Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ kilka osób na forum doktoryzuje się się z czyścików do szyb akwariowych, chciałam zaproponować czyszczenie szyb na zewnątrz myjką do okien np. karcher. Jak pisze producent : bez zacieków, smug, osadów. Faktycznie usprawnia czyszczenie szklanych powierzchni w tym szyb akwarium zwłaszcza jak ktoś ma 3 m. Tak na serio fajna zabawka do zbierania wody.

Opublikowano

Skoro to OT to pozwolę sobie kontynuować w dziedzinie mniej akwarystycznej. Jak Ci się sprawuje takie urządzonko, czy to duża wygoda i ułatwienie ? I jeszcze pytanko, czy czyste i bez zacieków i smug to raczej zasługa detergentów "żółtego" producenta, czy rzeczywiście maszynka jest taka sprytna ;) i można czyścić zwykłym Ludwikiem a efekt będzie zadowalający. 

Opublikowano

Chętnie podepnę się pod powyższe pytanie, bo sam jestem ciekaw działania a raczej sprawności owego "żółtego" urządzenia... Chodzi mi jego zakup po głowie, za dużo okien w domu, a i akwarium zyska :) czyste szyby bez zacieków...

Opublikowano (edytowane)

Więc tak myjkę nabyłam używkę na znanym portalu aukcyjnym. Użyty detergent to zwykły płyn do szyb samochodowych z biedronki . Faktyczne plusy w stosunku do mycia ściągaczką z ikei to brak smug na brzegach i to, że płyn nie spływa stróżką po brzegu okna na parapet cały syf zostaje w zbiorniku. Jeżeli ktoś bawił się w polerowanie i podobne pierdoły to tego faktycznie nie trzeba robić. Spryskiwacz z myjką też ładnie leży w dłoni i nieźle czyści. Mieszkam w starej chałupie i mam okna 2,4 m z łukami do tego werandę z małymi szybkami. Zdecydowanie wygodnie się tym pracuje, trzeba tylko poćwiczyć technikę, fajnie też czyści lustra. Przy większych zabrudzeniach typu muchy trzeba szybę najpierw umyć np. gąbką do naczyń. Na razie jestem zadowolona bo za myciem okien nie przepadam.

Tu jest ciekawy opis http://perfekcyjnawdomu.pl/myjka-do-okien-karcher-czy-leifheit/

Edytowane przez suricade
Opublikowano

Ja mam coś bardziej wszechstronnego:

http://allegro.pl/parownica-karcher-sc2-dysza-do-okien-i6746237836.html

Okna myje się tym idealnie, co prawda leci w dół woda ale nie używa się żadnych detergentów. Cały bród pod wpływem pary schodzi jak marzenie.

Szczerze to nie próbowałbym tym myć akwarium bo para pod ciśnieniem nie wiem jak zadziała na pełny zbiornik, ale okna błysk.

Sorry za OT.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.