Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie ,całą rzeszę akwarystów. Zaczynam dość nietypowo ,gdyż mam wewnętrzną potrzebę podzielenia się swoim celem i paroma innymi rzeczami. Nie trafiłbym tutaj gdyby nie pojawiła się ww moim życiu przygoda z RAKIEM (proszę nie miejcie mi za złe że wypisałem to dużymi literami , powoli wyjaśnię) .Trafiłem tu bo przeszukiwałem różne informacje o akwariach ich budowie życiu podopiecznych, technice i wielu innych istotnych i mniej istotnych rzeczach. W związku z tym że tutaj znalazłem najbardziej wartościowe informacje i wiedzę dlatego pozwoliłem sobie zapuścić korzenie. Przedstawię się : mam na imię Piotrek imam 43 lata jak zaznaczyłem mieszkam na Dolnym Śląsku 40 km na pd od Wrocławia. Moje zainteresowanie akwarystyką sięga bardzo starych czasów lat ok1988-1991 to przez ten krótki okres czasu miałem akwarium i rybki i walczyłem z różnymi bolączkami tergo okresu gdzie niestety nie przetrwało to bo raz że było za małe a dwa popełniłem wiele błędów młodości tworząc wówczas akwarium . Temat pozostał w mojej głowie przez cały czas zawsze powtarzałem sobie że następne jak zbuduję to będzie takie większe by sprawiało więcej przyjemności. I gdyby nie ten rak który wykreśliłem dużymi literami to zapewne nie podjąłbym tematu i dalej odkładał go w czeluściach swoich marzeń. Do realizacji tego pomysłu z akwarium faktycznie przyczyniła się moja choroba otóż zdiagnozowano u mnie rak złośliwca ,i nagle całe życie się posypało marzenia , praca , wiele innych istotnych spraw trzeba było wyselekcjonować istotne sprawy ,ale też uznałem że trzeba nie dać się zwariować więc podjąłem twardą decyzję buduję to z czym się borykałem przez wiele lat i zawsze była inna wymówka . Teraz robię to dla siebie, żony i dzieci bo obiecałem już dawno. Założenie jest takie że będzie to akwa 240-300l zobaczymy co z tego wyjdzie. Z racji wiedzy którą nabyłem czytając dość dokładnie całe forum od 1,5m-ca uznałem że będę się dzielił z wami swoimi spostrzeżeniami i pomysłami. Pozdrawiam serdecznie i w najbliższych dniach wrzucę fotki z przygotowania stelaża pod szafkę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj na forum. Już przy tych zbiornikach, które wymieniłeś możesz  już coś fajnego z obsady wybrać. Powodzenia w dążeniu do celu. 

Opublikowano

Witaj na naszym forum!

Super że wytyczyłeś sobie cel jakim jest postawienie akwarium z rybkami naszego biotopu i tak jak piszą koledzy pomoc na pewno otrzymasz jak to zresztą zawsze bywa u nas :) 

Życzę powodzenia i czekam na fotorelację z przeprowadzanych prac przy stawianiu wymarzonego zbiornika ;) 

Opublikowano

Piotrek jestem z tobą i życzę wygranej ze śmiecuchem bo masz cel w życiu.

Bez względu jak się sprawy potoczą masz już od nas stelaż do akwarium 150x50cm x 70h  ten który będzie po WDA - musisz tylko przyjechać do Warszawy na WDA by go sobie odebrać, bo wysyłka kurierem to poobijają.

szukaj już tylko takiego akwarium 150cm x 50 x 50 .:D

pozdrawiam

Henryk

.

Opublikowano

Witaj na forum, mam nadzieję, że Twój zapał i zgromadzone tu informacje pomogą Ci w zbudowaniu wspaniałego baniaka.

Widzę także, że będzie konkurencja w fotkach podczas konkursów, kolega ornitolog-fotgraf chyba ? ;).

Dobrze, ze pyski są szybsze od ptaków i nigdy nie przysiadają na gałęzi, do tego w baniaku jest w sumie dość ciemno... to nam starym fotoamatorom da niewielkie szanse :) przynajmniej na razie hahahhaa.

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

szukaj już tylko takiego akwarium 150cm x 50 x 50 .:D

Witaj kolego.

Ja tylko sprostuję naszego kolegę. Szukaj akwarium 150×50×60h, a nawet 70h. Ten stelaż spokojnie to wytrzyma, a znacznie wzrosną Ci możliwości w wyborze obsady. Gdy bardziej zagłębisz się w temacie Malawi, to dostrzeżesz znaczenie tej różnicy. Szacun dla deccorativo za prezent. Zapraszamy na WDA, zaszczepimy bakcyla Malawi, poznasz fajnych ludzi (a szykuje się na prawdę szacowna ekipa) i przy okazji zdobędziesz wiele użytecznych informacji. Jeśli tylko są możliwości i chęci, to przyjeżdżaj. Pozostanie transport stelaża, ale tu można zrobić jednak tą wysyłkę (to nie szkło, więc nie powinno się uszkodzić). Tak, czy siak, witamy i czekamy na dalsze ruchy...powodzenia.

Opublikowano

Dzięki, Między poszukiwaniem informacji o rybkach a przywitaniem na forum wykonałem projekt stelaża muszę go tylko obudować i rozglądam się za akwarium pod ten mebel . Dzięki raz jeszcze za wsparcie. W Warszawie jestem dość często u siostry ale  teraz nie wiem kiedy się pojawię.jak będę się wybierał to dam znać.