Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi jednak chodzi o trzech dorosłych samców. Dlaczego? Ponieważ od małego będą pływać razem, znać swoje miejsce, agresja rozłoży się i na samice i na samce. Obserwacja da dla kolegi możliwość reakcji. Czy redukować czy zostawić. Na pewno kolorystyka najsłabszego samca pozwoli ocenić sytuację, jeśli najsłabszy będzie ganiany zawsze można go odłowić. Mając dwóch lub trzech samców na pewno samice będą miały lżej, gdyż samce zajmą się sobą.

Moim zdaniem warunek jest jeden, ryby od początku pływają ze sobą od maleńkości. Jednak jak piszecie wszystko wyjdzie w praniu. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
12 minut temu, Mortis napisał:

Mi jednak chodzi o trzech dorosłych samców. Dlaczego? Ponieważ od małego będą pływać razem, znać swoje miejsce, agresja rozłoży się i na samice i na samce. Obserwacja da dla kolegi możliwość reakcji. Czy redukować czy zostawić. Na pewno kolorystyka najsłabszego samca pozwoli ocenić sytuację, jeśli najsłabszy będzie ganiany zawsze można go odłowić. Mając dwóch lub trzech samców na pewno samice będą miały lżej, gdyż samce zajmą się sobą.

Moim zdaniem warunek jest jeden, ryby od początku pływają ze sobą od maleńkości. Jednak jak piszecie wszystko wyjdzie w praniu. 

Dawno temu miałem własnie obsadę jedno gatunkową z trzema samcami saulosi i taki układ znakomicie się uzupełniał w zbiorniku 100x40x50.

Zakupiłem 10szt maluchów gdzie okazało się że mam układ 5+5 ...3 samce obrały rewiry i były tak samo wybarwione co nie można powiedzieć o pozostałych dwóch które nie miały życia w zbiorniku (poszły do redukcji) potem dokupiłem parę szt samic...I układ 3+7/8 samic(dokładnie nie pamiętam) funkcjonował długi czas,do tego momentu aż dokupiłem rdzawe do nich...W efekcie jeden samiec rdzawego zajął rewir samca saulosi a on nie mogąć sobie znaleźć miejsca był szykanowany przez resztę ryb,więc się go pozbyłem...Obecna obsada moja to saulosi 2+8 a rdzawe 2+3 (jeden rdzawy do redukcji,bo chłopak nie daje rady ;) ...Reszta ryb jest w najlepszym porządku bez żadnych spięć...

Opublikowano

W takich przypadkach ważna jest obserwacja ryb, by nie być takim "akwarystą trzymaczem ryb" Saulosi nie jest jakąś szczególnie silną rybą aby sprzedać jeden strzał i drugi samiec odpływa. Pewne sytuacje występują w nocy gdzie nie jesteśmy w stanie reagować, jednak szybki zgon nastąpi gdy jeden z samców jest wycieńczony, ale jego kondycję to można zaobserwować podczas gdy obserwujemy ogólne zachowania na codzień. 

Opublikowano

U mnie na początku były maluchy 4 samce i 8 samic. Jeden samiec miał niedorozwinięte płetwy brzuszne i zdecydowanie słabiej rósł i się nie wybarwiał. Jesienią trafiłam do szpitala i po powrocie wyłowiłam trupka ( były razem w tym akwarium pond rok). Pozostała 3 samców żyje w zgodzie bywają zmiany liderów i co jakiś czas któryś przyblaknie ale wszystkie są wybarwione. Gorzej z samicami jedna "zniknęła", 1 wyskoczyła inna ewidentnie dostała strzała, a ostatnia chyba się zaklinowała pod modułem. Zostały 4 więc dołożyłam 4 maluchy co znacznie uspokoiło sytuację i teraz jest względny spokój. Co dalej zobaczymy. Ale 3 samce funkcjonują bez żadnych niebezpiecznych starć a obserwacja ich potyczek to niezła zabawa . Co najwyżej maja otarcia na pyskach albo niewielkie ubytki płetw.