Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanko takie chciałbym napewno dwa haremy saulosi, jakie jeszcze gatunki mógłbym mieć? bardzo prosze o porady:P a drugie pytanie ,jestem z Krakowa i po rybki planuje jechac do Trzebini(Malawian) czy ktos tam był? mozna cos wybrac, warto?

Opublikowano

Jeżeli chcesz to do tych dwóch haremów saulosi teoretycznie możesz dodać harem rdzawych. Ew. dwa ale później jak podrosną to prawdopodobnie wymagana będzie redukcja obsady, aby nie było im za ciasno.

Opublikowano

Witaj @mario01!

Posiadałem w 200l zbiorniku obsadę proponowaną przez kolegę powyżej czyli Chindongo saulosi 2+8+Iodotropheus Sprengerae 1+3...

Owszem w takim układzie jaki posiadałem było naprawdę ok przez dość długi czas i jak to czasami bywa zdarzały się zgrzyty pomiędzy dwoma samcami saulosi oraz samcem rdzawego...

Jednak z doświadczenia powiem Tobie że najlepszym rozwiązaniem w takim litrażu była by obsada jedno gatunkowa z układem wielosamcowym...

Wybór należy do ciebie :);) 

1 godzinę temu, mario01 napisał:

Witam, pytanko takie chciałbym napewno dwa haremy saulosi, jakie jeszcze gatunki mógłbym mieć?

Jako przykłady podam parę gatunków które mógłbyś dołożyć do saulosi-

1. Iodotropheus Sprengerae

2. Labidochromis Chisumulae Chisumulu

3. Labidochromis Perlmutt 

4. Pseudotropheus Elongatus Mphanga(choć tu bywa różnie bo mogą być zgrzyty między samcami Mphangi i saulosi zresztą tak jak z innymi gatunkami ;) )

5. Pseudotropheus Elongatus Neon Spot(tu też jest ryzyko że saulosi totalnie zdominuje Neon spota)

Opublikowano
2 minuty temu, mario01 napisał:

Dziekuje Panowie:biggrin: już jakis obraz mam, a co z ta hodowlą w Trzebini? warto tam jechać?

Wpisz w forumowej wyszukiwarce nazwę hodowli i poczytaj opinie itd. ;) 

Opublikowano
5 godzin temu, mario01 napisał:

Witam, pytanko takie chciałbym napewno dwa haremy saulosi,

Mariusz...tu się wkradł błąd myślowy. Bo nie stworzysz w zbiorniku dwóch haremów saulosi czyli 1+3 i 1+3. Będzie to jeden harem w układzie dwa samce i sześć samic. Takie rozwiązanie ma miejsce bytu bo sam często w 240 litrach miałem dwa samce i kilka samic. Czyli jak dodasz do tego jeden gatunek to będziesz  miał dwa  haremy a nie  trzy. To tylko kwestia liczebności. Możesz dobrać tak jak Ci radzi @egon44 albo po prostu jeden gatunek a bardziej liczny. Jak dasz 1+3 to obawiam się ,że ryby będą Ciebie oglądać a nie odwrotnie:)

• Lubię to 1