Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja sypię średnio co drugą podmianę, pełną łyżeczkę od herbaty. Ph utrzymuje się u mnie w przedziale 7,8 - 8,0

Ważne jest żeby rozpuszczać sodę w świeżej wodzie, którą dolewasz do akwa, nie w tej która się już w nim znajduje. O ile dobrze pamiętam, taką wskazówkę dostałem od Darka Gaży.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

Jeśli masz kranówę na poziomie 7.6 to zapewne w zbiorniku po jej ustabilizowaniu będziesz miał 7.8,więc moim zdaniem nie ma sensu bawić się w podnoszenie pH...

Tylko skoro kranówa ma 7,6 a w akwarium zmierzone, że tego poziomu nie ma to albo testy kłamią albo wodociągi coś przekłamują. W zasadzie ryby zachowują się ok więc tak mnie jakoś naszło czy lekko nie podnieść.

Opublikowano

Jurek... w kranie miałem  pH 7.4.     W 240 litrowym  akwa raz w tygodniu podawałem 3 łyżeczki (od herbaty) sody i utrzymywałem pH 8.0  ( krople JBL w zakresie  7.4 - 9.0) Wtedy nie znałem wyników KH/GH bo nigdy nie mierzyłem. Teraz mam podobnie ale w większym akwa tyle ,że  KH13-14   a  GH 4. Co ciekawe to jak zastosowałem nowe purolite  to KH spadło o 2 oczka i GH też.

Ale dodam od razu : ryby mi nigdy nie pdały w tajemniczy sposób co by mogło sugerować wpływ parametrów na ich zdrowie.

Opublikowano
5 minut temu, Jerry_jerry napisał:

W zasadzie ryby zachowują się ok więc tak mnie jakoś naszło czy lekko nie podnieść.

Na pewno im to nie zaszkodzi. U mnie ryby przestały się ocierać o podłoże od momentu jak dodaję sodę

• Lubię to 1
Opublikowano

No i zrobione.:)

Podmienilem 20% wody i dodałem jedną płaską łyżkę sody. Jutro testy i się okaże co to jest warte.

Dziękuję wszystkim za rady. :)

Opublikowano (edytowane)

Po dzisiejszych testach wyszło, że pH jest ewidentnie 7,4, KH=8 a GH=13. Chyba jedna płaska łyżka to za mało bo barwa nic się nie zmieniła na plus a można powiedzieć, że na minus. Poprzednio była pomiędzy 7,4-7,6 a dziś równe 7,4. :confused:

Dla pewności, że test jest ok pożyczkę test i sprawdzę innymi kroplami. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Przy tak wysokim KH musisz dodać dużo więcej sody i tu się zaczyna robić problem, bo soda nie tylko zwiększa pH ale i KH, im więcej będziesz dawał sody do zwiększenia zasadowości tym więcej jej trzeba będzie za każdym razem dodawać żeby przełamać bufor rosnącego KH.

Wytapatalkowane