Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. deccorativo Opublikowano 16 Listopada 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 16 Listopada 2017 Nic nowego nie wymyśliłem , wszystko już było , ja tylko umiejętnie wykorzystałem najlepsze cechy narurowca, nawężowca i kubła tworząc kompletną jedną wspólną filtrację do małego , średniego i dużego Malawi. Wystarczy przestawiać biegi pompy C.O. a filtracja rośnie wraz z kolejnymi akwariami. Tak od 240l aż do tego 1300l Co tu jest ? a czego nie ma.? Po pierwsze nie ma problemu nieszczelnych uszczelek a co zatem szybkowar otwieramy nawet co tydzień by wywalać syf, patogen i wszelką swołocz co nam pasożyty ryb pasie i potem chorują. Tu zasada jest niezmienna od lat - to co usuniesz z systemu wody a nie tylko schowasz z widoku w akwarium do filtrów to to nie psuje parametrów i nie jest środowiskiem dla rozwoju chorób ryb. Koniec z pragnieniem by filtrację otwierać raz na rok. W zamian za podmiany raz na miesiąc po 10% płuczemy gąbki i wymieniamy watę co 1-2 tygodnie . Za to też nie ma kubła z prefiltrem i drugiego z biologią jest jeden system kompleksowej filtracji "Szybkowarowiec" Uszczelka nie jest z gumy jak w każdym kuble ale z najlepszego silikonu na stałe wprasowana w garnek i nie ma żadnego tarcia przy zamykaniu a zawsze dociska się z jednakową siłą . Czym większe ciśnienie w garnku tym mocniej dociska. Otwieranie to jak zamiana koła w formule F1 i w naszych furach - tu jak w F1 jeden centralny zacisk - cudowna koncepcja. Każdy będzie się bawił tym rozwiązaniem. Zaczynamy od zakupu tego - tureckiego szybkowara 14l z pionowymi ścianami garnka i takim zamknięciem - ja kupiłem ten http://allegro.pl/szybkowar-14-l-turecki-garnek-cisnieniowy-indukcja-i5535355513.html Do tego trzeba kupić pompa do C.O. obiegowa najlepiej 25/40 lub 25/60 - 130 a nie 180 2 zawory kulowe 1" ze śrubunkiem pełnoprzelotowe 2 zawory kulowe 1/4" GZ-GW kilka metrów węża ssawno-tłocznego 25mm lub 32mm 2 x Srubunek GW 1" na wąż 25mm lub 32mm 2x Redukcja mosiężna nyplowo-mufowa 6/4 na 1" kilka nakrętek mosiężnych kołnierzowych 1" i podkładek gumowych hydraulicznych oraz 2 cybanty na węże wiertło stożkowe z fi 30-33 lub lepiej koronka wiertło diamentowe fi30 http://allegro.pl/wiertlo-diamentowe-otwornica-koronka-30mm-i7035559797.html Wiercisz bez zbytniego naciskania dwa otwory w garnku jeden na górze drugi po przeciwnej stronie na dole ale nie na stożkowej płaszczyżnie i skręcasz śrubunkami w całość - trwa kilkanaście minut i filtracja gotowa. Odkręcasz dwa gwizdki z pokrywy - klucz i trzeba uderzyć ręką by poluzowała się nakrętka gwintu - w to miejsce wkręcasz dwa zawory 1/4 " jeden do wylewania wody wężykiem do kanalizacji a w przeciwną stronę do nalewania wody z ustrojstwa. Drugi kranik do podłączenia na korpusach liniowych 2" 2 szt z Purolite A520E + Phos-Out4 i wężykiem do baniaka. UWAGA - Nie wolno nawet pomyśleć by wiercić czy rozwiercać istniejące otwory w tej pokrywie - to kosztuje zakup nowego szybkowara i to przećwiczyłem na własnej skórze. Jak to skręcisz czy jak tu na wprost czy z kolankiem jak ja ostatecznie zrobiłem - to już dowolność . Ja dałem zwykłą pompę C.O. chińska Schwarzbau 25/4 - 130 ( krótka) nie energooszczędna za 119 zł. http://allegro.pl/pompa-25-4-130-obiegowa-cyrkulacyjna-do-pieca-co-i6997884132.html?reco_id=9588c0cb-cadd-11e7-a457-246e9680da28&ars_rule_id=201 Mam także IBO Beta 25/60-180 ECO za 240 zł i zamienię by porównać prawdziwe realne osiągi obu bo zaskoczenia są w tej konfiguracji pracy ogromne. Tu mamy Jet Szybowar a nie jakiś narurowiec z dziesiątkami zaworów ,kolanek i metrami rur . http://allegro.pl/pompa-obiegowa-co-elektroniczna-ibo-beta-25-60-180-i6976927898.html Na pusto bez wkładów ten Szwarcbau 25-40 zaskoczył parametrami i to w obie strony I bieg moc 46W 230V realny sik z węża - 2080 l/h zapewne z wkładami spadnie do ok 1900l/h II bieg moc 69W 230V realny sik - 2845 l/h III bieg moc 89W a miało być 65W - 3465 l/h pomiar kalibrowaną miską 20l i stoperem Jakie wrażenia z jazdy. Na I biegu absolutna cisza no nic nie słychać i tylko uniesienie węża nad wodę potwierdza że filtracja działa a jednak leci 2000l/h. Na II biegu cośtam już słychać że woda płynie ale być może dlatego słychać wodę bo gar pusty. Na III biegu wyrażnie szum wody i szept pompy. W szafce gwarancja absolutnej ciszy jak to pompy C.O. mają w zwyczaju. Co w środku szybkowara? a no nie podciśnienie jak w kubłach ale nadciśnienie - przez co nie ma spadku wydajności tak silnej jak na ssaniu no i wylewanie wody do kanalizacji działa, jest też odpowietrzanie gara, a pompa stale ma wodę i się nie zapowietrza no i najważniejsze - blok z Purolite mamy podłączony i sika jak producent zaleca 50l/h bez tłumienia głównego nurtu więc usuwa NO3 i klaruje wodę do nieprzytomności czyli do lewitacji ryb. Szybkowar pracuje odwrotnie jak większość kubłów. Pompa bierze wodę brudną przez metalowy ssak od krewetek i górnym bocznym wlotem wtłacza do szybkowara. Przez co nie tracimy na siku bo na wylocie każda pompa jest mocna więc nawet zapchanie gąbki i opory złóż nie wiele wpływają na sik z rury nawet po długiej pracy bez otwierania. Co w szybkowarze w środku. Mamy do dyspozycji ok 10l objętości garnka bo musi być od góry i na dole wolna strefa by woda płynęła równo przez gar. Patrząc więc od góry ku dołowi czyli tak jak płynie w szybkowarze woda zaplanowałem: - gąbka fi 23cm ppi 30 lub ppi45 grubości 5cm - wata JBL Symec to razem jest filtracją mechaniczną dostępną od razu po zdjęciu pokrywy do włożenia do miski i wypłukania pod kranem. Poniżej tego w siatkach z Lidla - złoże biologii nitryfikacyjnej - 0,5l Brightwell Aquatics Xport Bio Cubes - złoże denitryfikacji naturalnej czyli naturalne biologiczne usuwanie NO3 + PO4 - 0,5l BA Xport NO3 Cubes UWAGA W ramach tych 10l można użyć dowolnej kombinacji gąbek, waty, złóż ceramiki, lawy wulkanicznej , Matrixa, Purolite A520E, PhosEx, węgiel i co tam jeszcze zechcemy. Szybkowar stoi na kuchence elektrycznej jednopalnikowej za 29 zł chińskiej czyli na grzałce regulowanej mocy od 100W aż do 1000W z drugim sterownikiem temperatury i czujką nie w wodzie a przyklejoną na górze szybkowaru tuż przy wlocie wody ( mamy więc podwójne zabezpieczenia przez przegrzaniem ) więc grzejąc dno szybkowara mamy od razu grzałkę do akwarium która nie tłumi przepływu jak te przepływowe . cdn. 12
mareckee Opublikowano 16 Listopada 2017 #2 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zapowiada się ciekawie. Miałem powoli tworzyć jakiegoś mikronarurowca, ale ten "parzok" mnie bardzo zainspirował ze względu na brak cierpliwości do gięcia czy klejenia rurek. 1 godzinę temu, deccorativo napisał: Odkręcasz dwa gwizdki z pokrywy - klucz i trzeba uderzyć ręką by poluzowała się nakrętka gwintu - w to miejsce wkręcasz dwa zawory 1/4 " jeden do wylewania wody wężykiem do kanalizacji a w przeciwną stronę do nalewania wody z ustrojstwa. Drugi kranik do podłączenia na korpusach liniowych 2" 2 szt z Purolite A520E + Phos-Out4 i wężykiem do baniaka. Jakby się to udało jakoś zobrazować w wolnej chwili to byłoby całkiem fajnie. Pozdrawiam i życzę powodzenia przy tym projekcie
L.A.J.O.N. Opublikowano 16 Listopada 2017 #3 Opublikowano 16 Listopada 2017 ciekawe jaki będzie przepływ ze złożami
wojtekr Opublikowano 16 Listopada 2017 #4 Opublikowano 16 Listopada 2017 Mam nadzieję Heniu, że ten prototyp zakończy pomyślnie fazę testową i będzie Ci dobrze pracował. Co do proponowanych mediów filtracyjnych to oczywiście pełna dowolność jak rozumiem, ale w Twoim przypadku, skoro planujesz Malawi roślinne, to raczej bym redukujących związki NO3 i PO4 nie dawał. W takim dużym baniaku, jak się zielsko rozrośnie, to będzie ich niedobór
troad Opublikowano 16 Listopada 2017 #5 Opublikowano 16 Listopada 2017 Gratuluję, chęci, pomysłów i inwencji. Będę śledził jak to się będzie sprawdzało, a teraz pomarudzę. Wg mnie ten kocher to niedobry pomysł. Po pierwsze tam będą duże straty ciepła, będziesz grzał szafkę, to już chyba lepiej grzałkę do akwarium włożyć. Druga sprawa to bezpieczeństwo, ja bym się bał takie coś zostawić w szafce, zwłaszcza na jakiś chińskich tanich wynalazkach. Jak pójdzie coś nie tak, to w wersji optymistycznej zagotujesz szybkowar, obyś chałupy z dymem nie puścił. 1
aurban6 Opublikowano 16 Listopada 2017 #6 Opublikowano 16 Listopada 2017 Henryku wzucaj do baniaka cukier i ziemniaki, i robimy zlot u Ciebie. Zobaczymy czy Szybko Jet bedzie nadążał z napełnianiem szkła Twój projekt mnie rozbroił, ale trzymam kciuki.Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka 2
Gość Opublikowano 17 Listopada 2017 #7 Opublikowano 17 Listopada 2017 Czyli program z serii "Gotuj z Henrykiem". Doceniam pomysłowość i chęć ale na samej filtracji bym się zatrzymał. Według mnie kuchenka to bardzo, bardzo ryzykowny pomysł. Uważam tak jak @troad, że grzałka w akwarium to lepsze rozwiązanie. Można ją położyć na piasku i nie rzuca się w oczy. No niech coś pójdzie nie tak to albo zagotujesz filtr, biologię, ryby a na samym końcu przybędzie straż. Wychodząc z domu też nie zostawiam kuchenki odpalonej a tutaj zamknięta w szafce. Jeżeli po wypełnieniu garnka na trzecim biegu siknie 3000l/h to już faktycznie jest moc. Like za pomysł.
kwiq Opublikowano 17 Listopada 2017 #8 Opublikowano 17 Listopada 2017 Na trzecim biegu to pewnie narurowiec z dobrą pompą dmuchnie coś koło 3000l/h więc gdzie tu moc ?
eljot Opublikowano 17 Listopada 2017 #9 Opublikowano 17 Listopada 2017 Wszystko fajnie tylko czyszczenie wkładów z tego "garnka" będzie nieco kłopotliwe. No i jak koledzy wspomnieli, maszynka do grzania to ryzykowny i lekko bezsensowny pomysł.
piotriola Opublikowano 17 Listopada 2017 #10 Opublikowano 17 Listopada 2017 Bardzo ciekawe rozwiązanie, i cenowo wychodzi ok
Rekomendowane odpowiedzi