Jump to content

Recommended Posts

Zapowiada się ciekawie. Miałem powoli tworzyć jakiegoś mikronarurowca, ale ten "parzok" mnie bardzo zainspirował ze względu na brak cierpliwości do gięcia czy klejenia rurek.

1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Odkręcasz dwa gwizdki z pokrywy - klucz i trzeba uderzyć ręką by poluzowała się nakrętka gwintu - w to miejsce wkręcasz dwa zawory 1/4 "  jeden do wylewania wody wężykiem do kanalizacji a w przeciwną stronę do nalewania wody z ustrojstwa.

Drugi kranik  do podłączenia na korpusach liniowych 2"  2 szt z  Purolite A520E + Phos-Out4  i wężykiem do baniaka.

Jakby się to udało jakoś zobrazować w wolnej chwili to byłoby całkiem fajnie.  Pozdrawiam i życzę powodzenia przy tym projekcie

Mam nadzieję Heniu, że ten prototyp zakończy pomyślnie fazę testową i będzie Ci dobrze pracował. Co do proponowanych mediów filtracyjnych to oczywiście pełna dowolność jak rozumiem, ale w Twoim przypadku, skoro planujesz Malawi roślinne, to raczej bym redukujących związki NO3 i PO4 nie dawał. W takim dużym baniaku, jak się zielsko rozrośnie, to będzie ich niedobór :D

Gratuluję, chęci, pomysłów i inwencji. Będę śledził jak to się będzie sprawdzało, a teraz pomarudzę.

Wg mnie ten kocher to niedobry pomysł. Po pierwsze tam będą duże straty ciepła, będziesz grzał szafkę, to już chyba lepiej grzałkę do akwarium włożyć. Druga sprawa to bezpieczeństwo, ja bym się bał takie coś zostawić w szafce, zwłaszcza na jakiś chińskich tanich wynalazkach. Jak pójdzie coś nie tak, to w wersji optymistycznej zagotujesz szybkowar, obyś chałupy z dymem nie puścił.

• Like 1

Henryku wzucaj do baniaka cukier i ziemniaki, i robimy zlot u Ciebie. Zobaczymy czy Szybko Jet bedzie nadążał z napełnianiem szkła Twój projekt mnie rozbroił, ale trzymam kciuki.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Czyli program z serii "Gotuj z Henrykiem". ;)

Doceniam pomysłowość i chęć ale na samej filtracji bym się zatrzymał. Według mnie kuchenka to bardzo, bardzo ryzykowny pomysł. Uważam tak jak @troad, że grzałka w akwarium to lepsze rozwiązanie. Można ją położyć na piasku i nie rzuca się w oczy.  No niech coś pójdzie nie tak to albo zagotujesz filtr, biologię, ryby a na samym końcu przybędzie straż. Wychodząc z domu też nie zostawiam kuchenki odpalonej a tutaj zamknięta w szafce. :confused:

Jeżeli po wypełnieniu garnka na trzecim biegu siknie 3000l/h to już faktycznie jest moc.

Like za pomysł.:)