crav Opublikowano 10 Maja 2017 #11 Opublikowano 10 Maja 2017 To może exo, holotaenia i frejka...bucco to słaby pomysł do tych wymiarów...
kazik851 Opublikowano 10 Maja 2017 Autor #12 Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) 36 minut temu, crav napisał: To może exo, holotaenia i frejka...bucco to słaby pomysł do tych wymiarów... Czyli exsochromis anagensy yellow i taeniochromis holoteania ? a zamias frejka cos polecisz jeszcze?a np.aristohromis christyi? i w po ile rybek zamawiac?2-3sztuki? Edytowane 10 Maja 2017 przez kazik851
crav Opublikowano 10 Maja 2017 #13 Opublikowano 10 Maja 2017 10 godzin temu, kazik851 napisał: Czyli exsochromis anagensy yellow i taeniochromis holoteania ? a zamias frejka cos polecisz jeszcze?a np.aristohromis christyi? i w po ile rybek zamawiac?2-3sztuki? tak...poprawnie exochochromis anagenys yellow i z aristo (aristochromis christyi) bym zrezygnował bo za duży, silny, agresywny...jest sporo drapieżników np stigmatochromis woodi, mylochromis gracilis, ale oglądam od około pół roku placidochromis milomo pływające z n.polystigma i też ciekawa ryba to takiej obsady...chociaż teraz są dostępne większe lichnochromis acuticeps... ryby bezpiecznie kupować 1+1 i obserwować czy samiec potrzebuje samic...exo można więcej samic bo są "ładne" ( sam uważam, że wszystkie samice są piękne...każda na swój sposób ) chyba, że narybek to 4-5 szt
eljot Opublikowano 10 Maja 2017 #14 Opublikowano 10 Maja 2017 Popieram Zbyszka, nie celuj w te agresywne silne drapieżniki jak aristo, bucco czy dimidio (mniejszy ale wariat ) bo mogą całkowicie zdominować twoje akwa. Co do milomo to też mnie ta ryba kręci, te usta no ma naprawdę ładne samice, bo samiec to wiadomo :).
iquitos68 Opublikowano 10 Maja 2017 #15 Opublikowano 10 Maja 2017 Spotkałem się z opinią, że te placidochromis milomo często używa się do osłabienia agresji u innych ryb. W warszawskim Discusie często pływają z największymi drapieżnikami. Jam miałem harem tych ryb w, aż wsyd się przyznać, 240l. Dla nich zbiornik musi być znacznie większy. Samice hipnotycznie spokojne, a samiec jak to samiec lubi się powyginać
kazik851 Opublikowano 10 Maja 2017 Autor #16 Opublikowano 10 Maja 2017 49 minut temu, crav napisał: tak...poprawnie exochochromis anagenys yellow i z aristo (aristochromis christyi) bym zrezygnował bo za duży, silny, agresywny...jest sporo drapieżników np stigmatochromis woodi, mylochromis gracilis, ale oglądam od około pół roku placidochromis milomo pływające z n.polystigma i też ciekawa ryba to takiej obsady...chociaż teraz są dostępne większe lichnochromis acuticeps... ryby bezpiecznie kupować 1+1 i obserwować czy samiec potrzebuje samic...exo można więcej samic bo są "ładne" ( sam uważam, że wszystkie samice są piękne...każda na swój sposób ) chyba, że narybek to 4-5 szt A gdzie sa dostepne lichnochromis acuticeps?
crav Opublikowano 11 Maja 2017 #18 Opublikowano 11 Maja 2017 8 godzin temu, iquitos68 napisał: Spotkałem się z opinią, że te placidochromis milomo często używa się do osłabienia agresji u innych ryb. W warszawskim Discusie często pływają z największymi drapieżnikami. Jam miałem harem tych ryb w, aż wsyd się przyznać, 240l. Dla nich zbiornik musi być znacznie większy. Samice hipnotycznie spokojne, a samiec jak to samiec lubi się powyginać To ja z mojej krótkiej obserwacji zauważyłem, że do spokojnych nie należą... Ale to jak zawsze zależy w dużej mierze od charakteru samca. Potrafi się postawić wiekszemu od siebie n. polystigma oraz ch.spilorhynchus. Jak dla mnie to ciekawa i ładna ryba.
kazik851 Opublikowano 11 Maja 2017 Autor #19 Opublikowano 11 Maja 2017 To zamowie exsochromis anagensy yellow i linchohromis acuticeps bedzie dobry wybór ?
crav Opublikowano 11 Maja 2017 #20 Opublikowano 11 Maja 2017 dobry, a na pewno to czas pokaże czy dobry ;]
Rekomendowane odpowiedzi