Skocz do zawartości

Łupek

krisq75

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odzew. Tak to pewnie ten łupek filytowy wygląda identycznie jak na zdjęciach w sieci. Ale tu się rodzą kolejne pytania:

Chc wykonać z niego tło i tak się zastanawiam ile więcej piaskowców czy korali będę musiał użyć?

Pozdrawiam!

Osobiście radzę Ci byś zdecydował się na jeden rodzaj skał w wystroju. Jeśli łupek, to i tło i skały z łupka. Inaczej będziesz miał misz-masz i cepelię. POpatrz w galerii - najwierniej oddające biotop akwaria są surowe, monotonne wręcz, jednolite z tych samych skał - i na tym polega ich piękno. Bez fajerwerków i wodotrysków, korali, wapieni, łupków i wszystkiego w jednym. Oczywiście zależy jaki klimat chcesz stworzyć, ale osobiście uważam, że najłądniejsze są właśnie akwa jednolite.

Co do tla z łupka to też jest to duże wyzwanie - trudno IMHO uzyskać naturalny efekt, choć niektórym się udało - zob. w galerii.

Pozdrawiam

Łupki kupowałem w Interkomisie w Siemianowicach, ale z Katowic chyba tam dotrzeć nawet łatwiej jadąc od Wełnowca. Łupki były na stertach przed halą - w ogródku - przynajmniej tak to wygladało 2-3 lata temu jak kupowałem.

Teraz podobno lepszy wybór łupków jest w składzie budowlanym w Sosnowcu Niwce - koło dużego koscioła - po drodze do Jaworzna albo w sklepie Ogród Śląski w Nakle Śl. k.Tarnowskich Gór.

Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy, gdzie zdobyłeś te łupki? Pochodzimy z tej samej okolicy więc będzie duża szansa, że będe miał blisko, a właśnie przymierzam się do założenia akwarium. Z góry dzięki :D

Zapraszam do Chełmka, 20min S1 masz.. pojedziemy do składu kamieni. Mnóstwo różnorakich za groszowe sprawy.

No i są jeszcze stare dolomity w Jaworznie i w Bytomiu - nie mówiąc o Jurze K.-Cz! Tam już wszystko za free - oprócz ceny paliwa. Jakież to szczescie dla akwarysty mieszkać w województwie śląskim - ewentualnie małopolskim! Słowo daję! :lol:

• 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Na okrzemki znakomite są ślimaki helmet. U mnie kilka sztuk załatwiło temat w parę dni w 540 litrach.
    • @lukBB a gdzie kupowałeś kształtki K1?  
    • Dobra opcja, polecam. Np. Fabertec wytnie Ci na wymiar paski z twardego PCV - ale o szerokości nie mniejszej, niż 50 mm - idealnie się to nadaje na takie maskowanie. Mam tak u siebie, oklejałem te paski okleiną w kolorze szafki. 👍
    • Dwa tygodnie mnie nie było w domu, zostawiłem lampę żeby świeciła do oporu 16 godzin dziennie i całkiem ładnie zarosło. Głównie okrzemki, ale zielenice też sobie nitkują. Było trochę sinic - do przewidzenia, bo niskie NO3 ale już je zmiotłem. Dodałem kolejną porcję płatków, żeby glony i bakterie w filtrze miały co jeść i teraz tylko się zastanawiam czy dać nawozu - mam resztki ferropolu od JBL, który w żadnym innym baniaku mi się nie przyda. Niby na opakowaniu jest napisane, że powstrzymuje porost glonów bo wspiera żytko roślin, ale roślin tam nie mam a glon też człowiek i może też chciałby czasem pojeść żelaza, potasu, siarki, kobaltu czy boronu?   EDIT: Duży kamień z prawej strony jest uwalony czymś czarnym. Nie schodziło toto ani pod myjką ani paznokciami, nie śmierdzi, nie barwi wody a kamień pasuje optycznie do wystroju, więc zostawiłem. Jak się przyjrzeć z bliska to zarasta okrzemkami ale dość wolno. Z drugiej strony dostaje mniej światła, na tym z lewej też wolniej się glony pojawiają. Myślę że zejdzie jeszcze minimum dwa tygodnie zanim wpuszczę pierwsze rybki, więc na razie niech sobie zarasta spokojnie, jeśli wyjdzie że glonom nie leży to go wywalę żeby nie ryzykować wprowadzania niepotrzebnego syfu do wody.     
    • @PikczerJest jeszcze druga opcja. Jeżeli widok Ci przeszkadza,  możesz to po prostu zasłonić naklejając pasek okleiny/taśmy na szybę. 
    • Niezły patent, widzę, że nic się zmarnuje👍 Może na zdjęciu nie widać ale kratka miała oczka 2x2 więc musiałem i tak dołożyć do niej siatkę rabatową żeby K1 nie pływało po całym sumpie. W późniejszym czasie gdy złoża będą już zasiedlone, miałem w planie wsadzić w przegrody też kratkę rabatową uformowaną w "ceownik" 
    • Widzę, że kratki masz już te z nóżkami, ale jakby co to dla uzyskania odpowiedniego dystansu pod kratką, idealnie nadają się resztki rur pvc no i oczywiście niezastąpione trytytki😁 Dla dodatkowego zabezpieczenia włóż sobie pod przegrody rurki z wkładów sznurkowych.
    • Mała aktualizacja prac przygotowawczych: -drobne pracę hydrauliczne  -docinanie kratek ratrasowych do sumpa  -kolejna porcja kamieni, tym razem już wstępne malowanie🙂 -przymiarki mediów filtracyjnych (już się moczą u znajomego-jego sump ma pojemność mojego akwarium💪 Zostaje wsiąść się za tło i będzie już ostatnia prosta😁
    • @triamond dzięki za komentarz. Pomyślę nad tym wkładem. Szkoda, że tylko brązowe glony są stymulowane. Można u mnie znaleźć może kilka malutkich punktów gdzie widać glony zielone, ale to szczerze max 3-5% powierzchni. 
    • Masz żelazo lub mangan w wodzie. Pomyśl o 'wkładzie odżelaziającym' - to raczej nie droga zabawa, jak tylko do podmian wody. Żelazo stymuluje glony, a pod prysznicem utlenia się dając osady. U mnie woda dobra. Za 2 tygodnie minie rok, od kiedy ostatni raz czyściłem szybę.... Patrząc z boku., wzdłuż długiej szyby, widać subtelny nalot, ale od przodu jest super. Oświetlenie o bardzo małym natężeniu i rozjaśnia się - gdy ktoś jest w okolicy akwarium. Średnio 5-6W (na dobę) na 1000l.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.