Skocz do zawartości

Sterownik LedDimmerPro a power led.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oooo faktycznie tanio ? 

No to chyba na święta zrobię sobie prezent, albo i szybciej ?

W sumie obecne rozwiązanie też jest bezobsługowe, wszystko dzieje się samo, sęk w tym, że przy dzisiejszych możliwościach timer wydaje mi się trochę archaiczny ?

Opublikowano

Z powodu pozostałych diod 1W połączonych w szereg po 4 szt zasilanie musi być 12V a te COB FSA 10W są na 9V więc trzeba stracić 3V na rezystorze.

Łączysz więc  rezystor w szereg z diodą FSA 10W obojętne z której strony.

Opublikowano (edytowane)

@deccorativo Przerabiam właśnie powerledy bo w weekend zbudowałem żonie światło do kiełkowania roślin na bazie 3W WhiteFS i Blue i żeby ją zbudować przeryłem całe forum elektroda.pl i najważniejsze powtarzane jak mantrę zdanie jakie tam widnieje co rusz, to: "nie używa się rezystorów w układach z zasilających powerledy". Potrzebne są drivery stałoprądowe, albo układ w oparciu np o LM317, ale nie rezystor przed ledem. IMHO niestety wprowadzasz w błąd tym zdaniem.

Mam w tej lampie 4 sekcje po 4 ledy wymieszane po 3+1 albo 2+2 bo mają podobne napięcia, wszystkie idą na 625mA - celowo - i taki zestaw mam zapięty pod lm317 którego dwie "lewe nóżki" są połączone rezystorem 2ohm, dzięki temu uzyskuje 625mA na sekcję. Połączenie jest skuteczne, tanie i można wysterować prądy jakie się chce... ale nie samym rezystorem.

Edytowane przez makok
Opublikowano

Kolego ty musisz szukać wiedzy na forum elektroda.pl a ja jestem z zawodu elektronikiem i nie muszę się posiłkować elektrodą.

Więc żeby nie było tej mantry o zasilaczach stałoprądowych,  LM317  i o wprowadzaniu w błąd.

My tu jesteśmy akwarystyczni i bez elektrody ale wyłącznie na zasilaczach stałonapięciowych  12V , 24V, albo i 32V mamy do tego sterownik Romka do robienia świetlanej doby z nocką, świtem i zmierzchem w naszych baniakach i z rezystorami w szereg z diodami LED jak trzeba.

A żeby nie było wątpliwości to ci wklejam schemat  z elektroda.pl  zwykłego zasilacza  stałonapięciowego do zasilenia 4 diod LED  z rezystorem w szereg R3 - 100 Ohm. Ten rezystor ogranicza prąd maksymalny jaki popłynie w tym obwodzie .

https://www.google.pl/search?q=zasilacz+led+schemat&tbm=isch&source=iu&pf=m&ictx=1&fir=bV6sRJkh5aW8nM%3A%2CR2PtTH71YDy15M%2C_&usg=__U3zTcrQ2o0hRfhn2ZLqxVoClfJ4%3D&sa=X&ved=0ahUKEwin4feFrsDXAhXHa1AKHSvaDxgQ9QEIKjAB#imgrc=54-oWs7lOGy4XM:

88_1267584835.png.fe974cfc348ea4c0e7e0f76bb5d16b95.png

Opublikowano

To powiedz w takim razie, jak mocno będzie się w kolegi układzie taki proponowany rezystor nagrzewał? Bo rozumiem, że wg Ciebie jest to rozwiązanie eleganckie. 

Opublikowano

Będzie się na nim odkładało ok 2,4W mocy więc grzał się będzie znikomo , a  eleganckie to muszą być nasze żony.:D

W elektronice DIY zazwyczaj nie chodzi o elegancję a o praktyczność i niski koszt. Jak koszt przewyższa gotowce to traci sens DIY.

Jakby to robiła firma to by dała 3 diody LED 3W w szeregu i  wtedy zasilacz 9V stałonapięciowy połączony ze sterownikiem PWM jak u Romka.

To co zaproponowałem koledze jest pewnego rodzaju kompromisem by z jednego zasilacz 12V zasilić i 4 diody LED 1W albo i 3W  każda 3V ale także White Full Spectrum LED COB 10W na 9V .