Skocz do zawartości

Chindongo demasoni w zbiorniku 180l?

Rekomendowane odpowiedzi

@anna ja się w żadnym wypadku nie irytuję w Twoją stronę także spokojnie ;) Tobie poradziłem w swoim pierwszym poście i skończyłem, natomiast trochę mnie dziwi jak ludzie generalizują i potrafią przypisać komuś coś czego nie powiedział/napisał. Tu nie chodzi o Ciebie ;) To zrozumiałe, że pytasz bardziej doświadczonych. Tak powinno to wyglądać i chwała Ci za to :) a Wojtek rzeczywiście jak chyba nikt inny potrafi zarazić tą pasją ;)

Edytowane przez MatiK

Matik pisząc "polecacie" nie miałem na myśli konkretnej osoby tylko ogół, więc nie bierz tego do siebie. Nie mniej podawanie obsad, które potem na forum spotykają się z ostrą krytyką to przyznacie trochę jest nie poważne i dobrze by było zrobić z tym porządek, w końcu wątek ten ma być pomocą dla początkujących. Milczenie w tej sprawie oznacza ciche przyzwolenie.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 3

@Bezprym to będzie moje ostatnie OT w temacie Anny. Wstąp do Klubu, jeśli widzisz miejsce do poprawy - działaj. Jest wiele rzeczy, z którymi trzeba tu zrobić porządek, ale nas wcale nie jest jakoś strasznie dużo, a każdy poza forum ma jeszcze własne życie więc wszystkiego na raz się nie da zrobić. Sytuacja z obsadami spowodowana jest tylko i wyłącznie postępem w naszej akwarystyce. Kiedyś większość ludzi mogła pomarzyć o zbiorniku 300 litrów. Niedługo to będzie minimum dla Malawi. Pojawiają się większe baniaki i dopiero wtedy widać różnice w zachowaniach ryb, po czym dochodzi się do wniosku, że jednak to mniejsze, niegdyś polecane, jednak zupełnie się nie nadaje dla pewnych gatunków. Prosty przykład to Crabro. Do niedawna krążyła opinia, że to kiler. Wrzuć ją do zbiornika 2 metry+ i zobaczysz, że agresja u tej ryby to mit.

@anna jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie i za OT, na które zeszliśmy z kolegą.

Edytowane przez MatiK

45 minut temu, harisimi napisał:

Ania co do mojej wielkości to faktycznie jest znaczna ? i często muszę pochylać się w kierunku rozmówcy ale jednak tylko i wyłączynie należy to rozumieć to w fizycznym zakresie słowa wielki ?.

Fakt - Wojtek jest wielki fizycznie i dlatego, prowadząc z nim jakiekolwiek dyskusje, muszę często - choć nie zawsze - ustąpić ze względu na jego zasięg ręki ... :):):) 

A w temacie: 

Lepiej bęzie zostawić demonki w dużym akwa. Będą się tam lepiej czuły i wyglądały.

Wcale nie musisz tak drastycznie zubożyć rybiej diety, a jak już, to zbiornik 90 cm potraktuj jako przejściowy.

• Dziękuję 2

Wracając zaś do merytorycznej to wvTwoim mniejszym awariom nie powinny mieszkac demasoni . Rybę samotnik "parzy skóra" , gdy widzi rybę innego gatunku obok siebie. Ich pielęgnacja w parze w tak małym szkle się nie sprawdzi bo słowo samotnik oznacza samotnik a nie samice i samca, które też sobie przeszkadzają. Z parą próbował bym od akwarium 150 cm długości . Co się zaś tyczy wychowywania ich w formule ala Tropheus czyli stadzie rozbijajacym agresję to dopiero w od 120 cm wzwyż.

Ryba do takiego mniejszego akwarium musiałaby być o wiele mniej problematyczna. 

23 minuty temu, anna napisał:

Już się boję..... ale chętnie wysłucham jakby co . W sobotę przyjeżdżają mi Maisony z Tan-Mal,wiec mogę jeszcze coś domówić ;-)

Muszę zerknąć na cennik I może coś się znajdzie