Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, mlody.czub napisał:

Przy każdej walce wszystkie ryby zlatują się w miejsce walki. Tak po prostu bez powodu. 

To jednak zupełnie inaczej niż u mnie. Inne wtedy obserwują akcję z boku lub sp********ą ;).

• Haha 3
Opublikowano
13 godzin temu, troad napisał:

Świetny film! Jak zwykle ogląda się super :).
Lubię patrzeć na swoje akwarium, ale po obejrzeniu Twojego kolejny raz naprawdę się mbunarium zachciewa. Już to pisałem ;).
Przemek co się wydarzyło po walce Maisonów (3:25)? Skąd całe to poruszenie? Polują na coś?
Nie widać dokładnie na filmie.

Chmara gapiów się zleciała😁. Wystarczy, że jeden podpłynoł zaciekawiony, myśląc, że to pora na żarcie i cała reszta za nim. Szarańcza😁

Dzięki! Moje zdanie już znasz- absolutnie tego Twojego baniaka nie przerabiaj na mbunarium, bo jest na prawdę piękny. Chociaż znając Ciebie, to był by z tego super projekt. Nie to żebym namawiał... 🙄😁

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 13.01.2019 o 00:54, przemo-h napisał:

Jest już w zbiorniku kolejny gatunek z obszaru skalistych raf Chilumby- Cynotilapia aurifrons Luwino Reef. Dodatkowo dla urozmaicenia dokupiłem parę młodych Labeotropheus trewavasae Chilumba z samcem morfu podstawowego. Wszystkie ryby przebyły długą drogę z Żor do Ełku, a następnie do Kuopio dzięki pomocy @Tom74 i @Przezda Dzięki jeszcze raz panowie! 

Powoli zmierza to w tematyczny kierunek. Są już trzy gatunki z tej lokacji, a w planach następne. 

Dzisiaj udało się nagrać filmik o Maisonach. Trochę zalotów i walka między samicami. Zapraszam do obejrzenia! 

A proszę Cię bardzo

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czas na aktualizację. 

Jest już pewny układ Metriaclimy fainzilberi Ikombe. Z dziewięciu sztuk trafiła się para O morfów. Są jeszcze dwa samce MC i jestem raczej pewny, że jest 3+6.

Wczoraj po podmianie zaczęła się rywalizacja samców, a dzisiaj pierwsze zaloty. Na zdjęciach bardzo dobrze widać jak zmienia się ubarwienie tego samego samca MC w zależności od nastroju. 

Fotka poniżej: samce MC

IMG_1550348246693.thumb.jpg.3adba7194dcfb422acab3f56c6e127a7.jpg

Samiec O morph

20190213201247_IMG_9294__01.thumb.jpg.69b1c301440a10ae3259c69d9567a93f.jpg

Ten sam samiec, który jest na pierwszym planie (fotka nr.1).20190217112401_IMG_9470__02.thumb.jpg.b001dd2df5df2a13af4af5085ae17541.jpg20190217112922_IMG_9504__01.thumb.jpg.5039ee27e8323c758724c77fdcf3dad0.jpg

Jeszcze raz ten sam samiec z samicą OB oraz O morph. 20190213195610_IMG_9278__01.thumb.jpg.ceb39046a3d8e3282741fa53e05b70ed.jpg

• Lubię to 9
Opublikowano (edytowane)

Piękne masz te ryby Przemku... 👌👍👏

Jako że jestem wielbicielem ryb w odmianie OB/MC I mam u siebie Metriaclima Callainos OB ( choć ostatnio mam wątpliwości czy to na pewno ten gatunek, gdyż ryby niestety nie pochodzą ze sprawdzonego źródła). No ale skoro są ze mną już 3 lata to niech sobie będą ale podejrzewam że za jakiś czas postaram się o ryby ze sprawdzonego źródła. Myślę o Metriaclima Mbenji z samcami MC ale na chwilę obecną ciężko je dostać (są dostępne ale z samcem standard),  ale bacznie obserwuję Twoje wątki i jestem ciekaw co wyrośnie z tych Twoich Metriaclima Fainzilberi Ikombe i może skuszę się na tą odmianę... 😉

P.S. Wstaw fotki do galerii bo są świetne... 📸👌👍👏

Edytowane przez Robson79
  • Dziękuję 1
Opublikowano

@Robson79nie wiem jak długo u mnie będą. Zbyt silna pokusa na łaciate fuelleborni Katale i tym samym resztę brakujących ryb do planowanego biotopu Chilumba (Melanochromis loriae i Tropheops chilumba). Wszystkie trzy są dostępne w Szwecji i jeśli zdąże do Maja, to zamykam temat z obsadą na dobre. Warunek jest jeden Ikombe mogę oddać tylko za te Katale. Jeśli się nie uda, to zostają ze mną.

Mbenji są piękne, ale rzeczywiście problem z nimi. Trzymam kciuki.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bezprym napisał:

Robson skontaktuj się w sprawie mbenji OB z dr. Pawlakiem

Kilka lat temu miałem właśnie od niego Metriaclima Mbenji ale z samcami standard. Co prawda on miał samca MC z odłowu  ale jak sam mówił to bardzo rzadko trafiają się samce MC a przynajmniej jemu się jeszcze nie trafił... Ja też je przez długi czas rozmnażałem i niestety też nigdy nie trafił mi się samiec OB/MC...

Edytowane przez Robson79

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.