Skocz do zawartości

Parametry w baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, pitik1247 napisał:

Kolega @deccorativo się nie udziela w moich postach mimo ze przeprosiłem ?

Kolega deccorativo przyjął przeprosiny:) ale na samym początku napisał ci co masz zrobić  - robić podmianki wody ale najważniejsze wlać Amquel i nawet świadomie i celowo użyłem trybu rozkazującego, a potem decco czekał kiedy to wykonasz mimo że Pan który nigdy nie stosował uzdatniaczy i od 30 lat leje warszawską wodę prosto z kranu tobie akurat kazał lać uzdatniacz który poza ukryciem a nie detoksykacją jednego rodzaju amoniaku nic poza chlorem nie czynił.

Napisałem ci o NO2 wańka wstańka.?  W takich sytuacjach jaka zdarzyła się u ciebie  nawet codzienne podmiany po 50% nie są w stanie utrzymać azotynów w mierzalnym zakresie a zdziwienie tego Pana świadczy o nie wiedzy  ale tylko w zakresie ratowania ryb podmianami wody.

Wlałeś wreszcie ten Amquel i to na własną odpowiedzialność mimo że ci zakazał to się od razu odezwałem i przewidziałem że teraz NO2 spadnie do mierzalnego zakresu.

Jeśli wlałeś Amquel jak pytałem a nie odpowiedziałeś - czy dawka na całą pojemność akwarium ??????

To na razie nie rób podmian i nie lej więcej Amquela bo mimo że test pokazuje NO2 -0,6ppm to ten azotyn nie jest już trujący dla ryb bo wreszcie został zdetoksykowany ale dopiero tym Amquelem  to samo stało się z ukrytym przez uzdatniacz  Azoo amoniakiem NH3 i amonem NH4 .

Zobaczymy co będzie się działo po pomiarach o upływie doby.

mierz tylko NO2 i NO3 .

Jeśli NO2 będzie stało a NO3 rosło powoli to czekasz bez podmian wody - bo czas działa na twoją korzyść.

Wydaje się że wlanie Amquela zwolniło cię z tych dużych podmian wody - wreszcie.

Działanie Azoo Aquaguarda nie jest u nas dokładnie przebadane a Amquel wiemy co robi i był na tym forum wielokrotnie skutecznie stosowany do ratowania ryb w surowym baniaku i znamy jego działanie i nawet wiemy jakie będą parametry wody po jego zastosowaniu.

Niestety przez 2 tygodnie ryby pływały w wysokich stężeniach trucizn i mimo że wreszcie je zdetoksykowałeś to skutki  mogą wystąpić po czasie - myślę o rybach ale trzeba myśleć pozytywnie.