Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie do doświadczonych klubowiczów. Moje wapienie zaczynają zielenieć i wiem że to normalne ale chciałem zapytać czy jednak jest jakaś metoda żeby tych glonów na kamieniach jednak nie było i kamienie były zawsze czyste i białe? 

IMG_0583.PNG

IMG_0574.JPG

Opublikowano

Cóż, takie środowisko, trochę glonów zawsze będzie. To dobre dla ryb, zawsze będą miały co skubnąć. Możesz też zmienić kamienie na ciemniejsze i glony będą mniej widoczne...

Opublikowano

Wiem że dobre i naturalne ale mimo to czy jest jakiś sposób? 

Bo jak nie to faktycznie zmienię kamienie bo na wapieniach strasznie to wygląda :/ 

na prawdę nie ma na to rady?

Opublikowano (edytowane)

Military Helmet te ślimaki sobie kup są dobre do czyszczenia akwarium.ja mam jestem zadowolony z nich jak odpierniczają dobrą robotę

Edytowane przez Pleziorro
Na prawdę nie trzeba pisać największą możliwą czcionką
Opublikowano (edytowane)

Na jasnych kamieniach zawsze będzie coś widać. Możesz spróbować zmienić/zmniejszyć ilość światła...

Edytowane przez MatiK
Opublikowano
11 minut temu, Stojek napisał:

Wiem że dobre i naturalne ale mimo to czy jest jakiś sposób? 

W twoim przypadku jest sposób bo  widzę tylko 9 wapieni filipińskich drążonych.;)

Co tydzień wyjmujesz je do kubła lub miski i zalewasz roztworem 1 część perhydrolu 30% i 2 części wody z kranu.

Po 10 minutach moczenia wyjmujesz płuczesz pod kranem i wkładasz do baniaka.

Będą bialutkie jak nowe- niestety biologii ani żadnego życia w tych wapieniach nie będzie.

Military owszem wyczyszczą ale nie tak dokładnie jak perhydrol i jak u mnie potrafią jajami szyby upstrzyć a to gorzej wygląda niż zieleniejące wapienie i bardzo trudno zdrapać..

Opublikowano
7 minut temu, deccorativo napisał:

W twoim przypadku jest sposób bo  widzę tylko 9 wapieni filipińskich drążonych.;)

Co tydzień wyjmujesz je do kubła lub miski i zalewasz roztworem 1 część perhydrolu 30% i 2 części wody z kranu.

Po 10 minutach moczenia wyjmujesz płuczesz pod kranem i wkładasz do baniaka.

Będą bialutkie jak nowe- niestety biologii ani żadnego życia w tych wapieniach nie będzie.

Military owszem wyczyszczą ale nie tak dokładnie jak perhydrol i jak u mnie potrafią jajami szyby upstrzyć a to gorzej wygląda niż zieleniejące wapienie i bardzo trudno zdrapać..

przyznaję się do błędu na wapieni filipińskich ślimaki  nie wszystko biorą   ,to ładnie wygląda jak kamienie maja inne kolory  niż białe przypomina biotop Malawi 

Opublikowano

Taki urok białego wystroju, są gusta i guściki, ale glon na białej skale wygląda nieestetycznie, jeśli chcesz zrobić rybom frajdę, to nazbieraj zwykłych polnych kamieni, albo jakiś Serpentynit kup jak chcesz wydać kasę ;) i daj glonom przyozdobić te kamole, wygląda to estetycznie a akwarium nie sprawia wrażenia zaniedbanego.