Skocz do zawartości

Parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prosbe mozecie podac mi linki zebym mogl poczytac o parametrach wody malawi. zakladam akwarium 240l juz wszystko mam (piasek wapienie, piaskowce zastanawiam sie nad 2-3 roslinkami, fluval 304 wkalady ceramika, 2x filtr wewnetrzny 1-300l/h 2-700l/h) a o parametrach niemam pojecia wiem tylko jaka twardosc powinna byc. Dziekuje za kazda pomoc

Opublikowano

Wystarczy kranówa:)))

Poważnie zaś wod dla Pysków powinna mieć PH min 7,5 twardośc znasz :D

reszta mniej istotna.

Nie mówię oczywiście o NO2 które powinno wynosić 0mg/l , NO3 zaś jak najmniejsze , a max to 40mg/l :D

Opublikowano

Linków nie znam ale parametry wody znam :):

Średnia temp. 23-28. PH 7,8-8,5, dGh 4-6, dKh 6-8 i to w sumie najistotniejsze ;).

Prawda jest jednak taka, ważne żebyś utrzymywał wysokie dKh nawet wyższe niż w bajorze 8-12 stopni, Ph na poziomie od 7,5 wzwyż. Dodaj na starcie sode oczyszczoną i póżniej kontroluj te dwa parametry, pysiaką to wystarczy.

NO2 i NO3 to oczywiście inna bajka i musisz je utrzymywać na odpowiednim poziomie tj. NO2 na 0 a NO3 jak najniższe ;).

Opublikowano

Prawda jest jednak taka, ważne żebyś utrzymywał wysokie dKh nawet wyższe niż w bajorze 8-12 stopni, Ph na poziomie od 7,5 wzwyż. Dodaj na starcie sode oczyszczoną i póżniej kontroluj te dwa parametry

Do ile podniesie się maksymalnie pH wody, po dodaniu sody oczyszczonej

Opublikowano

Ja mam natomiast pytanie odnośnie muszli w akwarium. Oczywiście nie klozetowej :) , lecz muszli morskich. Podejrzewam, że muszle te skladające się praktycznie tylko z wapienia będą podwyższały twardość ogólną wody??

co wy na to?

Pozdrazwiam