Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 14.05.2017 o 08:43, pozner napisał(a):

Brakuje mi kamieni po lewej stronie. Nie potrzebna jest ta plaża. Dołożył bym tam kamieni (oczywiście odpowiednio modyfikując układ), albo przesunął bym lewą grupę kamieni i coś dołożył w środku (np. duży płaski...niski z tyłu i ze dwa, trzy mniejsze z przodu). Takie jest moje wrażenie. 

Rozwiń  

..idę na łatwiznę cytując Krzysztofa. Ale dokładnie tak samo bym to zrobił.

Opublikowano (edytowane)

@pozner i @AndrzejWalb daliście mi do myślenia...

Ta pusta przestrzeń miała dać miejsce dla ryb, na kopanie, tarło, na jeden z rewirów dla samca czy inne zabawy...

Co do kamieni to nie mam już płaskich, zostały mi jedynie ciemne i jeden o ciekawej strukturze jakby warstw...

Edit:

Przestawienie lewej strony w szczególności tego dużego kamienia, może mi trochę utrudnić życie i cyrkulację wody...  W tym rogu woda akurat będzie zawijać się w drugą stronę i obawiam się, że spowoduje to spowolnienie... No i kłopoty z pozbyciem się w tym miejscu zanieczyszczeń... Zagwozdkę mam jak nic...

Edytowane przez Morganelo
Opublikowano

Bardzo ładnie! Można by dodać coś z lewej strony, ale nic bym nie przestawiał. Szykuje się ładny baniaczek?. Przemyśl tylko sprawę z tą giganteą. Świetna roślina, u mnie rosła jak chwast w innym biotopie, ale osiąga długość do 2 metrów. Polecił bym ją, ale do wysokich i dużych zbiorników. Możesz ją przycinać, ale ma masywne liście i nie wygląda to najlepiej. 

Opublikowano

Może nie przesunąłem kamieni w lewo, ale ciut zmodyfikowałem układ kamieni w kierunku odebrania tej plaży... Ciekawe co teaz powiecie, zostawiamy czy zmieniamy... Dołożyłem ten fajny kamień o strukturze warstw...

DSC_2763.thumb.JPG.855272c55a89feaf6368eed0e3e446d3.JPG

DSC_2764.thumb.JPG.ab39d1201df07a7fe17331657eacc163.JPG

DSC_2768.thumb.JPG.6d6618189bfb8057e31aaf81c44fb5ee.JPG

DSC_2769.thumb.JPG.229de7f9f38bba09e882264d3a08f730.JPG

DSC_2765.JPG

DSC_2766.JPG

DSC_2767.JPG

Opublikowano

Ryby z mbuny kopią wśród kamieni, trą się wśród kamieni, a zabawy im nie w głowie. Dodatkowe kamienie pozwolą znaleźć azyl słabszym i gnębionym samcom i samicom.

W dniu 14.05.2017 o 08:58, Morganelo napisał(a):

Co do kamieni to nie mam już płaskich, zostały mi jedynie ciemne i jeden o ciekawej strukturze jakby warstw...

Rozwiń  

Pokazałeś zdjęcia kamieni, ale nie ma punktu odniesienia. Dla mnie wszystkie te duże po lewej stronie wyglądają dość płasko. Nie wyglądają na wysokie.

W dniu 14.05.2017 o 08:58, Morganelo napisał(a):

Przestawienie lewej strony w szczególności tego dużego kamienia, może mi trochę utrudnić życie i cyrkulację wody...  W tym rogu woda akurat będzie zawijać się w drugą stronę i obawiam się, że spowoduje to spowolnienie... No i kłopoty z pozbyciem się w tym miejscu zanieczyszczeń...

Rozwiń  

Nie musisz przystawiać kamieni do szyby. Wystarczy, że woda będzie je opływać. Swoją robotę będą robić też ryby, "wypłukując" syfek swoim ruchem. Jak cyrkulacja będzie działać, to teraz możesz sobie tylko przypuszczać. I tak wszystko wyjdzie w praniu. Zanim wpuścisz ryby wrzuć do akwarium jakieś farfocle, kawałki liści roślin i ustawiaj cyrkulację. Może się okazać, że będziesz i tak musiał lekko zmienić aranżację. Lepiej to zrobić, gdy nie ma ryb.

Opublikowano

Ciupek mi nie pasował tył, bo zakryte zostały małe kamienie, więc szybka poprawka :) dołożone w 2 kolejne kamyki i oto efekt...

DSC_2770.thumb.JPG.ec8ad44398d1dff8db2795fb73907ff5.JPG

DSC_2771.thumb.JPG.0cc044e92d3274ec3c8ce2c0aa228746.JPG

W dniu 14.05.2017 o 09:05, przemo-h napisał(a):

Bardzo ładnie! Można by dodać coś z lewej strony, ale nic bym nie przestawiał. Szykuje się ładny baniaczek?. Przemyśl tylko sprawę z tą giganteą. Świetna roślina, u mnie rosła jak chwast w innym biotopie, ale osiąga długość do 2 metrów. Polecił bym ją, ale do wysokich i dużych zbiorników. Możesz ją przycinać, ale ma masywne liście i nie wygląda to najlepiej. 

Rozwiń  

Układ wstępnie zaakceptowany przeze mnie jak i małżonkę, ale jak zawsze istnieje niepewność... Razem osiągniemy więcej i lepiej....

Co do roślinności to padło na Vallisneria americana Gigantea ze względów właśnie na fakt, że jest duża, ale mam w razie coś na podmianę gatunku Vallisneria americana Asiatica...

Fakt zdjęcie nie oddało wyglądu i wielkości kamieni, mój błąd...

Opublikowano
  W dniu 14.05.2017 o 09:49, pozner napisał(a):

Teraz lepiej.

Rozwiń  

Ufff - kolejny cel osiągnięty, choć jeszcze zapewne coś zmienię lub dodam...

Jakie rośliny byś widział w tym układzie??? Bo przyznam się, że chętnie je dołożę jako urozmaicenie całości... Fakt, że biotop jeziora Malawi nie posiada na ogół roślinności, ale gdzie nie gdzie występuje, a ja jestem indywidualistą, więc zawsze musi być inaczej niż inni :)...

Vallisneria jak i Nurzaniec - najbardziej odpowiadają i pasują do tego biotopu, waham się jedynie w sprawie Anubiasa... Trawę chce umieścić przy tylnej szybie za kamieniami, tak by dodały głębi oraz właśnie przy obecnie zmienionym lewym układzie kamieni...

Opublikowano
  W dniu 14.05.2017 o 10:02, Morganelo napisał(a):

Jakie rośliny byś widział w tym układzie??? Bo przyznam się, że chętnie je dołożę jako urozmaicenie całości... Fakt, że biotop jeziora Malawi nie posiada na ogół roślinności, ale gdzie nie gdzie występuje, a ja jestem indywidualistą, więc zawsze musi być inaczej niż inni :)...

Rozwiń  

Możesz jeszcze spróbować z Kryptokoryną ...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @VrzechuWarto poczytać poniższy temat. Ilu akwarystów tyle różnych teorii.  
    • Może to zbieg okoliczności... Ale jak namoczyłem dzisiaj jeszcze pokarmy Naturefood Premium Cichlid M oraz Tropical Softline Africa Carnivore M to okazało się że one też dosyć mocno puchną. Dzwoniłem jeszcze dzisiaj do Zakładu Higieny Weterynaryjnej i okazuje się że niedrogo można zrobić badania w kierunku obecności pasożytów zewnętrznych i wewnętrznych. Najlepiej tylko żeby przywieźć żywą rybę. Jeśli ten mały Exo dotrwa do środy to może go dostarczę do zbadania żeby widzieć czy to jakieś dziadostwo z którym podjąć walkę medyczną czy po prostu przypadek dwóch ryb którym przydarzyło się coś innego.
    • Od lat karmię w 85% tym pokarmem i nigdy nie namaczałem. Daję małym i dużym rybom, nawet dla narybku kruszyłem i podawałem niemoczone .To nie to, na 100%.
    • Witam, Od kilku miesięcy posiadam akwarium z Sauloisi (kupiłem 10 młodych, niestety jedna padła). Do tej pory myślałem, że mam układ idealny 2 + 7. Jednak teraz kolejne ryby zaczynają zmieniać barwy. 3 samce są już mocno wybarwione. Pytanie (pewnie trochę naiwne :)) czy na zdjęciach są zdominowane samce ?  Obie ryby mają widoczne plamki na dolnej płetwie - imitujące ikrę (jak u samców). Przepraszam za jakość zdjęć ale jak podchodzę do akwarium to ryby wariują i ciężko zrobić zdjęcie.  Jeśli to są samce to okaże się, że mam 5 samców i 4 samice... co powinienem zrobić z takim układem ?     
    • Mała aktualizacja pamiętnika akwarystycznego. Pierwsza niemiła akcja. Samica Stigmatochromis Tolae pożegnała się z tym światem  Podejrzanie też się prezentuje najmniejszy egzemplarz Exochochromis Anagenys. Najpierw podejrzewałem jakieś pasożyty. Teraz zastanawiam się czy sam nie doprowadziłem do tej sytuacji... Przez pierwszy tydzień karmiłem delikatnie 2 razy dziennie płatkami HS Aqua Artemia. Po tygodniu zrobiłem rybom dzień głodówki i następnego dnia (wtorek) na śniadanie podałem pokarm Hikari Vibra Bites. Posiłek był nieco bardziej może obfity. Wieczorem podałem płatki artemii. Następnego dnia (środa) zauważyłem dziwne zachowanie tej samicy. Ten dzień jeszcze karmiłem normalnie (rano Naturefood Premium Cichlid M a wieczorem płatki). Wieczorem samica już nie przyjmowała pokarmu. W czwartek podałem jeszcze śniadanie i zrobiłem głodówkę. W sobotę nie było mnie w domu i w niedzielę rano znalazłem samicę Tolae już martwą. Zauważyłem, że najmniejszy Exo ma lekko powiększony brzuch i po tej głodówce mimo, że wystartował do pokarmu (płatki artemii) jak szalony to każdorazowo pobrany pokarm wypluwał. W niedzielę wieczorem zrobiłem eksperyment i namoczyłem pokarm Hikari. Zwiększył nieco swoją objętość (zdjęcie poniżej). Po tym wszystkim zastanawiam się czy nie spowodowałem tej katastrofy tym, że podałem ten pokarm bezpośrednio do zbiornika, bez żadnego namaczania. Reszta ryb śmiga jak odrzutowce, jedzą jak odkurzacze. Czasami Nimbochromis Polystigma otrze się o coś. Zamówiłem Capisol i Protosol Zooleka ale sam już nie wiem czy przeprowadzać jakąś kurację czy wziąć to na klatę jako elementarny błąd podania pokarmu w takiej formie... Na górze zdjęcia pokarm przed namoczeniem, na dole zdjęcia po namoczeniu. Zastanawiam się czy po prostu nie "zatkało" mi tych ryb...   Z wieści pozytywnych, odpaliłem moduł filtrujący (ten przyklejony do lewej bocznej ściany zbiornika). Jako medium filtracyjne zdecydowałem się w końcu na kształtki K1. Zmieściło mi się ich tam 14 litrów. Moduł napędza pompa Aqua Nova o przepływie z tego co pamiętam 8000 l/h. Pompa działa sobie na drugim biegu. Chyba na takiej mocy ją pozostawię bo "sika" naprawdę słusznie i przy tej mocy spadek lustra wody w module jest całkiem sensowny. Spada o jakieś 2-3 cm poniżej poziomu wody w baniaku. Nieźle zasysa ta pompa skoro wloty do modułu są dwa o średnicy 50mm  Wycięcie na skimmer też świetnie spełnia swoją rolę. Wylot z pompy poprowadziłem rurkami pcv 32mm. Jest około 20cm prostej rurki, później dwa kolanka 45* (stwierdziłem, że zada to mniej strat niż jedno kolano 90*), póżniej jakieś 5cm prostej rurki, kolano 45* w dół i kolano nastawne jako bezpośredni wylot. Mam nadzieję, że filtr będzie się dobrze spisywał. Mam teraz doskonałe porównanie poziomu hałasu wydawanego przez kaseciak napędzany falownikiem JVP oraz moduł napędzany pompą. Wiem już, że muszę wymienić ten falownik na drugą pompę  Pompa pracuje tak cicho, że w zasadzie tylko po falowaniu wody w okolicy wylotu można stwierdzić, że jest włączona.
    • Oddam Sciaenochromis fryeri młode 2,5 cm Za darmo w pakietach po 10 sztuk jest około 40 sztuk Odbiór Gliwice   https://www.olx.pl/d/oferta/sciaenochromis-fryeri-mlode-2-cm-malawi-CID103-ID142RBn.html?bs=olx_pro_listing
    • Wczoraj wpłynęły Chindongo saulosi i zaczęło się miały być umiarkowanie łagodne a zadyma w akwarium na całego aż miło popatrzeć 😁😜 widać że brakowało właśnie tych inżynierów 😁
    • Zdjęcia można dodać bezpośrednio do postu, tak jest wygodniej dla czytajacych.
    • Witam serdecznie.   Bardzo proszę o identyfikację ryb ze zdjęć. Z Góry bardzo dziękuję https://zapodaj.net/plik-djZJYWcGWT https://zapodaj.net/plik-XGtCl1UGzR https://zapodaj.net/plik-RKi3DC9uR8 https://zapodaj.net/plik-7QoNu52rVv https://zapodaj.net/plik-7Nbl79keFs   Czy są to pyszczaki lombardzkie, red zebra i saulosi coral? 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.