Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Działam w tym kierunku?. Krzywda im się nie dzieje. Maison ma swój kawałek, a na resztę nie zwraca uwagi. Lepidiadaptes patroluje zbiornik jako dobry policjant i czasem Maisona sprowadza na Ziemię, gdy ten za bardzo szaleje. Młode saulosy rosną zdrowo. W nich nadzieja na więcej odwagi. 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 20.08.2018 o 21:01, przemo-h napisał:

Ahhh, szkoda gadać☹️. Utrzymało mi się tylko Epipremnum złociste i zarasta. Chyba tak już zostawię. Niech zarośnie wszystko nad zbiornikiem. Przyznać muszę, że z roślinami nie jest tak łatwo. 

Spròbuj ze skrzydlokwiatem . Mam u siebie   I radzi sobie naprawdę super. 

A akwarium po prostu bajka. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tom74 napisał:

Spròbuj ze skrzydlokwiatem . Mam u siebie   I radzi sobie naprawdę super. 

A akwarium po prostu bajka. 

Miałem skrzydłokwiata i też dawał sobie radę. Wsadzony był bezpośrednio do wody. W pewnym momencie musiałem go przesadzić w inne miejsce. Za bardzo się zrósł z korzeniami Epipremnum. W nowym miejscu uschnął. Podejrzewam, że było zbyt dużo światła pod lampą, no i powinno się go zraszać. Ponoć nie lubi suchego powietrza. Spróbuję jeszcze raz, bo czegoś takiego mi brakuje i mam wolną donicę w module. Postaram się  go zraszać tym razem. 

Jeśli jest coś jeszcze, to chętnie przyjmę parę rad. Czy u Ciebie rośnie w cieniu? 

Opublikowano

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Ostatnio zauważyłem bardzo szybki przyrost. Byłem trzy tygodnie na urlopie. Woda nie była podmieniana i jedno z kłączy po przyjeździe było dłuższe o pół metra. Na zdjęciu widać tą wolną donicę. W drugiej rosną odnóżki Epipremnum. Ten skrzydłokwiat mógłby wypełnić wolne miejsce i przysłonić liśćmi ten biały plastik.

Powolutku można by już robić testy i sprawdzić na ile ta roślina jest w stanie utrzymać NO3 na jakimś bezpiecznym poziomie. Przy okazji przyrost byłby lepszy. 

IMG_20180902_112926.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, przemo-h napisał:

Miałem skrzydłokwiata i też dawał sobie radę. Wsadzony był bezpośrednio do wody. W pewnym momencie musiałem go przesadzić w inne miejsce. Za bardzo się zrósł z korzeniami Epipremnum. W nowym miejscu uschnął. Podejrzewam, że było zbyt dużo światła pod lampą, no i powinno się go zraszać. Ponoć nie lubi suchego powietrza. Spróbuję jeszcze raz, bo czegoś takiego mi brakuje i mam wolną donicę w module. Postaram się  go zraszać tym razem. 

Jeśli jest coś jeszcze, to chętnie przyjmę parę rad. Czy u Ciebie rośnie w cieniu? 

W mnie rośnie  jakie 3 m od okna. Generalnie nie jest to zbyt jasne miejsce , trzykrotka słabo tam rośnie. Poziom wody w szkrzynce to około 3 cm.

Poziom NO3 mam na poziomie 10-20 wg testu tropicala. wczesniej mialem  duzo wyzszy. Widzę że roslinie pasuje I  jak rozrosnie się jeszcze to spadnie NO3. Działa to dopiero  ponad miesiac a efekty już widać. Jezeli  mogę zasugerować to zamień miejscami z epipremnum. Tam będzie miał mniej światła.

Tak  to się prezentuję . Twój temat I może moderator usunąć zdjecie I post.

1535883936448123434756.jpg

Edytowane przez Tom74
  • Lubię to 2