czester_ Opublikowano 6 Marca 2008 #11 Opublikowano 6 Marca 2008 No to troszke nie pomyślałeś. Rośliny trzeba było odkazić, możliwe że te ustrojstwa na roślnie przyniołeś i z tąd to wszystko.
norbitek Opublikowano 14 Marca 2008 Autor #12 Opublikowano 14 Marca 2008 Poczekałem tydzień, zobaczyć co z tego wyrośnie. I oto co mam: W wielu miejscach na piaskowcach wytworzył się taki ciemno-brunatny dywanik. Niw wyglada to za ładnie. Czy to są sinice, czy może inne ustrojstwo? Jeśli sinice to najpierw zaciemnię na tydzień, a w tym czasie odpalę hydroponikę. Jako, że rozwój sinic, z tego co czytałem, wynika także z wysokiego stężenia azotanów i fosforu to mam pytanie do ludzi, którzy mają hydroponikę. Czy fosfor ten filtr też wyciąga z wody , czy tylko azotany? I czy komuś udało się mieć ładne zieleńce przy hydroponice?
makok Opublikowano 14 Marca 2008 #13 Opublikowano 14 Marca 2008 miałem hydroponikę do niedawnych zmian... i miałem sinice cały czas prawie (nawroty), w związku z tym iż rośliny absorbowały znacznie więcej azotanów niż fosforu (pod koniec badałem też i ten parametr) niedawno wkleiłem na forum ten wątek: http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=87 (wklejam raz jeszcze - może Ci jakoś pomoże - wnioski ciekawe)
norbitek Opublikowano 15 Marca 2008 Autor #14 Opublikowano 15 Marca 2008 A jaki miałeś stosunek azotanów do fosforu, gdy miałeś sinice?
makok Opublikowano 15 Marca 2008 #15 Opublikowano 15 Marca 2008 mi hydroponika tygodniowo szybciej wchłaniała N niż P i w ujęciu tygodniowym ten stosunek przesuwał się w lewo w tabeli... także przed podmianą zawsze miałem już namnożone... odkąd zlikwidowałem hydro, powiększyłem złoże bio, poprawiłem zraszanie, zaszczepiłem więcej bakterii, to sinice pojawiły się tylko raz chciałem zastosować erytromecynę, ale zamiast tego zaciemniłem na dw dni, zebrał i podmiana i cisza - zobaczymy jak teraz, ale będę robił częste podmiany i leczę ze jednak bez erytro się obejdzie... ale tamta tabela jest zaskakująco mi bliska jakby tak na to spojrzeć :roll:
norbitek Opublikowano 15 Marca 2008 Autor #16 Opublikowano 15 Marca 2008 W takim razie jutro kupuję test na PO4 i zobaczę co wyjdzie. Aż się boję wyniku. I pytanko na przyszłość. Czy obniżaliście fosforany wkładami do filtrów np. JBL-a lub Sery. Warto coś takiego stosować?
makok Opublikowano 15 Marca 2008 #17 Opublikowano 15 Marca 2008 ja nie zbijałem, ja poprostu zamknąłem hydroponikę, powiększyłem złoże, i po ustabilizowaniu się akwa jakoś poszło...
norbitek Opublikowano 15 Marca 2008 Autor #18 Opublikowano 15 Marca 2008 A przed chwilą znalazłem taką stronę o hydroponice: http://www.pawiookie.pl/index.php?optio ... d=28&id=13. Najciekawsze są wykresy.
makok Opublikowano 15 Marca 2008 #19 Opublikowano 15 Marca 2008 to zapewne zależy jakie rosliny... moje dawały inne wyniki, może też w niedojrzałym akwa jest inaczej....
norbitek Opublikowano 16 Marca 2008 Autor #20 Opublikowano 16 Marca 2008 Sprawdziłem dziś wodę i tak: NO3 < 10 (Sera, Zoolek) PO4 < 0,25 (JBL) W kranie NO3 < 10. Zresztą zgodnie z tabelą naszych wodociągów, że ilość średnia azotanów 6,6, maksymalna: 8,1. Może jeszcze mam za mało azotanów bo akwarium jeszcze młode? Może nie powinienem tyle wody podmieniać na starcie (3X3L codziennie, automatycznie)? Akwa 375l. Zgodnie z tabelką PO4/NO3 jest ok. A może to nie są sinice tylko jakieś brzydkie glony? Szlamu to one nie tworzą. Żeby oderwać to trochę trzeba się naskrobać - nie odchodzą płatami. Z daleka wygląda jak puch. Sam nie wiem. Chyba tylko czekać pozostaje.
Rekomendowane odpowiedzi