Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wlałeś wodę i wsypałeś piasek to czy najpierw na dno akwarium położyłeś podkłady pod kamienie???:D i czy kamienie stoją na podkładach czy leżą na piasku???:D czy też stoją bezpośrednio na szkle dna.?

Z tą irlandzką wodą w kranach to dokładnie jak u nas - też chlorują nie na zapas tylko jak trzeba i nie informują o tym publiki.

Właśnie między innymi po to jest ustrojstwo bo żal po 5-10 latach hodowli i lania wody z kranu prosto do baniaka podtruć/wytruć ryby duże i piękne chlorem albo innym szuwaksem.

U nas też nie widać gołym okiem tych metali ciężkich, pochodnych ropy naftowej, detergentów, i pestycydów  oaz 1000 innych choler które lepiej lub gorzej wyłapuje ten węgiel z ustrojstwa. Tu zrobisz jak zechcesz - twój baniak = twoje ryzyka.

Jedyna różnica z tą kranówą to to że ty za nią nie płacisz a my płacimy i to coraz drożej , ale wielu kolegów mimo tego jednak te ustrojstwo zbudowali i używają - zauważ kubłowanie odpada.

Jeśli na pytania te z góry są odpowiedzi wszystkie - na tak

- to wlewaj bakterie nitryfikacyjne i pożywkę i zamieszaj wodę łapą bo  dojrzewanie i tak nie będzie wyłącznie w kuble na który czekasz tylko i w tym płukanym piasku, na kamieniach , szybach a jak masz jakiś filtr mechaniczny z gąbką to i w tej gąbce.

Opublikowano (edytowane)

Tak, kamienie i piasek już są, woda się nawet zaczęła mętna robić jak powinna. Teraz sobie czytam o owijaniu świetlówek folią żeby zbiornik przyciemnić. 

EDIT: Kamienie stoją na piance do paneli podłogowych, piasek wsypałem jak już były ułożone. Dobrze wiedzieć, że można już lać bakterie i pożywkę, dziś to zrobię. O ustrojstwie jeszcze poczytam, obiecuję. :D 

Edytowane przez hilux
Opublikowano (edytowane)

Jak masz jakąkolwiek pompkę nawet 400l/h i nawet bez gąbki -  to włącz by wodą mieszała.

A bakterie nitryfikacyjne masz i jakie? a pożywkę masz ? i jaką zamierzasz dać?:)

Polecam to bo na pewno dostaniesz

API Quick Start - na pewno zawiera bakterie ntryfikacjne

http://www.apifishcare.com/product.php?id=618#.WdnjvNgwiUk

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
Raptus, który baniak zalewał przez tydzień a 3kg piasku płukał przez 2h... ale OK.  Po prostu dla mnie jest różnica między czekaniem aż baniak sobie dojrzeje a czekaniem aż kurier dowiezie mi kubełko. Na to pierwsze niewiele mogę poradzić, to drugie mogłem załatwić w 20 minut a nie w ponad tydzień. A że mnie hamuje to się złoszczę, ludzkie.  
Ustrojstwa nie posiadam, ponieważ: 
- Irlandzka woda chlorowana jest tylko w przypadku wykrycia zakażenia bakteryjnego, info z pierwszej ręki od klienta, który w wodociągach pracuje. Piję ją od dziesięciu lat (smakuje lepiej niż mineralna) zapachu chloru nie wyczułem nigdy. Prywatni odbiorcy u nas za wodę nie płacą, czyli jej dużo marnują a Bozia regularnie dużo nowej dolewa. Bakterie nie lubią szybkopłynącej wody, pewnie temu nie ma potrzeby ich podtruwać.  
- NO3 kranówki mierzone w środę kropelkami JBL pokazuje wynik od 0 do - Metali ciężkich to chyba nikt nawet na tej wyspie na oczy nie widział. 
To jak będzie, dostaję kopniaka, czy mogę działać dalej? 

Hej co do wody w Irlandii to bym uważał, nie wiem w jakim rejonie mieszasz, ale w Waterford woda w mojej dzielnicy jest chlorowana i nie nadaje się do picia i gotowania! Strasznie śmierdzi. Poza tym e.cola i inne wynalazki są na porządku dziennym.
https://poloniairlandia.pl/irlandia-uwaga-skazona-i-rakotworcza-woda-400-000-osob-zagrozonych/ takich tematów jest sporo. Daleko nie patrzeć, dzieci moich znajomych miały duże problemy zdrowotne pijąc ta wodę przygotowaną, po założeniu im RO7 problemy się skończyły. I u siebie też mam dla dobra dzieci i ryb wychodząc wężykiem za 3 filtrami wstępnymi.

Sent from my SM-N930F using Tapatalk

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Jak masz jakąkolwiek pompkę nawet 400l/h i nawet bez gąbki -  to włącz by wodą mieszała.

Ma przecież pompę juwela , która tak starannie wycinał. Wystarczy ją wyjąć z obudowy- czyli filtra .

• Lubię to 1
Opublikowano

Pytałem Was czy wsadzić tymczasowo Juwela, napisaliście że nie :e_geek: więc poszedł do ludzi jako nówka funkiel nieśmigany. ETA kubełka ebay ocenił na 6-10 października, wytrzymam jeszcze te parę dni. 

Bakterie wlałem 2x 100ml (na butelce zalecali 100ml na 120l) SafeStart firmy Tetra, data ważności luty 2018. Nie ma nic napisane o pożywce, więc na wszelki wypadek wrzuciłem trochę płatków roślinnych Novo Malawi firmy JBL, gniją sobie teraz wesoło na dnie.  

@warxyrionwoda dla północnego Wicklow pochodzi ze zbiornika Vartry, czyli de facto z gór Wicklow, które prawie w całości są parkiem narodowym. Serio, wpadnij się napić jeśli kiedyś będziesz w okolicy. :)

Opublikowano
Pytałem Was czy wsadzić tymczasowo Juwela, napisaliście że nie :e_geek: więc poszedł do ludzi jako nówka funkiel nieśmigany. ETA kubełka ebay ocenił na 6-10 października, wytrzymam jeszcze te parę dni. 
Bakterie wlałem 2x 100ml (na butelce zalecali 100ml na 120l) SafeStart firmy Tetra, data ważności luty 2018. Nie ma nic napisane o pożywce, więc na wszelki wypadek wrzuciłem trochę płatków roślinnych Novo Malawi firmy JBL, gniją sobie teraz wesoło na dnie.  
[mention=6195]warxyrion[/mention]woda dla północnego Wicklow pochodzi ze zbiornika Vartry, czyli de facto z gór Wicklow, które prawie w całości są parkiem narodowym. Serio, wpadnij się napić jeśli kiedyś będziesz w okolicy.

Nie ma sprawy, od czasu do czasu odwiedzam Bray mini oceanarium, więc by było po drodze. Ja muszę jechać na Ro, albo kupowanie wody w sklepie jak reszta

Sent from my SM-N930F using Tapatalk

Opublikowano
Godzinę temu, hilux napisał:

Badałeś parametry wody w kranie ?