Jump to content

Recommended Posts

Posted

Możecie mi wskazać najprostszy zasilacz do modułów LED? Planuję dać 7 sztuk 9000k i 5 sztuk 6500k, puszczone w dwóch niezależnych nitkach. Chciałem dać transformator elektroniczny od Power Ledów ale prawdopodobnie jest walnięty bo moduły po podłączeniu nie świecą.df21c2fe0c9418c5b552e4c36d0012ac.jpg

Posted (edited)

Jaką moc mają moduły?

Łatwo to obliczyć...

Zasilacz dobieramy pod sumę mocy w watach wszystkich modułów+zapas. Wyjdzie nam jakiej mocy zasilacz jest potrzebny. Np. mam moduły LED o łącznej mocy 30W i zasilaniu 12V. Dzielimy 30W / 12V = 2,5A. Potrzebny jest zasilacz 12V i minimum 2.5A (najlepiej z zapasem).

Edited by egon44
Posted

Za mały, zasilacz powinien mieć 20-25% zapasu.

Dodaj te kilka złotych i kup sobie przyszłościowy, może będzie większy baniaczek kiedyś. W ogóle to troszku mało tych lampek do 240 moim zdaniem, tylko białe będą nie myślałeś o dodatkowych 7-8 RGB na drugiej linii ?

Ja proponuję taki 60W, prądu zje tyle samo co 15W, ale nie będzie wysilony 

https://polskiled.com.pl/zasilacz-led-modulowy-cl-ip20-12v-5a-60w,3,4250,4246

Posted

Jeśli będę stawiał większy to i tak 20 cm większy po długości i szerokości. Ogólnie to zobaczę jak będzie wyglądać i jakby co to dołożę. Ogólnie to nie chcę za dużo modułów ładować skoro i tak by miały świecić na 50%.

Posted

A ja do power ledów polecam takie coś:

https://www.neoled.com.pl/zasilacz_pradowy_apc_12_700.html

Używam długi czas i sobie chwalę. Podłączone mam 9x1W i jest OK.
Poza tym w 300L mam 25x1W oraz 2x10W i jest całkiem OK, tym bardziej, że jeśli jest komuś za jasno to można w łatwy sposób przyciemnić daną diodę i dobrać sobie jasność wedle uznania. I na prawdę polecam mieć więcej niż mniej, bo łatwiej zasłonić niż kombinować i dolutowywać kolejne moduły/instalacje :)