Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie polecacie kupić takiej wielkości baniak(250x80x60)? Swego czasu aqarium-fish na alledrogo miał taki baniak za 1800 zł ale coś chyba nie tak z tym sklepem bo ostatnio dużo negatywnych komentarzy ma.
Jeżeli można gdzieś w południowej Polsce taki baniaczek dostać to mógłbym samemu odebrać.

Opublikowano

Szczerze odradzam Aquarium-Fish jeśli chodzi o tak duże baniaki. W tamtym roku był dostawcą dużych zbiorników (około 800-1000 litrów) na wystawę akwarystyczną w Warszawie. Zamiast się postarać i zrobić baniaki wzorcowo, przysłał szkła, które nadal śmierdziały sylikonem, spoiny były niedbałe, miały grubość kilku centymetrów, szyby i wzmocnienia były sklejone nierówno i nie były oszlifowane, wyglądało to tragicznie...

Jeśli chodzi o południe to może Myciok z Mikołowa. Podobno nie jest najtańszy, ale klei bardzo dobrze.

Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

..wpisz w SZUKAJ  hasło AKWARIA. Znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Tak się składa, że znam opcje SZUKAJ ale chodzi mi bardziej o opinię użytkowników forum. Może ktoś ma taki baniak, może ktoś wie gdzie robią solidnie i nie drogo, może ktoś coś poleci.

Opublikowano

Ok ok coś poszperałem i rzeczywiście Myciok prezentuje się nie najgorzej. Ceny w miarę konkurencyjne a i opinie o klejeniu nie najgorsze.
A jeszcze pytanko mam czy jest sens dawać przednią szybkę optiwith? Nigdy nie miałem akwa z optiwith i nie wiem czy widać jakąś straszną różnicę w naszym biotopie a 500 zł więcej trzeba zapłacić.

Teraz mnie jeszcze taka myśl naszła czy aby 60cm wysokości to nie za mało przy takim zbiorniku a w sumie podniesienie do 70cm to koszt niecałe 200zł.
Napisałem w podstawach bo pewnie kilka pytań będę jeszcze miał a tu masz wylądowałem w sklepie:)

Opublikowano (edytowane)

Co do przedniej szyby.

Przy grubości szkła jakie będziesz miał w takim baniaku i przede wszystkim biorąc pod uwagę głębokość zbiornika polecałbym zastosować jednak OW. Możesz też pogadać z Myciokiem, czy nie sklei Ci na szkle Guardian UltraClearGuide, jest moim zdaniem jeszcze bardziej przejrzyste od OW Pilkingtona, a może być trochę tańsze. Co do wysokości odpowiem utartym sloganem : stawiaj jak największe ;) 60 cm niby wystarczy, ale jeśli masz fundusze i możliwości to rób 70 cm, im więcej przestrzeni dla ryb, tym lepiej :) 

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Nie wiem czy dla ciebie południowa Polska to Zabrze ale masz tam baniaki erybki z frontem OW i moja rada - trzymaj się tego producenta baniaków  jak pijany płotu.:)

Myciok nie stosuje UCG tylko Guardiana float.

Opublikowano
Teraz, deccorativo napisał:

Nie wiem czy dla ciebie południowa Polska to Zabrze ale masz tam baniaki erybki

Racja, zupełnie nie pomyślałem o eRybce w Zabrzu! Pisz do Mycioka i do nich, jeśli ceny będą zbliżone to bierz eRybkę i się nie zastanawiaj.

Opublikowano

Napisze jutro do erybki zobaczę co mi powiedzą. A jeżeli chodzi o grubość to potrzebne będzie 15mm czy 12 wystarczy?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Chcąc ochronić i zachować młode akwaryści odławiają inkubującą samicę i po wypuszczeniu przez nią młodych oddzielają ją od nich. Nie oznacza to, że samica zatraca zachowania macierzyńskie. Sam raz odłowiłem samicę C. geertsi, a później inkubowała jeszcze w ogólnym akwarium i nawet pojedyncze sztuki z dwóch miotów mi się uchowały. Moje albusy i tetrastigmy też miały młode w ogólnym i pięknie opiekowały się młodymi. Nie ma reguły. Istotną kwestią może być to, żeby samica pierwszą, czy też drugą inkubację przeprowadziła w całości w sposób naturalny. Żeby właśnie nie zatraciła naturalnych zachowań. Jak to się ma po kilku pokoleniach? Nie mam pojęcia. Wszyscy tu (włącznie ze mną) kupowali tu zawsze F1, co najwyżej F2😉😄  
    • Wydaję mi się że ryby nie zatraciły macierzystych zachowań. W warunkach akwariowych, gdzie każde akwarium jest przerybione nie ma odpowiedniej przestrzeni do wypuszczania młodych. Raz miałem okazję u siebie obserwować opiekującą się młodymi copadichromis fire crest, ale była ona sama w akwarium 112l. Łapała młode jak zbliżałem się do akwarium 😉
    • Dzięki Pozner, że przypomniałeś mi Taeniolethrinopsy. Obecnie ich nie mam, ale mam nadzieję, że to chwilowe.🙂 Zachowania ryb w znacznej mierze zależą od sposobu karmienia. Można z ryby stricte przydennej (Lethrinops red cap), grzebiącej w dnie w poszukiwaniu pokarmu, uczynić rybę „toniową” np. stosując jednolity pokarm wolnotonący mając w przy dnie gang Synodontisów njassae, miotających się (w ocenie spokojnego gatunku) w poszukiwaniu resztek pokarmu, które dotrą do dna. Przez kilka lat nie stwierdziłem natomiast u oryginalnych Synodontisów z naszego jeziora pobierania pokarmu w toni. Czyli są różne przypadki przystosowywania się. W drugą stronę – jedynym u mnie przypadkiem wśród toniowych Copadichromisów (miałem ok. 10 gatunków), który nigdy kategorycznie nie pobierał pokarmu z dna był C.cyaneus. A weźmy zachowania rozrodcze ryb po wielu pokoleniach w niewoli. Zarówno hodowcy jak i akwaryści amatorzy rzadko kiedy (mówię o non-mbuna, bo te ryby mnie interesują) doprowadzają do naturalnych macierzyńskich zachowań samic (wypuszczenie, pilnowanie młodych i łapanie w przypadku zagrożenia). Po kilku pokoleniach moim zdaniem ewolucja zaburza te zachowania. Co nie znaczy, że nie warto „szanować” naturalnych skłonności ryb, np. ich toniowości lub upodobań do kopania lub grzebania - poprzez próbę różnicowania karmienia (np. w jednych końcu zbiornika szybko opadający, w drugim końcu wolno opadający itp.), szanowania naturalnej diety (mięso – rośliny), ilości kryjówek, wielkości akwarium, nie mieszania gatunków agresywnych i spokojnych (mówimy o znacznych różnicach). Na tych osobistych poszukiwaniach moim zdaniem polega akwarystyka.
    • Również dziękuję wszystkim za wspólną zabawę.  Dyplom należy się  każdemu. I do galerii  😀. Jak wrócę to postaram się go tam umieścić na dowód tęgo,  ze forum ma się dobrze i żyje. 
    • Ja zostawiam, przy następnej podmianie spuszczam z pół wiaderka. Już tak parę lat i nigdy nic się nie wydarzyło. U mnie korpusy są przybite na stałe do ściany w szafce pod umywalką i nigdy nie miałem ochoty bawić się w takie cuda ze spuszczaniem (tak wiem spuścić to się mogę ) Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Gratulacje @Andrzej Głuszyca i dzięki wszystkim uczestnikom za zabawę😀
    • Kwestia karmienia, to w przypadku mbuny kwestia glonów, które autor tego filmiku chce zwalczać wszelkimi sposobami. Zresztą nie tylko on. Gdyby nie zwalczał, to może zobaczył by te naturalne zachowania. Ale nawet porównując lwa do malawijskich drapieżników, bo to lepsza analogia, to i tu wszystko zależy od wielkości akwarium. Przy tych naprawdę dużych zbiornikach można pozwolić sobie na mix gatunków (mbuna, non mbuna i drapieżniki). Wtedy pewnie można poobserwować polującego drapieżnika. Nasz kolega Tom77 umieszczał dla swoich Taenilethrinopsów kulki z pokarmem pod piaskiem, żeby móc obserwować ich naturalne poszukiwanie pokarmu. Można znaleźć też na YT takie filmiki. Wszystko zależy od podejścia i możliwości. Jeśli ktoś wsadzi Nimbo, albo Dimidio do 400l czy 500l., a takich artystów jest niestety wielu, to na pewno nie zobaczy naturalnych zachowań.
    • Oczywiście, że ma znaczenie, im więcej miejsca do pływania tym lepiej. Natomiast jeśli chodzi o te wspomniane naturalne zachowania to te znaczenie nie jest tak duże. Czy lew w zoo, który ma duży wybieg i dostaję regularne posiłki pokazuję naturalne zachowania?
    • Oczywiście zachowania nie będą jeden do jednego, ale na pewno zbliżone. To są cechy i zachowania wrodzone. I mylisz się, 100 a 200cm. robi dużą różnicę. Średni rewir ryb z grupy mbuna to kilkadziesiąt centymetrów średnicy. Przy 100cm. długości już z dwoma samcami może być problem Naprawdę uważasz, że wielkość nie ma znaczenia?
    • Obsługa jak obsługa, ale Twoja AI stworzyła nową wizję Świata🤔😉😂 Gratulacje @Andrzej Głuszyca👍
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.