, deccorativo napisał:

dekiel zamykający prażok jest niżej niż krawędzie samego garnka więc po zakręceniu obu zaworów otwarcie pokrywy nie może spowodować by nawet kropla się wylała na podlogę

O to mi chodziło. Dziękuję

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Może nie doczytałem, czy pompa jest przed szybkowarem ?

No i do Decco czy możesz pstryknąć zdjęcie wnętrza bez górnego dekla, tak aby zobaczyć ułożenie mediów.

Opublikowano
23 minuty temu, del napisał:

Witam.

Może nie doczytałem, czy pompa jest przed szybkowarem ?

No i do Decco czy możesz pstryknąć zdjęcie wnętrza bez górnego dekla, tak aby zobaczyć ułożenie mediów.

Tak pompa jest przed szybkowarem i pompuje brudną wodę ale ma wirnik z kołnierzem i jej to zwisa.

Na wnętrze pażoka przyjdzie czas i wtedy będę tam układał złoża  i po kolei od dołu okażę com wydumał. A na końcu jak zaleję baniak to pomierzę sik na wszystkich 3 biegach tej pompy -  oczywiście zamienię tą z fotki na IBO Betę bo ma lepsze i oszczędniejsze siki na wyższych biegach , tak myślę że poniżej II nie zejdę.

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

oczywiście zamienię tą z fotki na IBO Betę bo ma lepsze i oszczędniejsze siki na wyższych biegach , tak myślę że poniżej II nie zejdę

Ta IBO Beta 25-60 ,to ile Wat bierze na II biegu ?