DANIELOS1204 Opublikowano 15 Listopada 2017 #1 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczow klubu Malawi,otoz mam pytanie odnosnie odnosnie pyszczakow zwanych szerszeniami.Chciałbym powiekszyc obsade w moim akwarium tylko nie za bardzo wiem jakie gatunki moge dodac do szerszeni zeby jedne drugim nie wyrzadzily zadnej krzywdy. Bede bardzo wdzieczny za rady i przyklady . Pozdrawiam. Edytowane 16 Listopada 2017 przez DANIELOS1204
RavenPl Opublikowano 15 Listopada 2017 #2 Opublikowano 15 Listopada 2017 Szerszenie to sa takie duze osy.Nie ma takiej ryby jak szerszen.Lepiej operowac ich nazwami z nazewnictwa fachowego. http://www.klub-malawi.pl/serwis/artykuly-klubowiczow/opisy-gatunkow/152-maylandia-crabro.html Tutaj masz info na temat co z czym.
Mortis Opublikowano 15 Listopada 2017 #3 Opublikowano 15 Listopada 2017 Aby cokolwiek podpowiedzieć to fajnie byś podał wymiary zbiornika i co w nim pływa. 1
MatiK Opublikowano 15 Listopada 2017 #4 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dokładnie. Ryby, o których piszesz to Pseudotropheus Crabro i takim nazewnictwem się tu posługujemy. Do tego do porady potrzebujemy jak napisał już Mortis rozmiarów Twojego akwarium i gatunków ryb, które już posiadasz.
DANIELOS1204 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 15 Listopada 2017 A wiec moj zbiornik to 160 l dosc duzo kryjowek obsada to 5 Melanochromis Maingano i 7 Pseudotropheus crabro.
MatiK Opublikowano 15 Listopada 2017 #6 Opublikowano 15 Listopada 2017 W takim razie Crabro zupełnie nie nadają się do tego akwarium, Maingano też tak sobie.
timi-akwaria.pro Opublikowano 15 Listopada 2017 #7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ja mam crabro w zbiorniku 360l długości 160 cm. Na razie jest OK, największe osobniki mają po ok. 12-14 cm, ale to tylko kwestia czasu (jak ryby jeszcze podrosną), jak moje akwarium stanie się dla nich za małe. W Twoim akwarium spróbowałbym z jednym gatunkiem małej mbuny. Ideałem jest chindongo saulosi (samce niebieskie, samice żółte). Gatunek bardzo popularny, ale również bardzo ładny i możesz docelowo spróbować z dwoma samcami i sześcioma samicami. Myślę, że taki układ ma szansę się utrzymać w Twoim akwarium.
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 15 Listopada 2017 #8 Opublikowano 15 Listopada 2017 7 minut temu, DANIELOS1204 napisał: A wiec moj zbiornik to 160 l dosc duzo kryjowek obsada to 5 Melanochromis Maingano i 7 Pseudotropheus crabro. witam do tych pyszczków zalecany zbiornik 400l albo 500l
DANIELOS1204 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dziekuje bardzo za odpowiedzi poki co - te crabro i maingano wkręcił mi doswiadczony akwarysta a ja z tej niewiedzy wzialem je mowil ze wszystko mam ok glownie chodzilo o zbiornik.To co najlepiej teraz zrobic zrezygnowac z tej obsady ,ktora mam i zaczac chodowac tak jak podpowiada TIMI z chindongo saulosi najlepiej.
Mortis Opublikowano 16 Listopada 2017 #10 Opublikowano 16 Listopada 2017 Moim zdaniem tak. Przy Saulosi masz innego koloru samca, a innego samice więc będzie to wyglądało jakby pływały dwa gatunki.
Rekomendowane odpowiedzi