Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Wolfik napisał:

Pomijając nawet kwestie wyciągania złóż, odpowietrzania filtra itd. Lepiej dla Ciebie i twoich nerwów jakbyś jednak zadecydował się na osobną filtracja mechaniczna.

..tak jak mówisz. Wygodniej wyczyścić mechanika jak co tydzień otwierać kubełek, który można raz w roku otworzyć. Tak jest po prostu wygodniej.

Opublikowano
6 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Andrzeju..nie da rady. Miałem go  i wiem jak działa. Jest zbyt słaby...

Myślę że w połączeniu z Eheimem spełni swoje zadanie...

W podobnym litrażu około 120l mam Hw-302 jako biologa a taniego chinola jako mechanika (800l/h-przepływ jego zapewne jest dużo słabszy niż deklaruje producent) i nie mam problemów z zalegającymi odchodami czy też złą cyrkulacją...

Jeśli kolega da wyloty wody z obu filtrów po tej samej stronie akwarium żeby osiągnąć cyrkulację wody w zbiorniku  to jest to do ogarnięcia...

Tak czy inaczej dopóki nie spróbuje to się nie przekona...

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

chinola jako mechanika (800l/h-przepływ jego zapewne jest dużo słabszy niż deklaruje producent)

..czyli masz 800 i mniej..a tu będzie 500 i mniej. Akwa 112 litrów czyli 80 cm długości i aranż. Nie da rady..to znaczy owszem..coś tam wychwyci..ale trudno wtedy oczekiwać ,że spełni swoją rolę w 100%. Ale spróbować warto..dlatego napisałem; aby najpierw wypróbować to co jest a potem kombinować. A tak na marginesie to ta pompa 500 spełnia się świetnie jako "falownik"..ja kiedyś używałem jej do wydmuchiwania odchodów zza kamieni:)

Opublikowano (edytowane)

Przyznam wam się, że po zakupie kubelka hw303 i po uprzednim jego dojrzaniu wyciągnąłem wewnętrzny zostawiając sam Kubełek i gąbki w nim. Oprócz tego, że przez gąbki przepływ spadł do 400l/h (co przy deklarowanej przepustowości 1400 było jakimś nie porozumieniem. To połamały  mi się plastikowe rurki wystające z głowicy do których podłącza się węże. Oczywiście, że plastik zastosowany w tej chińszczyźnie odegrał duża  rolę ale podejrzewam, że nawet najwyższej jakości plastik po którymś tam razie by również pękł. Wszytko przez telepanie nim żeby się odpowietrzył. Skleilem go soundalem mam nadzieję, że niedługo wyciągnę filtr z miski bo przeciekał. 

55ae4387133fa.jpg

Edytowane przez Wolfik
Zdjęcie
Opublikowano (edytowane)

no to będę kombinował a liczyłem że sam kubełek wystarczy ::(. Ten kotnik ma być w sypialni jak będzie za głośno to razem z nim wylecę :D.

Edytowane przez adi
Opublikowano

Też planuje przejść z mojej 126 do minimum 350. Ale najpierw trzeba na swoim to postawić bo na wynajmie wiadomo jak jest:(  Tak sobie pomyślałem skoro ma to być kotnik to może skusiłbys się na  aquael turbo 1500? Miałbyś tam w zestawie i ceramikę i gąbke. Napisana jest wydajność 1500l/h. Zakryłbyś jakimś kamieniem. Niech się bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzą @egon44 @AndrzejWalb

Opublikowano
8 godzin temu, adi napisał:

no to będę kombinował a liczyłem że sam kubełek wystarczy ::(. Ten kotnik ma być w sypialni jak będzie za głośno to razem z nim wylecę :D.

Na kotnik powinno wystarczyć.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, suricade napisał:

Na kotnik powinno wystarczyć.

Niestety koledzy nie czytają uważne.

Ten Eheim ma być całą filtracją w kotniku a nie w  Malawi z dorosłymi rybami i autor napisał to na samym początku. Nie napisał  tylko że Eheim stał 2 lata więc zapewne uszczelki do wymiany chyba że stał z otwartymi klamrami.

Adam daj tylko Eheima i nie dawaj drugiej mechanicznej grzechotki w sypialni bo wylecisz razem z tym kotnikiem czego ci nie życzę.:D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.