Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra, to chyba wszystko na ten moment wiem :)
Zrobię ostateczne zestawienie materiałowe,  podliczę, pozamawiam i odezwę się za kilka dni na okoliczność montażu, bo pewnie jakieś pytania będą. 

Opublikowano
Dnia 26.07.2017 o 09:39, deccorativo napisał:

nie spotkałem przejściówki do osmozy pod wężyk 3/8" inne niż gwinty zewnętrzne lub wewnętrzne ale 1/2"

W zasadzie mogę zrobić na 1/2" wyjście do korpusów liniowych. Różnica między 3/8" a 1/2" to raptem nieco ponad 3mm jeśli dobrze liczę, a i tak całość tej nitki będzie regulowana zaworem.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.07.2017 o 08:54, deccorativo napisał:

przejście z techniki osmozy na wężyk akwarystyczny 16mm

20170722_084518.thumb.jpg.ecbe79dab61b3dc78635495dce2f2974.jpg

Jednak nie wszystko jeszcze mam dopięte. Zaciąłem się na wyjściu z korpusu liniowego i przejściu do grzałki przepływowej.

@deccorativo uprzejmie proszę o pomoc. Otóż, korpus liniowy ma wyjście GW 1/4" , lecz przyznam, że za chiny ludowe nie mogę znaleźć sposobu na wyjście z tego korpusu i przejście do węża akwarystycznego 16/22 mm.  Przetrzepałem całą witrynę sklepu osmozy i nic nie znalazłem, co by mogło pasować. 
O ile Twoja fotografia, j.w., jest dla mnie klarowna, to już odnalezienie odpowiednich elementów do przejścia w grzałkę już nie koniecznie :( 
A może inni Koledzy mają pomysł? 

I pytanie dot. korpusów biologii:
Czy stosować takie puszki zasypowe? https://sklep.osmoza.pl/obudowa-na-zloze-fceb10-p-140.html 
Czy nie bawić się w to i złoża biologiczne (u mnie obecnie pracuje ceramika i matrix i tak zostanie przeniesione do narurowca) bezpośrednio wsypać do korpusów?

Edytowane przez luck83
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, luck83 napisał:

@deccorativo uprzejmie proszę o pomoc.

te kolanko wylewkę kupiłem na pewno w osmoza.pl ale dawno , myślę że znajdziesz gdzieś - ma średnicę zewnętrzną 14mm więc na wężyk 12/16 wchodzi bardzo ciasno ale cybant i tak bym dawał.

Możesz też użyć takiej złączki 1/4 GZ na 1/4GZ  i nitki teflonowej uszczelniającej

https://sklep.osmoza.pl/zlaczka-kf1415-p-255.html

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
Teraz, deccorativo napisał:

Możesz też użyć takiej złączki 1/4 GZ na 1/4GZ  i nitki teflonowej uszczelniającej

https://sklep.osmoza.pl/zlaczka-kf1415-p-255.html

No właśnie myślałem o tej złączce, ale obawiam się o szczelność. 
Zadam pytanie laika - czy wymiar 1/4" to jest pomiar wykonany po "zewnętrznej", czy jest to przekrój przelotu przez tę złączkę? 

Opublikowano

ta złączka po zewnętrznej gwintu ma 13mm więc wężyk 12/16 wchodzi bez problemu a jak dasz nitkę uszczelniającą i cybant - nie ma tematu - rób krok do przodu i realizuj projekt.

Opublikowano
27 minut temu, deccorativo napisał:

więc wężyk 12/16 wchodzi bez problemu

OK, tylko, że ja muszę wyjść wężykiem 16/22 bo takie mam króćce przyłączeniowe w grzałce przepływowej z obu jej stron, a nie wężykiem 12/16. Chyba, że przywołałeś to jako przykład.