Skocz do zawartości

Moje Malawi nr 2 - 120x40x50 - 240 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W aptece bardzo drogo szukaj w AGD, albo w internecie masz perhydrol albo nadtlenek wodoru albo woda utleniona 12% - opary to czysty tlen więc się nie cykaj tylko uważaj by nie kapnęło

Opublikowano

Fakt, w aptece drogo. Perhydrol jest 30%, więc rozcieńcz 1:1 lub 1:1,5 z wodą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Czyli muszę mieć go więcej niż 100ml, które w dodatku kosztuje 15zł
W lokalnym sklepie "chemicznym" mają 5 litrów za niecałe 60zł. 
Do wyszorowania mam baniak 240litrów, plus tło z łupków, plus sprzęty, kamienie..
Kupię chyba te 5 litrów, trudno. Czas mam dzisiaj i jutro na tą robotę, później dopiero po długim weekendzie majowym, a nie mogę patrzeć na ten baniak w takim stanie. 

Opublikowano
21 minut temu, deccorativo napisał:

albo woda utleniona 12%

W hurtowni fryzjerskiej niedaleko mają też rozwtór 12% w cenie 7,50 zł za 1 litr.

I teraz się zastanawiam, czy kupić baniak 5 litrów 30% i rozcieńczać, czy kupić z 3 litry 12% i szorować bez rozcieńczania (?).

Opublikowano

Kup tą 12%, będzie bez niepotrzebnej zabawy. Takie stężenie powinno wystarczyć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ja kilka lat temu testowałem perhydrol do dezynfekcji akwarium 240l po chorobie dyskowców, które wtedy hodowałem... Na jednym z for polecono mi w celu ułatwienia dezynfekcji akwarium i całego sprzętu właśnie perhydrol (zakupiony w markecie budowlanym butelka 1l) w ilości bodajże 0,5l na noc do pracującego akwarium  (oczywiście bez rybek) a rano byłem mile zaskoczony bo wszystko wyglądało prawie jak nowe... Tło strukturalne, korzenie czyste bez glonów, węże od kubełka też jak nowe i nawet pozostałości po roślinach też się rozpusciły... ? Więc pozostało  spuścić wodę, wszystko dokładnie wypłukać i zalewać  akwarium na nowo ?