Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam już zaplanowaną obsadę mbuna ale wczoraj wpadłem na posty @tom77 na temat non mbuna w zbiornikach 150cm i mam wyprany mózg :D Tak na serio to szacunek za taki materiał,nie oceniona robota!Po przeczytaniu całego wątku o 2 w nocy zaciekawiła mnie ryba Lethrinops sp.red cap.

Widziałem tą rybę dwa lata temu i mi zapadła w pamieci jako ryba z przepieknymi długimi płetwami i nie ziemskim poruszaniu się po zbiorniku,coś pięknego!Mam w swoim akwarium Sciemnochromisa ale z tego co wyczytałem to połączenie go z tą rybą może być ryzykowne.

Jaki gatunek mogę dołożyć do Lethrinopsa sp. red cap?

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj

Nie wiem jak to możliwe, ale nie zauważyłem Twojego miłego postu.

W dniu 26.10.2017 o 13:17, milanista napisał:

Jaki gatunek mogę dołożyć do Lethrinopsa sp. red cap?

Twoje akwa ma wysokość 60cm, szkoda tego nie wykorzystać.

Do A1 (stadko typowych grzebaczy) dodałbym B4 czyli Copadichromis trewavasae ( typowego toniowca).

Takie połączenie rekomendował Jjacek (współautor artykułu o wyborze obsady w 150cm).

Generalnie, ponieważ Red capy nie są zbytnio asertywne, Copadichromisy powinny być "torpedowate", nie "karpiowate". 

Ryb nie kupowałbym zbyt małych, by nie czekać zbyt długo na wybarwienie.

Po jakimś czasie podjął bym decyzję o ewentualnym dodaniu trzeciego gatunku.

Opublikowano (edytowane)

Wymieniłem akwarium na juwel vision,450 litrów,wiecej przestrzeni.A nie lepiej dodać Copadichromis Chrysonotus zamiast trewavasae?Tak ogólnie czekałem na podpowiedzi i się nie doczekałem ;)Mam już harem Sciemnochromis Fryreri1/2(dorosłe) i chyba dokupie do nich 12 maigano i 8 Saulosi Taiwan z magicfish...Chyba że byśmy pomyśleli co dołożyć do Sciemnochromisa?Bo tak sobie myślałem że to jednak moja ulubiona ryba.

1)Sciemnochromis 

2)Lithobates Zimbabwe Rock

3?

Edytowane przez milanista