Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o komentarz czy poniższe gatunki się zgrają, jeżeli tak to w jakich proporcjach je trzymać: Aulonocara Rubin Red (roter kaiser), Labidochromis Caeruleus, Pseudotropheus Acei (Luwala), Melanochromis Cyaneorhabdos (Maingano). Jeżeli nie, to który element tutaj nie pasuje i czym go zastąpić. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Najmniej pasuje tu Red Rubin. To sztuczna ryba, która nigdy nie występowała w jeziorze. Mam nadzieję, że nikt na forum Ci tego nie poleci. Acei z Caeruleus średnio żywieniowo, stosując dietę pod Yellowy zapasiesz Acei, stosując dietę pod te drugie sprawisz, że Yellow będzie zwyczajnie mały. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano jest tu w miarę po środku. Najlepiej będzie jak napiszesz, na którym gatunku najbardziej Ci zależy i pod ten gatunek będzie można dobierać obsadę.

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie wymagań dietetycznych Yellowka mam już wyrobione zdanie. Od lat karmie go jak wszystkożercę - pokarmy mięsne sporadycznie. Faktycznie nie wyrósł taki duży jak w niektórych opisach,  ale rybka jest zdrowia, żywiołowa, podchodzi do tarła i ma się bardzo dobrze. Do tej pory miałem Saulosi Coral+Yellow+Callainos. Samiec ostatniej ryby zajął środek akwarium i tak to  funkcjonowało przez ostatnie 5 lat. Niestety z niekorzyścią dla Saulosi, które nie mogły się w pełni wybarwić. Ostatnio Callainosowi odbiło i ograniczył populacje swojego gatunku do samego siebie. 

To dobry czas na zmiany.

Aulonocare wybrałem ponieważ pomimo  prób skomponowania zbiornika mbuna, który będzie się mienił kolorami (żółty, pomarańczowy, niebieski), a przy tym nie będzie zbyt agresywny i umożliwi funkcjonowanie wszystkim rybom, które nie będą się krzyżowały niestety  nie mogłem znaleźć takiej kombinacji.

Edytowane przez Lunarii
Opublikowano
6 minut temu, Lunarii napisał:

ale rybka jest zdrowia, żywiołowa, podchodzi do tarła i ma się bardzo dobrze

Nie napisałem, że będą się działy złe rzeczy, tylko jak sam napisałeś, nie wyrośnie tak jakby mogła ;) 

6 minut temu, Lunarii napisał:

Aulonocare wybrałem ponieważ pomimo  prób skomponowania zbiornika mbuna, który będzie się mienił kolorami (żółty, pomarańczowy, niebieski), a przy tym nie będzie zbyt agresywny i umożliwi funkcjonowanie wszystkim rybom, które nie będą się krzyżowały niestety  nie mogłem znaleźć takiej kombinacji.

To może pomyśl o jakiejś innej Aulonocarze ;) 

Jeśli chcesz mieć relatywny spokój to nie polecam Maingano bo często te ryby są bardzo agresywne i może skończyć się tak jak z Twoim Socolofi, zresztą tak właśnie było u mnie. O ładną i wyrazistą Acei Luwala Reef też ostatnio ciężko, często spotykam się z opiniami, że ryby są blade i nie prezentują się jakoś bardzo okazale. Nie myślałeś o Metriaclima Estherae red-red, albo MC/OB?

Opublikowano

Mała zmiana koncepcji:

Psuedotropheus Demasoni + Tropheops Chitimba Gold

To dość małe ryby, ale agresywne. Myśle, że zasadnym by było trzymać je w większej grupie - ile szt. do mojego akwarium tak +/-?

Opublikowano

Fajnie pasuje to żywieniowo, ale... Jak sam zauważyłeś są to ryby agresywne, mogące dążyć do samodzielnego panowania w zbiorniku i na pewno nie będą tęsknić za towarzystwem. Rozłożenie agresji na wiele ryb może opóźnić eliminację kolejnych ryb. Do Demasoni raczej bym dał coś silnego aby te małe diabły czuły respekt i tu propozycja @MatiKbyłby fajna dobierając Red red w zwykłej odmianie lub opcji OB. Odnoszę wrażenie, że Demasoni trzyma się dolnych partii akwarium, a Red red przy układzie wyższych kamieni zajmie toń akwarium. 

Oczywiście moje apokaliptyczne wizje  mogą być błędne,  bo wiele będzie zależało od charakteru ryb. Nie możemy przyjmować na 100 %, że ryby się powybijają, lecz powinniśmy brać pod uwagę, że do takich sytuacji może dojść. 

Opublikowano (edytowane)

Msobo Magunga, Cynotilapia white top Hara, Labidochromis Carelueus, Pseudotropheus Acei.

Przykładowo 1+4, 1+4, 1/2 + 2/3, 2+5/6 będzie dobrze?

Czy większa różnica w kolorze jest pomiędzy samicą Msobo a Red-Red czy pomiędzy Msobo a Yellow?

Edytowane przez Lunarii