Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To jest tak Czester - poczytalem posty harisimiego i zacząłem sobie uświadamiać, że może mieć rację. Na razie u mnie tyle samców żyje sobie w zgodzie, ale jak pisze nasz kolega - sytuacja może się zmienić, i zostanie tylko 1 wybarwiony samiec. Spokój w moim akwa może byc tylko czasowy, więc rozważam wprowadzenie 2 gatunku. Oczywiście nie w tej chwili, kiedy wszystko jest ok. To, że sie dopytuję jest zdobywaniem wiedzy na wyrost - może się ona przydać w chwili, kiedy będzie to konieczne. ...

Uciąłem troszke cytat. Słuchaj ja myśle, że z tyloma samcami i tak będzie problem. Dwa potrafią sobie skuć morde, a siedem dorosłych samców to naprawde pójście na żywioł. Jest szansa, że zgłupieją i będą pływać bez celu ale jaki w tym cel?! One są młode i co prawda każda ryba jest inna ale, (hmm jakby to powiedzieć) one instynktownie dążą do dominacji, swojego kąta w akwarium. Ryba będzie dostawała bęcki ale i tak po czasie zaś będzie próbowała szczęścia z zasiedleniem swojego własnego terytorium. Taka ilość samców polecił bym może do 375l.

Może się myle bo nie mam dużego doświadczenia jednakże do tej pory te ilości samców widziałem tylko u zgłupiałych ryb w przerybionym akwarium.

Opublikowano

Cyrrus nie sugeruj się moimi ostrzeżeniami póki nic złego się nie dzieje 5 wybarwionych samców to ewenement i narazie nie grzeb tam bo nieraz odjęcie już 1 nadmiarowego samca może zburzyć hierarchie naciesz się saulosi póki możesz. Okres kiedy miałem 3 wybarwione samczyki walczące na granicach swoich rewirów uważam za najwspanialszy okres dla moich gałek ocznych ;). Będziesz się matrtwił gdy hierarchia ci sie zburzy i będziesz miał 1 czy 2 w pełni wybarwione samce i 5 brzydali bez pasków. Wtedy możesz pomyśleć o drugim gatunku. Polity nie sa optymalne, gdyż są dość zadziorne a ze względu na podobną wielkość z saulosi walki mogą ostro rywalizować. Poza tym piękne są tylko samce a i dieta nie ta. Oczywiście próbować możesz ale możesz też pomyśleć o innym gatunku. IMO to jednak melodia przyszłości i wiele w twojej głowie może się zmienić ;).

Opublikowano

a ja mam takie pytanie poza tematem.... :oops: co zrobię z dominujacą samica?samiec jest mniejszy od samic i ta największa go trochę łomoci :evil: a nie wspomnę już o jakimkolwiek tarle :? :? samica ma jakieś 7-7,5cm a samiec jest troszkę mniejszy...

Opublikowano

Musisz albo uzbroić się w cierpliwość bo samiec wcześniej czy później pokaże że to on jest panem stada albopoprostu samice oddać , sprzedać wymienić.

Opublikowano

U mnie gdy samiec socolofi miał długość 2\3 samic do tego był smuklejszy to zbierał ostre baty. Jednak po około 3 miesiącach najpierw je dogonił i wtedy już przystępowały do tarła choć jedna była od niego jeszcze silniejsza ( ryby miały swoje rewiry ) ale po następnych 2 miesiacach samice stały się tym czym powinny ;).

Opublikowano
ale po następnych 2 miesiacach samice stały się tym czym powinny ;).

męski szowinista :wink: :roll: niech to przeczyta Twoja Agnieszka :wink::lol:

Opublikowano

No właśnie :) Samiec ma rewir po jednej stronie akwa a samica po drugiej :? najgorzej ma drugi samiec bo jest bity przez samca i samice :twisted: a ona podczas spiec wygląda jak wybarwiający się młody samiec....czy to normalne?

Opublikowano

Samica potrafi miec pasy a nawet dziwny niebieski pobłysk jeśli znajduje się wysoko w hierarchii. Nieraz jednak samica może okazać się samcem wszystko zależy od tego czy ryby pochodzą z jednego stada i czy są długo u ciebie oraz w jakim są wieku.