Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

atrament dawka z zakresu 0,2-0,9 ppm bez względu ile ci wyjdzie w akwarium na  260l wody i po 2 dniach dopiero pomiar i następna dawka jeśli będzie powyżej 0,2  pamiętaj że test PO4 JBLa zaniża wynik 3 krotnie.

Przy NO3 -1-2ppm a PO4 - np  1ppm sinice pojawią się niechybnie bez względu jak stary to baniak jest to tylko kwestią czasu. Pan Redfield to zbadał jak my jeszcze robiliśmy w pieluchy i nic się w tej sprawie nie zmieniło..

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Może warto się zastanowić, w jakich okolicznościach dochodzi do wykwitu sinic w morzu, czy w jeziorze. Są dwa podstawowe czynniki; wysoka temperatura (tylko latem słyszymy o sinicach) i stojąca woda. Ten drugi czynnik powoduje, że szkodliwe substancje kumulują się. Sinic nie ma na środku jeziora, czy morza. Opanowują strefę przybrzeżną, gdyż tu znajdują dogodne warunki; podwyższoną temperaturę i stojącą wodę. W akwarium wykorzystują sytuację, gdy akwarium jest nieustabilizowane biologicznie. W dojrzałym i ustabilizowanym akwarium nie ma możliwości, żeby sinice się pokazały. Stałe podmiany wody i dobra cyrkulacja, czyli natlenienie wody zapobiegają temu. Dodam, że zarodniki sinic mamy wszyscy w akwarium. Jakoś nie przemawia do mnie Pan Redfield, czy inny Harry Potter...a nie, to był Radcliffe:P...Nadal czekam na dojrzałe akwarium z sinicami.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

40 minut temu, pozner napisał:

Są dwa podstawowe czynniki; wysoka temperatura (tylko latem słyszymy o sinicach) i stojąca woda.

to u mnie nie powinno być sinic,  temp w akwarium jest 26 stopni, woda raczej nie stoi ... i raczej napowietrzenie ok.

po podmianie około 125 litrów PO4 = 0.8, na razie wstrzymam się z podaniem atramentu, zmierzę PO4 za dwa dni i się zobaczy,

jak zapodam atrament i PO4 spadnie to powinny się pojawić zielenice , czy nie ??... .

"kurtka jego raz" , zmieniłem zdanie daje 9ml atramentu.

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano
14 minut temu, Dziubek napisał:

jak zapodam atrament i PO4 spadnie to powinny się pojawić zielenice , czy nie ??... .

Nie ma reguły. Dojrzała woda w akwarium jest bogata w różnego rodzaju składniki, o których nie mamy bladego pojęcia, bo ich nie mierzymy. NH3/4, NO2 i NO3, czy jeszcze PO4, to jest tylko mały fragment składowy wody w akwarium. Kolega deccorativo uważa, że przy przesiadce na inne akwarium, czy restarcie akwarium powinno się dawać nową wodę. Wg. niego stara woda jest bezwartościowa, a wręcz szkodliwa. Ja jestem na drugim biegunie. Uważam, że w miarę możliwości, powinno się wykorzystać jak najwięcej "starej" wody, jako źródła dojrzałości i stabilności akwarium. Przy przesiadce z mbuny na non-mbunę dałem nowe kamienie, piasek wymyłem, dałem 100% nowej wody i mimo "starych" filtrów, przerobiłem temat okrzemek i sinic. Okrzemki załatwiły mi Zbrojniki, a sinice załatwiłem chemicznie. Od tamtej pory nie mam problemu ani z jednym, ani z drugim.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Dziubek napisał:

to u mnie nie powinno być temp 26 stopni, woda raczej nie stoi ... i rczej napowietrzenie ok.

Tu masz zimną wodę w Bałtyku i nigdy nie osiąga 26C  , duże falowanie i ruch wody i daleko od lądu. Więc raczej wierz w oceanografa Redfielda który to badał naukowo na całym świecie.  

Sinice w Bałtyku widok z satelity zdjęć masa w google

59ef18d4bddca_MTAyNHg3Njgbalticbloom_oli_2015223_wide.jpg.04d9dabcdc851e72a37c6932bf658334.jpg

@Dziubek sinice w starym dojrzałym baniaku miał bardzo długo  @wojtekr nie wiem czy się pozbył czy nadal ma .  Kilka lat temu latem  sinice wytruły niemal wszystkie ryby w rzece Liwiec nad którą mieszkam i nie ma ona od żródeł aż do ujścia żadnego jeziora a płynie wartko. Nie dało się podejść taki był smród sinic i zaduszonych ryb.

Podany wynik PO4 =0,8ppm to po pomnożeniu x3 czy jeszcze przed tą operacją matematyczną.?

Nawet dla NO3 -1 a PO4=0,8ppm jesteś w niebieskim polu sinic a glony w tym także zielone to to pole zielone - tam podążaj.

53ed5783fa8ff8acmed.jpg.bafbcc497eb045ec4591ef71661357da.jpg

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, deccorativo napisał:

Kilka lat temu latem  sinice wytruły niemal wszystkie ryby w rzece Liwiec nad którą mieszkam i nie ma ona od żródeł aż do ujścia żadnego jeziora a płynie wartko. Nie dało się podejść taki był smród sinic i zaduszonych ryb.

Może ktoś spuścił ścieki? Nie zdziwił bym się. I było to latem (temperatura). Zimą te ścieki pewnie spłynęły by niezauważone. 

Edytowane przez pozner
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Tu masz zimną wodę w Bałtyku i nigdy nie osiąga 26C  , duże falowanie i ruch wody i daleko od lądu. Więc raczej wierz w oceanografa Redfielda który to badał naukowo na całym świecie.  

Sinice w Bałtyku widok z satelity zdjęć masa w google

59ef18d4bddca_MTAyNHg3Njgbalticbloom_oli_2015223_wide.jpg.04d9dabcdc851e72a37c6932bf658334.jpg

To jest komentarz do tego zdjęcia:

"11 sierpnia 2015 roku kamera OLI (Operational Land Imager), która znajduje się na pokładzie satelity Landsat 8 wykonała pewne zaskakujące zdjęcie. Ukazuje ono fragment południowego Bałtyku. Woda pełna jest małych, cienkich, zielonych wstęg."

"Wpływają na to dogodne warunki oświetleniowe (najdłuższe dni w ciągu roku), ciepło oraz wyższy poziom składników odżywczych w Bałtyku."

Suma okoliczności mogła na to wpłynąć; stojąca woda, powierzchniowe nagrzanie wody, zanieczyszczenie jej. Porównywanie tego do warunków akwariowych nie ma sensu.

Jeszcze "dwa";) zdania. Kilka lat temu byłem w wakacje w Dziwnowie. Przez wiele dni temperatura wody wynosiła 23`C. U kolegi w Pobierowie (ok. 12km. od Dziwnowa) woda miała 13`C. Po tych kilku dniach i w Dziwnowie temperatura wody z dnia na dzień spadła do 13`C. W jednej części morza woda może być poddana prądom, a w innej może stać. Tak to wygląda np. w Zatoce Gdańskiej, gdzie obieg wody jest utrudniony i często latem dochodzi do wykwitu sinic. Takie satelitarne przykłady nie mają sensu.

Edytowane przez pozner
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Podany wynik PO4 =0,8ppm to po pomnożeniu x3 czy jeszcze przed tą operacją matematyczną.?

IMG_20171024_123420015.jpg

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano

No to na prawdę masz PO4 tak pod 2,4ppm .

Skąd ty tyle tego nazbierałeś ? naprawdę trzeba się mocno starać by tyle wyszło - na start starej wody wlałeś? cały baniak zamiast kranówy bez tego badziewia. Jest gorzej niż pisałem. W instrukcji tego testu PO4 JBL pisze czym to grozi i ile powinno być w bańce słodkowodnej.

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

No to na prawdę masz PO4 tak pod 2,4ppm .

Skąd ty tyle tego nazbierałeś ? naprawdę trzeba się mocno starać by tyle wyszło - na start starej wody wlałeś? cały baniak zamiast kranówy bez tego badziewia. Jest gorzej niż pisałem. W instrukcji tego testu PO4 JBL pisze czym to grozi i ile powinno być w bańce słodkowodnej.

Ja już wspomniałem... Piach wyjęty z akwarium tylko na chwilę, co by włożyć podkład z pcv, piach nie płukany, wody starej około 120 litrów, w starym akwarium wszystko co wystawało z piachu było zielone, większe kamienie obrośnięte zielonym poszły w piach... 

Pytanie o ten atrament, za dwa dni mierze PO4 i ewentualnie wlewam kolejną dawkę atramentu czy 

mierze PO4, robię podmianę i dopiero atrament?