Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Jako, że po kilku miesiącach przygotowań, zdobywania wiedzy i podpytywania wielu z Was w końcu udało mi się założyć mój pierwszy zbiorniczek 100x40x50h, chciałbym się oficjalnie przedstawić. Jestem Tomek i mieszkam w Gliwicach na Śląsku, odkąd pamiętam interesuję się akwarystyką i tak mi już raczej zostanie :) Posiadałem już wiele mniejszych baniaczków z reguły były to akwaria ogólne, w końcu przyszedł czas na (dalej małe jak się okazuje :) ) akwarium biotopowe Malawi. 

Udało mi się wyskrobać zbiornik o wymiarach jak wyżej z oświetleniem standardowym LED 24 W, filtrem zewnętrznym JBL GREENLINE 1501E, do tego cyrkulator i skimmer.

Póki co pływają u mnie 10 maluchów Iodotropheus Sprengerae RED oraz 10 Pseudotropheus Saulosi, obsada do redukcji po 2 x 1+4 jak dorosną.

Pod spodem fotka mojego zbiornika (wybaczcie jakość zdjęcia)

20170306_080747.thumb.jpeg.483b9c26cf3b42704bafc2251a6da593.jpeg

Zdaje sobie sprawę, że mam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia przy tym akwarium... dlatego będę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi i sugestie :)

Pozdrawiam !

• Dziękuję 1
Opublikowano

akwarium i plany jakie masz oczywiście do zaakceptowania, generalnie podoba mi się akwarium i obsada,z czasem pomyśl o filtrze wewnętrznym bo sam zewnętrzny może być mało,a może ci zastąpić cyrkulator. Filtr o wydajności w granicach1500l/h

Opublikowano

Fajne. Widzę że piasku nie żałowałeś :) Przy obecnych maluchach może obejdzie się bez filtra mechanicznego. Ale jak podrosną i zaczną walić większe klocki to przy obecnym ustawieniu kamieni, nieczystości mogą zalegać między nimi

Opublikowano

Jeśli chodzi o cyrkulator to miałem zamiar założyć osobny temat we właściwym miejscu, mam z nim problem bo jest zbyt silny (JVP-101B 3000l/h) i podnosi mi piasek (Kreisel 099)... Także tak jak mówicie w przyszłości bez wewnętrznego z wielu powodów raczej się nie obędzie :)

7 minut temu, mareckee napisał:

Widzę że piasku nie żałowałeś

Cały czas mam w głowie że "pyśki kopią" więc chciałem dać im pole do popisu ;)

Dzięki za miłe powitanie :)

Opublikowano

Siemanko! 

Ładny zbiorniczek no i oczywiście obsada :) 

1 godzinę temu, Tomek1985 napisał:

Jeśli chodzi o cyrkulator to miałem zamiar założyć osobny temat we właściwym miejscu, mam z nim problem bo jest zbyt silny (JVP-101B 3000l/h) i podnosi mi piasek (Kreisel 099)...

Daj mu czas aż się trochę zapcha i przepływ lekko spadnie ;) 

Będzie ok.

Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejWalb napisał:

Ciemne klimaty...takie lubię;)

I w mój gust trafiają :)

24 minuty temu, egon44 napisał:

Daj mu czas aż się trochę zapcha i przepływ lekko spadnie ;)

Dostanie trochę czasu... głównie z racji, że finansowo mnie trochę baniak szarpnął i na razie mam od Żonki szlaban na dalsze zakupy :)

Tak jak piszesz, poczekam, poobserwuje, zobaczymy.

Opublikowano

Witaj na forum.

Akwarium bardzo ładne.

Jako mechanik to jakiś chinol powyżej 1000l/h będzie ok. Wtedy cyrkulator nie potrzebny np. taki

http://allegro.pl/aqua-nova-nbf-1200-filtr-wewnetrzny-akwarium-200l-i6156324060.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=plasma-aquanova

Tylko polecam górne wloty zasłonić (lepiej ciągnie)

W razie co to zadawaj pytania w odpowiednim dziale, bo zaraz nas pogonią:)