Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra. Dzieki Panowie. :) W takim razie coś wykombinuje. Kilka opcji jest więc pozostaje  testować najskuteczniejsze rozwiązanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może kogoś zainteresuje. Z racji walki z zakupionym HW-304 (o czym pisałem w innym temacie) obecnie powróciłem do wewnętrznego Aquaela 1500. Założyłem prefiltr Eheima a do środka włożyłem watę. Na poniższych zdjęciach widać co i jak. Jak dla mnie wygląd nie najgorszy. Nic nie zmieniałem i nie modyfikowałem - pasują do siebie idealnie. Jestem ciekaw jak będzie przy wyciąganiu - mam nadzieję, że nic do wody nie wpadnie tak jak to miało miejsce gdy zamiast prefiltra miałem gąbkę z rowkami.

Eheim_1.jpg

Eheim_2.jpg

Eheim_3.jpg

Opublikowano

Jak pewnie wiesz kupiłem 304 aby mieć wszystko na zewnątrz. Na chwilę obecną musiałem powrócić do wewnętrznego dopóki HW nie zacznie pracować w sposób normalny. Może być i taka sytuacja, że nigdy nie zacznie i zostanę tak jak widać na zdjęciach. ;)

Korzystając z sytuacji muszę  przyznać rację Andrzejowi, który wspominał, że jednak eheimowski prefiltr tak źle nie wygląda a raczej nie jest taką kobyłą jak go malują. ;)

Opublikowano

@Jerry_jerry tak wiem, czytałem wątek. A wspomniałem o tym celowo, bo różne opinie czytałem o kubłach HW-303/304. Dlatego jak już było poruszane na forum i co wdrożył już @luck83 czyli combo Aquael Unipump 1500 + HW-603A  - osobiście bardziej bym się skłaniał właśnie ku temu zestawowi. Myślę tylko nad jego modyfikacją w postaci dołożenia trójnika i zaworów na wężu w celu napełniania i spuszczania wody z baniaka.

Co do Eheima - fakt nie wygląda to źle i na pewno o wiele mniej ekspansywnie niż sama gąbka.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Jestem ciekaw jak będzie przy wyciąganiu - mam nadzieję, że nic do wody nie wpadnie tak jak to miało miejsce gdy zamiast prefiltra miałem gąbkę z rowkami.

..nic nie wpadnie. Też używam ten prefiltr i nie mam tego typu kłopotów.

@Jerry_jerry.....dopiero teraz zauważyłem ,że Ty z prefiltra zrobiłeś po prostu filtr podpinając go do głowicy. Nie jest to głupi pomysł. Można tylko bardziej wykorzystać głowicę podwieszając ją wyżej . Ale byś musiał wtedy dołożyć rurki między głowicą a prefiltrem . Dałeś mi do myślenia..może kupię drugi i  zrobię tak jak Ty...Pozbędę się wtedy gąbki z mojego mechanika.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejWalb napisał:

dopiero teraz zauważyłem ,że Ty z prefiltra zrobiłeś po prostu filtr podpinając go do głowicy. Nie jest to głupi pomysł. Można tylko bardziej wykorzystać głowicę podwieszając ją wyżej . Ale byś musiał wtedy dołożyć rurki między głowicą a prefiltrem . Dałeś mi do myślenia..może kupię drugi i  zrobię tak jak Ty...Pozbędę się wtedy gąbki z mojego mechanika.

Prawda, że banalnie proste rozwiązanie?!;) Miałem jedno i drugie pod ręką i myślę sobie "A gdyby to włożyć tutaj to co się stanie?"  Na tyle fajnie się sprawdza, że dopiero w weekend posprawdzam nieszczęsnego hw. Przy gabce miałem głowicę tuż pod tafla ale skoro bardziej zależy mi na dokładnym obmywaniu piasku z odchodów to maksymalnie ją obnizylem. Samą tafla rusza mi wylot biologa a piaskiem z przodu rusza cyrkulator. 

Żałuję tylko, że tak późno to złożyłem do kupy. Ile mniej nerwów by było. :)

Opublikowano
7 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Przy gabce miałem głowicę tuż pod tafla ale skoro bardziej zależy mi na dokładnym obmywaniu piasku z odchodów to maksymalnie ją obnizylem.

...zgadza się. Ale oddalenie "prefiltra" od głowicy nie wpłynie ujemnie na to co sobie założyłeś. Piszę "prefiltr" w cudzysłowie bo w kontekście tego co zrobiłeś to zmieniło się jego przeznaczenie:)

Opublikowano

Jestem po pierwszym czyszczeniu koszykow. Potwierdzam, że przy wyciaganiu prefiltra ani jedna drobinka nie wyleciała do akwarium. Super rozwiązanie. :) Poniżej zamieszczam zdjęcie jak wygląda włóknina po kilku dniach pracy. Nic ich nie plukalem a od razu poleciały na śmietnik. Ich miejsce zastąpiły świeże.

Eheim_1.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

Nic ich nie plukalem a od razu poleciały na śmietnik. Ich miejsce zastąpiły świeże.

..ja płuczę co tydzień a wymieniam co dwa:) Tyle ,że watę JBL.

Edytowane przez AndrzejWalb