Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium zalane i zastanawiam się nad obsadą. Długość 150cm 300l. Myślałam nad demasoni, saulosi i rdzawym ale nie wiem czy to dobra obsada. Ma być kolorowo żeby cieszyło oko przede wszystkim męża który od początku jęczał że cały ten projekt to kasa w błoto... ? tak wiem bialy piasek byłby zdecydowanie lepszy (i wcześniej byl) ale dostęp do akwa jest dość trudny- tylko z 1 strony górna listwa jest otwierana gdzie jest ok 26 cm prześwit więc dokładne grzebania w piachu było problemem (a mnie razil w oczy glon między szybą a piaskiem)

20170309_131156.jpg

Opublikowano
9 minut temu, sabaart25 napisał:

Akwarium zalane i zastanawiam się nad obsadą. Długość 150cm 300l. Myślałam nad demasoni, saulosi i rdzawym ale nie wiem czy to dobra obsada. Ma być kolorowo żeby cieszyło oko przede wszystkim męża który od początku jęczał że cały ten projekt to kasa w błoto...

Demasoni z saulosi to kiepski pomysł ...

Pomyśl zamiast niego o innym gatunku np Pseudotropheus cyaneorhabdos ''maingano'' (dawniej (Melanochromis) lub Labidochromis Perlmutt ...

19 minut temu, sabaart25 napisał:

Akwarium zalane i zastanawiam się nad obsadą. Długość 150cm 300l.

Podaj całkowite rozmiary zbiornika...

20 minut temu, sabaart25 napisał:

? tak wiem bialy piasek byłby zdecydowanie lepszy (i wcześniej byl) ale dostęp do akwa jest dość trudny- tylko z 1 strony górna listwa jest otwierana gdzie jest ok 26 cm prześwit więc dokładne grzebania w piachu było problemem (a mnie razil w oczy glon między szybą a piaskiem)

Jeśli piasek jest odpowiedniej granulacji(0.8-1.2mm) to ok ;) 

Ale bardzo ważne jest żeby nie miał ostrych końców (parę przypadków było z tym czarnym piaskiem) bo może on kaleczyć pyszczki rybek,a nie wspomnę już jak zaczną one go przesiewać przez skrzela :(

Sorki za OT...

Opublikowano

Wymiary 150x40x50 

Piasek 0,8-1,2 nie jest ostry ☺

w takim litrazu 3 odmiany to maximum czy można dołożyć 4 przy mniejszych haremach?

Akwarium jest wbudowane w ściankę w salonie więc robi za takie "łał" jak goście się wprosza ? przez rok było malawi takie na odpieprz... teraz czas na zmiany 

20170309_142018.jpg

Opublikowano

Ma być łał czyli kolorowo :) ja bym dał rdzawego Yellow maingano i jako czwarty Labidochromis chisumulae 'Chizumulu'

Obsada kolorowa i niezbyt terytorialna, bez brzydkich samic, powinno robić to ŁAŁ :) 

Opublikowano (edytowane)

Narazie skłaniam się do saulosi, maingano i rdzawego. Ile szt maluchów wpuścić, czy po 10 z każdego będzie ok? 

Godzinę temu, eljot napisał:

Godzinę temu, eljot napisał:

Ma być łał czyli kolorowo :) ja bym dał rdzawego Yellow maingano i jako czwarty Labidochromis chisumulae 'Chizumulu'

Yellow i maingano mogłyby być ale chizumulu nie bardzo mi się podoba 

Edytowane przez sabaart25
Opublikowano
4 godziny temu, sabaart25 napisał:

Narazie skłaniam się do saulosi, maingano i rdzawego. Ile szt maluchów wpuścić, czy po 10 z każdego będzie ok? 

Tak zakup po 10szt maluchów,a potem zredukujesz nadmiar samców...zresztą zobaczysz jak to wyjdzie w praniu ;) 

4 godziny temu, sabaart25 napisał:

Yellow i maingano mogłyby być ale chizumulu nie bardzo mi się podoba 

Yellow bym nie dodawał do saulosi bo będzie za żółto,ale to moje zdanie na ten temat...Jeśli już to zamiast Yellow dałbym Labidochromis Perlmutt...