adi Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Witam. Potrzebuje pomocy w dobraniu obsady i mam duży problem. Jest kilka typów ale nie mam pojęcia jak je odpowiednio dobrać. 1. Metriaclima sp. Zebra Chilumba (Maison Reef) 2.Labeotropheus trewavasae (Zimbawe) 3.Pseudotropheus sp. Acei (Msuli) 4.Labidochromis sp. Hongi 5.Melanochromis chipokae Chciałbym na początek po 10 szt. Może jakieś inne propozycje? Po redukcji chciałbym 4 haremy.
MatiK Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Generalnie zywieniowo dobrane ok, natomiast moim skromnym zdaniem jest to za małe akwarium żeby połączyć takie ryby jak Chilumba i Chipokae. Hongi też do aniołków nie należy, ale to mniejsza i słabsza ryba od dwóch wyżej wspomnianych. Poprzestań na 4 gatunkach, wybierz coś ze swojej listy i będzie dobrze.
przemo-h Opublikowano 29 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Trewki i Melano też nie bardzo. Chipokae potrzebuje więcej mięska w diecie. Matik dobrze radzi, poza hongi duże ryby cię interesują, może iskrzyć. Zamień któregoś na jakiś mniejszy gatunek. Będzie wizualnie lepiej w takim baniaku, a i przy okazji będzie spokojnie.
adi Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Myślałem o acei 8szt , maison 1+3/4, trewki 1+3/4 i coś do tego jeszcze dołożyć. Liczę się z tym że mogą być niezłe spiecia. Może macie jakieś propozycje. Chętnie poczytam co byście dołożyli lub zmienili.
MatiK Opublikowano 29 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Acei i Labeo spoko. Moim zdaniem Chilumba to za duża ryba do takiego zbiornika. Może zamiast Chipokae, Auratusy?
przemo-h Opublikowano 29 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Może taki kompromis? -Melanochromis parallelus - Cynotilapia sp Hara -Labeotropheus trevawasae (do wyboru) -Pseudotropheus acei Luwala Zamiast Hary możesz dać jakąś średnioagresywną Metriaclimę z samicami OB. Jest ich sporo do wyboru. Przejrzyj sobie Malawi Dream na necie lub Cichlid profiles. Jest jeden myk- wtedy samice trevawasae mogły by być O morph. Zamiast chipokae masz ode mnie kompromis na parallelus lub dialeptos, a Matik zasugerował auratusa- też by było git.
adi Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Całkiem ciekawe propozycje jako że to moje pierwsze malawi to wybór jest bardzo trudny. Jeszcze zastanawiam się gdzie najlepiej zrobić zakup, myślałem o Tanmal, fish magic lub aqua africa i do Gdańska mam 35min.
MatiK Opublikowano 29 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Skoro tak to podjedź do Aquaafrika i zobacz co mają. W zasadzie wszystkie trzy Twoje opcje są w porządku.
piotriola Opublikowano 29 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 6 godzin temu, adi napisał: Całkiem ciekawe propozycje jako że to moje pierwsze malawi to wybór jest bardzo trudny. Jeszcze zastanawiam się gdzie najlepiej zrobić zakup, myślałem o Tanmal, fish magic lub aqua africa i do Gdańska mam 35min. Masz jeszcze Wejherowo.
adi Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 59 minut temu, piotriola napisał: Masz jeszcze Wejherowo. A który sklep zoofarm.
Rekomendowane odpowiedzi