Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, chorus napisał:

Może wtedy będzie mniej wody ?   ... tego nie wiem.

Ja u siebie przy akwa 160 cm mam 2 wiatraki 40x40 mm, które pracują non stop. Oprócz tego w bocznych ściankach po dwa otwory wentylacyjne. I pod pokrywą jest całkiem sucho. Podejrzewam, że u Ciebie byłoby tak samo.

Opublikowano
17 godzin temu, Robson79 napisał:

A może by tak jakąś fotkę akwarium z bliska...? ?

Bardzo proszę. Akurat dzisiaj dojechali nowi lokatorzy, więc akwarium ożyło.

DSC_6794.JPG

DSC_6803.JPG

Opublikowano (edytowane)

I jeszcze dwie fotki, tym razem wnętrza szafki.

Akwarium stoi w biurze i zdarza się, że w przyległym warsztacie nastąpi jakieś chwilowe zwarcie/przeciążenie. Dlatego jest mały UPS podtrzymujący filtrację. Obok pięciokanałowy sterownik (4 dla LED i 1 dla wentylatorów) + przewymiarowany zasilacz by ograniczyć grzanie, zwłaszcza latem.

DSC_6793.JPG

W prawej części jest beczka na 65 litrów do podmian oraz pierwszy filtr. Jak zrezygnuję z mniejszego 160 litrowego akwarium to będzie dołożony drugi.

Tak się szczęśliwie złożyło, że miałem wyprowadzony kurek z wodą oraz odpływ kanalizacji. Sami wiecie jak to jest przydatne ;)

Jak za kilka tygodni pospinam to do końca i podepnę posiadaną pompę to wkleję fotkę.

DSC_6792.JPG

Edytowane przez chorus
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.10.2017 o 13:14, chorus napisał:

DSC_6793.JPG

Nie wiem czy testowałeś pracę filtrów na zasilaniu awaryjnym.
Obawiam się że możesz mieć problem, ponieważ Twój UPS na wyjściu nie daje czystego sinusa (sprawdziłem to sobie - UPS GEMBIRD/ENERGENIE)

Trenowałem ten problem ostatnio, poczytaj tu - http://forum.klub-malawi.pl/topic/19883-upsy-a-silniki-w-pompkach/

Opublikowano

Sprawdziłem to ponad rok temu przed wyjazdem na wakacje by sprawdzić czas pracy. Szału nie było ale filtr działał. Potem kilka razy po parę minut - też bez problemu.

Teraz ma tylko wytrzymać chwilowe wyłączenie prądu, czyli kilka minut.

Zainspirowałeś mnie tą sinusoidą - jutro znowu sprawdzę pełne obciążenie trzech filtrów. Dzięki za zwrócenie uwagi.