Skocz do zawartości

Pomoc w doborze zasilacza do modułów LED

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś jak były świetlówki nie było problemu, teraz gdy mamy punktowe żródło kolorowego światła z diod LED  a belki są tuż nad wodą a nie wysoko nad akwarium to problem efektu kameleona bardzo łatwo złapać.

Moduły mają 3 diody RGB dość blisko siebie-  jak pomiędzy poszczególne moduły RGB dasz te białe moduły i to wisi nisko nad wodą to na bank masz kameleona jak ryba płynie pod powierzchnią koło belki

Trzeba moduły umieszczać obok siebie te RGB i Białe wtedy jest OK .

Najlepsze są diody RGBW bo całe światło wychodzi z jednego punktu  i nie masz ani efektu kameleona ani efektu kolorowej ramki od diod RGB , a jak dasz diody full spectrum FSA to masz ciągłość światła i prawdziwe odtwarzanie kolorów z CRI >90 ale wtedy nie masz niebieskiego nocnego i trzeba je dołożyć co nie robi ryb fioletowymi tylko  z białego 6500K robi tak pod 10000K  i niebieski kolor ryb wychodzi niebieski ale diody blue muszą być gęsto i równomiernie . Jak to zrobiłem to znacznie lepsze oświetlenie uzyskałem niż samo FSA.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, deccorativo napisał:

Moduły mają 3 diody RGB dość blisko siebie-  jak pomiędzy poszczególne moduły RGB dasz te białe moduły i to wisi nisko nad wodą to na bank masz kameleona jak ryba płynie pod powierzchnią koło belki

Trzeba moduły umieszczać obok siebie te RGB i Białe wtedy jest OK

Heniu jakoś nie mogę załapać tej części wypowiedzi. Nie dawać ich naprzemiennie tylko rząd RGB i białych? 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano

wszystko zależy jak wysoko będzie belka nad wodą jak nisko to nie dawaj naprzemiennie tylko RGB i białe jedno obok drugiego  bo ci kameleony wyjdą szczególnie jak przykręcisz jeden z  kolorów .

Wtedy trojka RGB ne świeci na biało tylko na taki kolor niebiesko-zielony albo biskupi a białe na biało i wychodzi kameleon

Opublikowano

Koniec końców kupiłem zasilacz 60w i 5A, nie wiem czy nie za duży zapas. Moduły przyszły i je przykleiłem do pokrywy. Niestety jak pech to pech. Podczas przyklejania nie obejrzałem tych modułów dobrze, tylko przykleiłem kierując się ich liczbą, przypominam 7 po 9000k i 5 po 6500k. Coś mi jednak z tym oświetleniem nie pasowało. Samiec Hary podpływając do szyby robił się biały a podpływając do tła łapał niebieski kolorek. Obejrzałem więc sobie moduły i jakież było moje zaskoczenie kiedy okazało się, że na tylnych modułach zamiast 6500k pisze 10 000k. Zadzwoniłem do sprzedawcy i wyjaśniło się że to producent omyłkowo im wysyłał nie te moduły co powinien i zaoferowali się, że zwrócą mi pieniądze, machłem jednak na to ręką pomny waszej zjebki. Mam tylko problem bo chciałem zimniejsze dać na środku, po bokach a teraz będę musiał dać cieplejsze.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka