Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczow klubu Malawi,otoz mam pytanie odnosnie odnosnie pyszczakow zwanych szerszeniami.Chciałbym powiekszyc obsade w moim akwarium tylko nie za bardzo wiem jakie gatunki moge dodac do szerszeni zeby jedne drugim nie wyrzadzily zadnej krzywdy. Bede bardzo wdzieczny za rady i przyklady . Pozdrawiam.

Edytowane przez DANIELOS1204
Opublikowano

Dokładnie. Ryby, o których piszesz to Pseudotropheus Crabro i takim nazewnictwem się tu posługujemy. Do tego do porady potrzebujemy jak napisał już Mortis rozmiarów Twojego akwarium i gatunków ryb, które już posiadasz.

Opublikowano

Ja mam crabro w zbiorniku 360l długości 160 cm. Na razie jest OK, największe osobniki mają po ok. 12-14 cm, ale to tylko kwestia czasu (jak ryby jeszcze podrosną), jak moje akwarium stanie się dla nich za małe. W Twoim akwarium spróbowałbym z jednym gatunkiem małej mbuny. Ideałem jest chindongo saulosi (samce niebieskie, samice żółte). Gatunek bardzo popularny, ale również bardzo ładny i możesz docelowo spróbować z dwoma samcami i sześcioma samicami. Myślę, że taki układ ma szansę się utrzymać w Twoim akwarium.

Opublikowano
7 minut temu, DANIELOS1204 napisał:

A wiec moj zbiornik to 160 l dosc duzo kryjowek obsada to 5 Melanochromis Maingano  i 7 Pseudotropheus crabro.

witam do tych pyszczków zalecany zbiornik 400l albo 500l :)

Opublikowano

Dziekuje bardzo za odpowiedzi poki co - te crabro i maingano wkręcił mi doswiadczony akwarysta a ja z tej niewiedzy wzialem je mowil ze wszystko mam ok glownie chodzilo o zbiornik.To co najlepiej teraz zrobic zrezygnowac z tej obsady ,ktora mam i zaczac chodowac tak jak podpowiada TIMI z chindongo saulosi najlepiej.