Skocz do zawartości

Dojrzewanie akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy w trakcie dojrzewania akwarium należy wpuścic jakieś "startowe" rybki? Czy też bakterie w filtrze wytworzą mi się bez rybek? Akwarium mi chodzi jakieś 2 tygodnie i jedynie wlałem do niego starter. Wprawdzie nie zalecaną ilość, bo drogie to jest strasznie, a 250ml na 375 litrów.

Opublikowano

Wydaje mi się ze lepiej wpuścić kilka sztuk tzw. startowych żeby w końcowej fazie "dokręcić" jeszcze cykl dojrzewania akwarium...czy juz po 2 tyg, nie wiem raczej za szybko...

Opublikowano

Wydaje mi się, że wpuszczenie rybek startowych jest jednak pomocne, pomaga ruszyć obieg w stopniu lepszym, niż sam tylko starter.

Ja u siebie po ok. 3 tyg. wpuściłem parkę karasi złocistych. Problem był potem = co z nimi zrobić? Małe pyszczaki 4-5cm raczej nie pożrą karasia dorosłego ;) więc musiałem im dokupić mniejsze akwariu ;)

Pomyśl nad tą konsekwencją kupienia starterów - no chyba że to będą gupiki, ale i tak najpierw dostaną wycisk, zanim pyśki podrosną by je pożreć.

No chyba, że ja przekombinowałem i coś źle zrobiłem, ale ciekaw jestem jak inni radzą sobie z rybkami startowymi po starcie baniaka. Oczywiście interesuje mnie sytuacja, kiedy docelowo akwarium z pyśkami jest stricte biotopowe pod względem obsady.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja to praktykuje od pewnego czasu. Jednak silne rybki wypożyczam od kogoś. I wpuszczam po 1,5 tygodnia od założenia akwarium. Kupić nie ma co bo potem problem co z nimi zrobić jednak mase ludzi trzyma akwaria towarzyskie, przerybione, z okropną wodą wymienianą raz na pół roku itp. Biore z tamtąd ze 3-4 takie rybki i mają wczasy pod gruszą:) Z tym, że trzeba mieć taki kontakt.

Opublikowano

Pomysł z Karasiami ciekawy:) Ja po ok.3/4 tyg wpuściłem cztery młodziutkie (4 cm) saulosi żeby akwarium mogło dojrzeć do końca. Oczywiście najlepiej w tym czasie cały czas kontrolować parametry wody. od 1.5 tyg rybki cieszą się samotnością w akwarium.

Opublikowano

Też na start wpuściłem dwie welonki, zrobiłem im 3 tygodniową wycieczkę po Malawi, a jak kupiłem rdzennych mieszkańców, welonki wróciły do tego samego sklepu w którym je kupiłem.

Opublikowano

Jasne, ze jest pomocny, ale kolega pytal, czy konieczny?!

Konieczny nie jest z oenoscia.. Sa tez wady, co zrobic np z taka welonka jak juz nei jest potrzebna?!

Nie piszcie tylko, ze latwo ja odda c za darmo.. :roll:

Opublikowano
Jasne, ze jest pomocny, ale kolega pytal, czy konieczny?!

Konieczny nie jest z oenoscia.. Sa tez wady, co zrobic np z taka welonka jak juz nei jest potrzebna?!

Nie piszcie tylko, ze latwo ja odda c za darmo.. :roll:

Z praktycznego punktu widzenia oddać łatwo, w każdym razie łatwiej niż pyszczaka (po prostu ludzie czy sklepy chętniej przyjmują). Z moralnego punktu widzenia się nie wypowiadam :wink:

Opublikowano

Ja się nie zdecydowałem oddać moich welonek z sentymentu i z pobudek moralnych. Widziałem, w jakich warunkach i zagęszczeniu żyją one w sklepach. Przyznam się, że na początku traktowałem je jako zło konieczne, ale teraz, po przeniesieniu do osobnego, mniejszego akwa pięknie się wybarwiły, mają piękne płetwy i odpłacają mi się ładnym wyglądem. Chyba bym jednak nie mógł ich tak po prostu oddać. Owszem, jest to dodatkowy koszt postawienia drugiego baniaka, ale no jak tu oddać takie rybki...? Przecież to nie przedmioty typu 'urządzenie do przyspieszania rozruchu akwarium'. :) Się rozsentymentalizowałem ;)

Pozdrawiam