Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od wielu lat pasjonuję się Malawi. Od dłuższego czasu mam dwa akwaria 600 i 650 litrów, w których w tej chwili pływają non-mbuna i mniejsze drapieżniki.

Plany na przyszłość idą w dwóch kierunkach:

1) postawienie baniaka min. 3 metry ponad tysiąc litrów z drapieżnikami, z którymi mam już doświadczenie , jednak ze względu na wymiary akwa musiałem zrezygnować

2) przekształcenie 600 litrów w mbunarium, gdzie podstawowym kryterium doboru będą piękne kolory obsady

Nie mam doświadczeń z mbuna dlatego bardzo proszę o pomoc. Początkowo myślałem o jednogatunkowym np tylko Chindongo Saulosi jednak trochę weryfikuję podejście . Zależy mi aby w akwarium były kolory żółty, niebieski, biały i czerwony (czy jest jakaś czerwona mbuna?). I wykluczam na starcie odmiany w ciapki (Ob) które zwyczajnie mi się nie podobają.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i podpowiedzi :)

Opublikowano

Może Metriaclima Msobo + Cynotilapia hara + iodotropheus sprangerae + coś jeszcze wedle gustu :) ja osobiście dałbym coś ob bo lubię ,:)

Opublikowano
3 minuty temu, kwiq napisał:

Może Metriaclima Msobo + Cynotilapia hara + iodotropheus sprangerae + coś jeszcze wedle gustu :) ja osobiście dałbym coś ob bo lubię ,:)

Dorzucam Metriaclimę mbenji OB. 

Opublikowano

Dziękuje za te sugestie. OB jednak odpadają... :).
lobotropheus Sprangerae widziałem tylko w necie. Czy faktycznie w realu są czerwone?
I czy jest jakaś mbuna z takim niebieskim połyskliwym jak Sciaenochromis Fryeri albo Nimbochromis Livingstooni w czasie tarła? :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witaj! 

Z przymrużeniem oka na kolor czerwony wśród łatwo dostępnych gatunków masz do wyboru I. sprengerae, Labeotropheus trevawasae (manda, chilumba, mphanga, Thumbi West), Labidochromis hongi, Metriaclima (greshakei, pyrsonotos). 

Jeśli chodzi o metaliczny niebieski kolor, to od razu przychodzi mi do głowy Melanochromis kaskazini. Jest jeszcze Melanochromis lepidiadaptes, którego kolorem podstawowym jest błękit, a łuski połyskują na złoto. 

Opublikowano

Jeśli masz duży pokój, a akwarium stoi daleko od miejsca gdzie możesz je oglądać  to szukaj większych ryb, by nie ginęły w zbiorniku,  moja proponowana obsada:

Metriaclima fainzilberi Maison  Reef (biały) samice szare. 

Metriaclima Msobo Magunga (niebieski) samice żółte

Labeotropheus trewavase Zimbawe Rock, akcent czerwieni/pomarańczy na płetwie  grzbietowej 

I to co @przemo-hwspomniał to Melanochromis Kaskazini, ale on skłania się do pokarmów mięsnych, chyba na roślinach gorzej by się rozwijał. Może inny Melanochromis np Auratus

Przy mniejszym pokoju można by się pokusić o większą ilość gatunków mieszając mniejsze ryby z jednym większym gatunkiem. 

Można by szukać wśród Metriaclim, Cynotilapii, Pseudotropheus, Labidochromis. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zastąpimy Labeotropheusa trewavasae Zimbawe Rock Metriaclimą greshakei, to z dietą będzie lepiej pasować pod Melanochromis kaskazini.

Jeśli chodzi o biel, to zdecydowanie opcja @Mortisa, czyli Metriaclima fainzilberi Maison reef. Masz spory zbiornik i należy go wykorzystać?. 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

Jednak rozsądniej dać Iodotropheus sprengerae zamiast greshakei. Za dużo tych Metriaclim. 

Propozycja Mortisa z moją dokładką:

-Metriaclima fainzilberi Maison reef 

- Metriaclima msobo Magunga

- Melanochromis kaskazini

-Iodotropheus sprengerae