Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Przez prefiltr rozumiesz koszyk na zasysie?

..wcale nie musi to być gąbka na zasysie.  Ja na zasysie mam prefiltr eheim i żaden paproch nie ma prawa znaleźć się w wodzie podczas czyszczenia.

https://www.google.pl/search?q=prefiltr+eheim&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjH8Pjp67jUAhXCDZoKHUT3DFgQ_AUIBigB&biw=1152&bih=587#imgrc=pmGuC-jLy8cqZM:

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Ja wiem tylko ten Eheim to straszna kobyła. A tak to w baniaku będzie sama rurka plus drobny, oryginalny koszyczek.

Tego Eheima mam. Wieczorem sprawdzę jak by się prezentował.

Opublikowano
18 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Ja wiem tylko ten Eheim to straszna kobyła.

...wbrew pozorom nie jest wielki. Jest mniejszy od gąbki od mojego mechanika , która to ma 13x9 cm. Ja zamiast oryginalnych gąbek daję bardzo gęstą watę akwarystyczną. Ma tę zaletę,że nie spada  z niego  brud w czasie wyjmowania i nie musisz co tydzień czyścić.

Opublikowano
33 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

...wbrew pozorom nie jest wielki. Jest mniejszy od gąbki od mojego mechanika , która to ma 13x9 cm. Ja zamiast oryginalnych gąbek daję bardzo gęstą watę akwarystyczną. Ma tę zaletę,że nie spada  z niego  brud w czasie wyjmowania i nie musisz co tydzień czyścić.

Całkowicie zgadzam się z Andrzejem, ja też na obu zasysach mam eheimowskie prefiltry i absolutnie nie gubią żadnego syfu przy wyciąganiu do czyszczenia.

Czego nie mogę powiedzieć o gąbce od mechanika.

Opublikowano

@AndrzejWalb i @KOMENDANT faktycznie sprawdziłem i wcale tak źle nie jest;)

Stosujecie cały dwu-elementowy moduł czy tylko jeden?

Myślicie, że włożenie do środka po jednym pasku do każdego koszyka waty załatwi mechanikę? Mam wate w paskach - Aquaszuta.

A co z filtrem? Zostawić do kompletnie pustego  (nawet bez koszykow) i wykorzystac samą głowicę do napedzania mechaniki?

Opublikowano
19 minut temu, Jerry_jerry napisał:

...ja stosuje dwa moduły.

20 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Myślicie, że włożenie do środka po jednym pasku do każdego koszyka waty załatwi mechanikę? Mam wate w paskach - Aquaszuta.

..nie wiem jak wygląda wata w paskach  Aquaszuta. Ja po prostu bardzo gęsto wciskam watę  Symec JBL

24 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

A co z filtrem? Zostawić do kompletnie pustego  (nawet bez koszykow) i wykorzystac samą głowicę do napedzania mechaniki?

...tu Ci nie odpowiem bo nie  wiem o co Ci chodzi.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jerry_jerry napisał:

Stosuję oba moduły

Godzinę temu, Jerry_jerry napisał:

Myślicie, że włożenie do środka po jednym pasku do każdego koszyka waty załatwi mechanikę? Mam wate w paskach - Aquaszuta

Póki co mam jeszcze oryginalne gąbki, ale po ich zużyciu tez przejdę na watę.

Edytowane przez KOMENDANT
Opublikowano (edytowane)

Andrzeju chodziło mi o to by na zasysie HW-304 zamiast koszyczka dac prefiltr Eheima (do środka dac wate) a sam filtr  (HW-304) zostawić pusty i wykorzystać go tylko do zasysu odchodów. Dzięki temu zabiegowi nie musiałbym go otwierać. Tylko nie wiem jak to się sprawdzi.

A wata nie zapycha się częściej niż gąbka?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jerry_jerry napisał:

Andrzeju chodziło mi o to by na zasysie HW-304 zamiast koszyczka dac prefiltr Eheima (do środka dac wate) a sam filtr  (HW-304) zostawić pusty i wykorzystać go tylko do zasysu odchodów. Dzięki temu zabiegowi nie musiałbym go otwierać. Tylko nie wiem jak to się sprawdzi.

Teraz rozumiem. Oczywiście  prefiltr montujesz na zasysie zamiast koszyczka . Właśnie temu między innymi służy prefiltr  aby jak najrzadziej otwierać kubełek. Ja po zastosowaniu tego prefiltra z ciekawości zajrzałem po 3-4 miesiącach i jak się okazało niepotrzebnie. Potem zajrzałem jak zmieniałem wkłady i też okazało się ,że wszystko było OK w kubełku. Był czysty od odchodów. Dlatego zamiast oryginalnych gąbek używam waty jak pisałem wyżej. Spokojnie raz na rok go otworzysz....no chyba ,że co innego spowoduje jego otwarcie.

Natomiast jeżeli chodzi o pomysł wykorzystania pustego HW 304 tylko  do zasysu odchodów to wg mnie mija się celem. Sam filtr nie spowoduje zassanie...musi coś te odchody w stronę zasysu pchać...inaczej będą zalegać pod zasysem. A następna sprawa to  kubełek z wkładami będzie przecież filtrem biologicznym u Ciebie(?). Chyba ,że Twoją intencją jest posiadanie jednego filtra kubełkowego jako filtra biologicznego i mechanicznego. Ale wtedy ten o którym piszesz jest zbyt słaby  do tego celu .

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Na zasys dałbym prefiltr a do jednego kosza z kubełka gąbkę ppi 45 i to wszystko...

Mając prefiltr i tak zbyt często nie otworzysz kubełka w celu wyczyszczenia gąbki bo to on(prefiltr) w głównej mierze zatrzyma wszystkie mechaniczne syfki...