Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem na etapie końcowego planowania zbiornika 300l (120x50x50). Nurtuje mnie pytanie filtracji - zrobić kaseciaka czy kupić już zaplanowany sprzęt: HW-304A z prefiltrem HW-603A + filtr wew. mechanik Hanza 1000l/h.
Użytkownik "jaras" w swoich postach zazwyczaj pisze o kaseciaku i chwali go pod niebiosa więc zainteresowałem się czy aby nie zamienić planów kubełka na kaseciaka.
Są plusy kaseciaka, woda zostaje w akwa, jest to biolog, mechanik i skimmer w jednym.
Z minusów podałbym brak tła jakie zaplanowałem:
http://allegro.pl/tlo-strukturalne-do-akwarium-120x50cm-plaskie-i5845109385.html
(cieniutkie, nie zabiera miejsca i jakoś wygląda)
Tła ze styropianu DIY nie chcę bo zniknie miejsce, którego i tak będzie nie za dużo w 300l, kaseciak też go trochę zajmie. Używając kubełków dodajemy kilkanaście dodatkowych litrów wody w obiegu, no ale wszystko wychodzi poza akwarium(można zalać sąsiada i siebie). Przy kaseciaku pozostaje mi tło z czarnego sienionego pcv.
Planując kaseciaka potrzebny będzie też falownik. 
Dodatkowy filtr będzie potrzebny czy kaseciak załatwi całą sprawę?
No i na koniec jakie koszty kaseciaka i falownika?

Opublikowano

Ja mam kaseciaka i akwarium podobne do Twojego. Jedyna różnica to 10cm wysokości. Co do samej filtracji to jest ok. Wszystko ładnie zbiera, woda kryształ więc nie ma się do czego przyczepić. Jedyne do mnie nie odpowiada to że chodzi jak pompa od szamba. Póki coś się dzieje w pokoju to nie zwracam uwagi ale jak wszystko ucichnie to staje się mocno słyszalne. Trochu też w tym mojej winy gdyż przyczepiłem do kasety falownik który potęguje rezonans ale ja nie śpię w tym pokoju więc jest to akceptowalne. Ja pokombinowałem trochu z tanią strukturą i udało się wszystko ładnie ukryć.

Opublikowano

Jak wygląda sprawa czyszczenia kaseciaka i jak często? W kubełkach wyjmujesz gąbkę z prefiltra, czyścisz i wkładasz.

Opublikowano (edytowane)

Zygi już te tło kupiłeś?

Masz w baniaku wzmocnienia wzdłużne i poprzeczne wklejone?

Tak się cykasz o te litry co zajmuje kaseciak a za tłem będziesz miał z 10-12l stojącej wody.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
19 minut temu, deccorativo napisał:

Tak się cykasz o te litry co zajmuje kaseciak a za tłem będziesz miał z 10-12l stojącej wody.

Mój kolega ma identyczne tło. Jest bardzo płaskie i prawie całkowicie przylega do tylnej szyby.

Opublikowano

Tak wielu ludzi krytykuje, że kaseciak zajmuje miejsce a weźcie pod uwagę jak większość z nas ma/miała głowicę z gąbką która wyglądała paskudnie i zajmowała tak na prawdę tyle samo miejsca.
Odkąd mam kaseciaka jestem zadowolony. Nawet ręki nie muszę moczyć jak wyciągam gąbkę ;D

Opublikowano

Jest jedno co mnie od kaseciaka odwiodło. Niby wszystko wiadomo jakie wymiary powinien mieć ale co raz pojawiają się pytania o komory, ich wielkość itp. Tutaj wszystko musi być spasowane na tip top bo pompa sama w sobie też nie może być za mocna bo wypompuje wodę i będzie działała na sucho. Kubełek lub narurowiec to jednak więcej wiadomych. Do kubełka wsadzam więcej lub mniej wkładów, narurowca też mogę dowolnie formować np. dokładając kolejne korpusy a w kaseciaku jak źle wszystko odmierzymy to kaplica i w razie w klejenie nowego. Głowica z gąbką jednak jest ciut mniejsza i tutaj przynajmniej wszystko wiadomo. Zakładasz gąbkę jaką chcesz w zależności od gradacji tłumisz lub mnie turbinę i jest gitara. Na szczęście jest tyle możliwości, że każdy wybierze coś dla siebie. Ja osobiście poszedłem w mechanika Aquaela i biologa Eheima. Wolę później sobie nie wyrzucać, że się narobiłem a ostatecznie i tak poszedłem do sklepu by kupić gotowca. Ale tak jak mówię: ilu akwarystów tyle rozwiązań.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pumba napisał:

Tak wielu ludzi krytykuje, że kaseciak zajmuje miejsce a weźcie pod uwagę jak większość z nas ma/miała głowicę z gąbką która wyglądała paskudnie i zajmowała tak na prawdę tyle samo miejsca.

Zagadka, gdzie jest w tym akwa turbo gąbka? Znacznie mniejsza od kaseciaka a działała ;)

gallery_8932_15_1469460088_2145.jpg

Edytowane przez eljot
Opublikowano (edytowane)

Ja nikogo na siłę nie namawiam do kasety, skoro już padło moje imię. U mnie kaseciak działa i nie wyobrażam sobie innej filtracji do mojego baniaka. Co do hałasu to wszystko zależy od pompy- atman 306 hałasuje, jebao, aqua nova już mniej- podobnie jak kubeł. Przy czym pompę należy dobrać do wielkości baniaka. Do takiego 300l. dałbym Jebao, Aqua Nova 3000l. nie większą bo będzie problem z przemieszczaniem się piasku.

A szczelinę zasysu robi się regulowaną i też nie mam problemu z siorbaniem pompy etc.

Czyszczenie- jak każda inna gąbka raz w tygodniu 5min. roboty.

Nie widzę też problemu aby okleić kasetę tym tłem co pokazałeś.

Wybór jednak należy do Ciebie

Znajdź tutaj kasetę:)

large.20170131_175121.jpg.542420f4dc75e2cd5f78121c2cdd95f1.jpg

Edytowane przez jaras
  • Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.