Wislanin Opublikowano 15 Listopada 2017 #1 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Witam Jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego Malawi i chciałbym skorzystać z wiedzy i doświadczenia pasjonatów obecnych tu na forum. Mam na imię Marcin, a o to mój baniaczek - standardowe 240l, filtr zewnętrzny aqua nova 1500, 2 kosze ceramiki i koralowca, trzeci to węgiel, a 4 gąbka , filtr wewnętrzny aquael turbo 2000, grzałka 250w Oświetlenie to 2x 30w T8 . Akwarium ma już tydzień i zrobiłem pierwsze testy: NO2-0,2 NO3-1 ph-8 NH4 1,5 KH 10 Czy ktoś może mi powiedzieć, co pływa na powierzchni wody- podobne jest to do takiej bardzo drobnej kaszki, trochę widać to na focie? Jakie rybcie pasują do takiego wystroju: mbuna czy nom-mbuna? Pozdrawiam Edytowane 15 Listopada 2017 przez Wislani
Bezprym Opublikowano 15 Listopada 2017 #2 Opublikowano 15 Listopada 2017 Witam Jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego Malawi i chciałbym skorzystać z wiedzy i doświadczenia pasjonatów obecnych tu na forum. Mam na imię Marcin, a o to mój baniaczek - standardowe 240l, filtr zewnętrzny aqua nova 1500, 2 kosze ceramiki i koralowca, trzeci to węgiel, a 4 gąbka , filtr wewnętrzny aquael turbo 2000, grzałka 250w Oświetlenie to 2x 30w T8 . Akwarium ma już tydzień i zrobiłem pierwsze testy: NO2-0,2 NO3-1 ph-8 NH4 1,5 KH 10 Czy ktoś może mi powiedzieć, co pływa na powierzchni wody- podobne jest to do takiej bardzo drobnej kaszki, trochę widać to na focie? Jakie rybcie pasują do takiego wystroju: mbuna czy nom-mbuna? Pozdrawiam Lekarstwem na ten kurz jest skimmer. Wystrój ewidentnie pod Mbunę tylko zdecyduj się na jeden rodzaj kamieni, będzie bardziej naturalnie. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Deadi Opublikowano 15 Listopada 2017 #3 Opublikowano 15 Listopada 2017 A skąd masz tło? Ta jak kolega wyżej pisze - ujednolić kamienie, najlepiej jeszcze zlikwiduj garaże, a poza tym jest całkiem super i obiecująco A co do filtracji to moja wskazówka: W kubełku zostaw tylko około litra ceramiki, (koralowiec raczej jest zbędny skoro masz pH8, ale dla pewności zmierz jakie pH masz w kranie, jeśli będzie powyżej 7.5 to koralowiec jest niepotrzebny) oraz zostaw jeden koszyk gąbek. Węgiel i resztę ceramiki zostaw na lepsze czasy
deccorativo Opublikowano 16 Listopada 2017 #4 Opublikowano 16 Listopada 2017 Proponuję zlikwidować ten dział a temat od razu przenieść do Start Akwarium. bo oczywiście wszystkie rady kolegów słuszne tylko nie do przedstaw się. Na razie kolego @Wislani startujesz baniak z biologią a jest to czas gdy nic nie grzebiemy w filtracji szczególnie w kuble i szczególnie jak biologia rusza - a to widać. Przestawianie kamieni to grzebanie w piasku a to też złoże biologii i teraz mieszanie piachem też nie jest zalecane . Widzę ułożone kamienie bezpośrednio na piasku i zapewne brak podkładki na samym szkle dna więc i tak wystrój do gruntownego przemeblowania z przesuwaniem piasku po całości. Poczekaj ze zmianami jak ci baniak dojrzeje , a na razie notuj rady, wybieraj obsadę i pytaj gdzie kupić ryby dobrej jakości, ale to nowe tematy.
Wislanin Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) 14 godzin temu, Deadi napisał: A skąd masz tło? Ta jak kolega wyżej pisze - ujednolić kamienie, najlepiej jeszcze zlikwiduj garaże, a poza tym jest całkiem super i obiecująco A co do filtracji to moja wskazówka: W kubełku zostaw tylko około litra ceramiki, (koralowiec raczej jest zbędny skoro masz pH8, ale dla pewności zmierz jakie pH masz w kranie, jeśli będzie powyżej 7.5 to koralowiec jest niepotrzebny) oraz zostaw jeden koszyk gąbek. Węgiel i resztę ceramiki zostaw na lepsze czasy Tło dostalem od kumpla imitacja kamieni stoi za akwarium żeby ryby za niego nie wpływały i było więcej miejsca w baniaku . Edytowane 16 Listopada 2017 przez Wislani
Wislanin Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) 4 godziny temu, deccorativo napisał: Proponuję zlikwidować ten dział a temat od razu przenieść do Start Akwarium. bo oczywiście wszystkie rady kolegów słuszne tylko nie do przedstaw się. Na razie kolego @Wislani startujesz baniak z biologią a jest to czas gdy nic nie grzebiemy w filtracji szczególnie w kuble i szczególnie jak biologia rusza - a to widać. Przestawianie kamieni to grzebanie w piasku a to też złoże biologii i teraz mieszanie piachem też nie jest zalecane . Widzę ułożone kamienie bezpośrednio na piasku i zapewne brak podkładki na samym szkle dna więc i tak wystrój do gruntownego przemeblowania z przesuwaniem piasku po całości. Poczekaj ze zmianami jak ci baniak dojrzeje , a na razie notuj rady, wybieraj obsadę i pytaj gdzie kupić ryby dobrej jakości, ale to nowe tematy. Kamienie ułożone są na podkładzie ze sztywnej pianki pod panele 6mm grubosci który ulożony jest na całym dnie . Trochę poczytałem sobie forum przed zalożeniem akwarium aby popełnić jak naj mnie błędów początkującego akwarysty . Dziekuję z dobre rady i przenoszę się do inny działów tematycznycznych. Pozdrawiam ? Edytowane 16 Listopada 2017 przez Wislani
Rekomendowane odpowiedzi