Skocz do zawartości

Czas na 2 zbiornik - 245cm x 63cm x h55cm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tło wymiata zresztą jaki inne tej firmy, co do projektu to gdyby pod akwa była choćby niska szafka to byłaby dla mnie 10 tka ;) 

• Dziękuję 2
Opublikowano

Drogie koleżeństwo.

Zbiornik zalany od 4 dni, w narurowcach 4l matrixa, który zakupiłem od kolegi @michal_j u którego działał w akwarium.

Na dno wsypałem również około 10kg piasku z działającego akwa (piasek stał około miesiąca zalany wodą w wiaderku).

Powiedzcie proszę jakie parametry najlepiej badać w tym momencie aby sprawdzić czy powyższe wystarczy aby biologia wystartowała i się powoli ustabilizowała?

Dokonywać standardowych pomiarów tak jak przy normalnym starcie?

Opublikowano

Jak masz ceramikę i część piachu z działającego akwa to zmierz standardowe parametry i wpuszczaj ryby (możesz wlać też ze 3 ampułki prodibio na wszelki wypadek) . Nie wiem czy poprzednie akwa działa ale jak tak to na próbę biologii wpuść kilka ryb i po dwóch - trzech dniach zmierz amoniak i NO2.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, eazeo83 napisał:

Powiedzcie proszę jakie parametry najlepiej badać w tym momencie aby sprawdzić czy powyższe wystarczy aby biologia wystartowała i się powoli ustabilizowała?

Dokonywać standardowych pomiarów tak jak przy normalnym starcie?

Biologia to wystartowała u Michała a ty masz dojrzały baniak więc wpuszczaj ryby.

W tym stanie jak jest żadne pomiary nic mądrego ci nie wskażą wyjdzie NH4, NO2 poziomy najniższe a NO3 zależnie od tego ile było w kranie, i tak se będzie trwało i trwało.

Natomiast jak wpuścisz ryby zacznie się proces stabilizacji do warunków z rybami .

Jeśłi więc nalewałeś wodę przez ustrojstwo lub dałeś uzdatniacz kranówy i masz pewność że tej dojrzałej biologii Michała niczym nie uszkodziłeś to zmierz pH jak jest 7,4 lub więcej - zarybiaj.

Daj jak radzi Darek prodibio biodigest i do przodu.

przepiękny baniak wyszedł.

powodzenia w hodowli ci życzę.

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 1
Opublikowano
8 minut temu, eljot napisał:

Jak masz ceramikę i część piachu z działającego akwa to zmierz standardowe parametry i wpuszczaj ryby (możesz wlać też ze 3 ampułki prodibio na wszelki wypadek) . Nie wiem czy poprzednie akwa działa ale jak tak to na próbę biologii wpuść kilka ryb i po dwóch - trzech dniach zmierz amoniak i NO2.

Dzięki wielkie za poradę!

Jeszcze odniosę się do Twojego poprzedniego postu:

Dnia 2.07.2017 o 20:51, eljot napisał:

Tło wymiata zresztą jaki inne tej firmy, co do projektu to gdyby pod akwa była choćby niska szafka to byłaby dla mnie 10 tka ;) 

Masz rację z szafką! Byłoby to idealne rozwiązanie. Niestety musiałem znaleźć kompromis pomiędzy wymaganiami rodziny co do wysokości zawieszenia TV a moim akwarium. Niestety w chałupie nie mam innego miejsca na postawienie takiego rozmiaru akwarium więc pozostało to ryzyko z umiejscowieniem akwarium na podłodze. Mam nadzieję że się tak łatwo nie rozbije. Ubezpieczenie mam od zalaniu od akwarium, muszę tylko podnieść sumę ubezpieczeniową :)

3 minuty temu, deccorativo napisał:

Biologia to wystartowała u Michała a ty masz dojrzały baniak więc wpuszczaj ryby.

W tym stanie jak jest żadne pomiary nic mądrego ci nie wskażą wyjdzie NH4, NO2 poziomy najniższe a NO3 zależnie od tego ile było w kranie, i tak se będzie trwało i trwało.

Natomiast jak wpuścisz ryby zacznie się proces stabilizacji do warunków z rybami .

Jeśłi więc nalewałeś wodę przez ustrojstwo lub dałeś uzdatniacz kranówy i masz pewność że tej dojrzałej biologii Michała niczym nie uszkodziłeś to zmierz pH jak jest 7,4 lub więcej - zarybiaj.

Daj jak radzi Darek prodibio biodigest i do przodu.

przepiękny baniak wyszedł.

powodzenia w hodowli ci życzę.

Henryku dzięki wielkie! Oczywiście zalane przez ustrojstwo. Po dwóch dniach, 70% wody podmieniłem aby syfy z tła wypłukać tak jak Aquadecor radzi.

Dzisiaj wpuszczam kilka ryb :)

Opublikowano

Rozumiem trzeba iść na kompromisy tyle że najlepiej będzie się oglądało akwa z psiej perspektywy ;). Trzeba było przekonywać żonę, że ma rację ale cała kompozycją będzie przyciężka na dole i może lepiej by wyglądało gdyby podciągnąć punkt centralny trochę w górę :D .

O rozbicie bym się nie martwił chyba że, masz w pobliżu tor do kręgli i nie raz w przypływie humoru kula nieco zbocza z trasy ;).

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, eljot napisał:

Rozumiem trzeba iść na kompromisy tyle że najlepiej będzie się oglądało akwa z psiej perspektywy ;). Trzeba było przekonywać żonę, że ma rację ale cała kompozycją będzie przyciężka na dole i może lepiej by wyglądało gdyby podciągnąć punkt centralny trochę w górę :D .

O rozbicie bym się nie martwił chyba że, masz w pobliżu tor do kręgli i nie raz w przypływie humoru kula nieco zbocza z trasy ;).

Hehe za młody jeszcze jestem aby tak poważne negocjacje prowadzić - trochę magii musiałem użyć aby żona mi pozwoliła drugi zbiornik w przeciągu hmm 9 miesięcy stawiać :D

Toru do kręgli nie mam ale jak się coś wypije to trzeba uważać :D

Edytowane przez eazeo83