Stojek Opublikowano 10 Maja 2017 #1 Opublikowano 10 Maja 2017 Witam mam pytanie do doświadczonych klubowiczów. Moje wapienie zaczynają zielenieć i wiem że to normalne ale chciałem zapytać czy jednak jest jakaś metoda żeby tych glonów na kamieniach jednak nie było i kamienie były zawsze czyste i białe?
MatiK Opublikowano 10 Maja 2017 #2 Opublikowano 10 Maja 2017 Cóż, takie środowisko, trochę glonów zawsze będzie. To dobre dla ryb, zawsze będą miały co skubnąć. Możesz też zmienić kamienie na ciemniejsze i glony będą mniej widoczne...
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 10 Maja 2017 #3 Opublikowano 10 Maja 2017 to normalka w Malawi ,musisz się przyzwyczaić do tego czasem sam dojdziesz do takich rzeczy
Stojek Opublikowano 10 Maja 2017 Autor #4 Opublikowano 10 Maja 2017 Wiem że dobre i naturalne ale mimo to czy jest jakiś sposób? Bo jak nie to faktycznie zmienię kamienie bo na wapieniach strasznie to wygląda :/ na prawdę nie ma na to rady?
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 10 Maja 2017 #5 Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Military Helmet te ślimaki sobie kup są dobre do czyszczenia akwarium.ja mam jestem zadowolony z nich jak odpierniczają dobrą robotę Edytowane 10 Maja 2017 przez Pleziorro Na prawdę nie trzeba pisać największą możliwą czcionką
MatiK Opublikowano 10 Maja 2017 #6 Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Na jasnych kamieniach zawsze będzie coś widać. Możesz spróbować zmienić/zmniejszyć ilość światła... Edytowane 10 Maja 2017 przez MatiK
deccorativo Opublikowano 10 Maja 2017 #7 Opublikowano 10 Maja 2017 11 minut temu, Stojek napisał: Wiem że dobre i naturalne ale mimo to czy jest jakiś sposób? W twoim przypadku jest sposób bo widzę tylko 9 wapieni filipińskich drążonych. Co tydzień wyjmujesz je do kubła lub miski i zalewasz roztworem 1 część perhydrolu 30% i 2 części wody z kranu. Po 10 minutach moczenia wyjmujesz płuczesz pod kranem i wkładasz do baniaka. Będą bialutkie jak nowe- niestety biologii ani żadnego życia w tych wapieniach nie będzie. Military owszem wyczyszczą ale nie tak dokładnie jak perhydrol i jak u mnie potrafią jajami szyby upstrzyć a to gorzej wygląda niż zieleniejące wapienie i bardzo trudno zdrapać..
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 10 Maja 2017 #8 Opublikowano 10 Maja 2017 7 minut temu, deccorativo napisał: W twoim przypadku jest sposób bo widzę tylko 9 wapieni filipińskich drążonych. Co tydzień wyjmujesz je do kubła lub miski i zalewasz roztworem 1 część perhydrolu 30% i 2 części wody z kranu. Po 10 minutach moczenia wyjmujesz płuczesz pod kranem i wkładasz do baniaka. Będą bialutkie jak nowe- niestety biologii ani żadnego życia w tych wapieniach nie będzie. Military owszem wyczyszczą ale nie tak dokładnie jak perhydrol i jak u mnie potrafią jajami szyby upstrzyć a to gorzej wygląda niż zieleniejące wapienie i bardzo trudno zdrapać.. przyznaję się do błędu na wapieni filipińskich ślimaki nie wszystko biorą ,to ładnie wygląda jak kamienie maja inne kolory niż białe przypomina biotop Malawi
Stojek Opublikowano 11 Maja 2017 Autor #9 Opublikowano 11 Maja 2017 Ślimaki mam 5 szt ale tego nawet karcher nie bierze tylko 3 dni na balkonie na słońcu.
Pleziorro Opublikowano 11 Maja 2017 #10 Opublikowano 11 Maja 2017 Taki urok białego wystroju, są gusta i guściki, ale glon na białej skale wygląda nieestetycznie, jeśli chcesz zrobić rybom frajdę, to nazbieraj zwykłych polnych kamieni, albo jakiś Serpentynit kup jak chcesz wydać kasę i daj glonom przyozdobić te kamole, wygląda to estetycznie a akwarium nie sprawia wrażenia zaniedbanego.
Rekomendowane odpowiedzi